Dokumenttielokuvalla rauhaa kouluihin

AATOS JA AMINE

-elokuvan vaikuttavuuskampanja

Tilaa luokallesi mediakasvatuskokonaisuus, jossa käsitellään katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan uuden dokumenttielokuvan pohjalta

Rauhankasvatusinstituutti ja Zone2 Pictures Oy tuovat kouluihin uuden mediakasvatusta ja katsomusdialogia yhdistävän opetuskokonaisuuden. Kokonaisuudessa käsittellään uskontoja ja katsomuksia mediassa, ystävyyttä ja yksinäisyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan.

Reetta Huhtasen ohjaaman, Docpoint –elokuvafestivaalin avaavan Aatos ja Amine (Gods of Molenbeek, 2018) –dokumenttielokuvan pohjalta. Kokonaisuuteen kuuluvat elokuvan näytös, teemoihin liittyvät, RKI:n asiantuntijoiden ohjaamat työpajat sekä opettajan materiaali. Opettajat voivat tilata kokonaisuuden koululleen maksutta valtakunnallisesti. Ensimmäiset työpajat toteutetaan huhtikuussa 2019.

Kokonaisuus sopii erityisesti katsomusaineiden, äidinkielen, kuvataiteen, historian ja yhteiskuntaopin tunnille tai ainerajat ylittäväksi monialaiseksi oppimiskokonaisuudeksi. Kokonaisuus toteuttaa opetussuunnitelman ainekohtaisia sisältöjä, arvoperustaa sekä tavoitteita. Elokuva ja työpajat soveltuvat erityisesti laaja-alaisten tavoitteiden toteuttamiseen oppiaineissa ja monialaisesti.

Elokuvassa 6-vuotias Aatos ja hänen ystävänsä etsivät elämän merkityksiä Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Aatos ja Amine ovat naapureita ja asuvat samassa kerrostalossa, mutta tulevat varsin erilaisista maailmoista. He etsivät vastauksia isoihin kysymyksiin kaksin sekä moninaisten aikuisten kanssa. Aatos haluaa itselleen oman jumalan koska Aminella on jo Allah, mutta asiaa mutkistaa Aatoksen ystävä Flo jonka mielestä ihmiset, jotka uskovat jumalaan ajattelevat kummallisesti. Lapsen uteliaan ennakkoluulottomuuden kautta oppilaat pääsevät tarkastelemaan elämän suuria kysymyksiä ilman ennakko-oletuksia.

Lapsen uteliaan ennakkoluulottomuuden kautta oppilaat pääsevät tarkastelemaan elämän suuria kysymyksiä ilman ennakko-oletuksia. Suomen-, ranskan- ja arabiankielinen elokuva on tekstitetty suomeksi tai englanniksi ja sen kesto on 55 minuuttia.

Työpajoja toteuttavat RKI:n asiantuntijat. Niiden kesto on kaksi 45 minuutin oppituntia tai yksi 90 minuutin oppitunti. Työpajojen lisäksi oppilaat katsovat elokuvan, jonka kesto on 55 minuuttia ja opettaja saa käyttöönsä materiaalin teemojen käsittelyyn.

Elokuvanäytös järjestetään työpajojen yhteydessä. Näytös on myös mahdollista järjestää ennen niitä, mikäli haluatte käyttää kokonaisuutta esimerkiksi kahden eri oppiaineen, kuten kuvataiteen ja uskonnon/elämänkatsomustiedon tai filosofian yhteisenä kokonaisuutena.

Elokuvanäytösten ja työpajojen varaukset
sekä niihin liittyvät tiedustelut:
varaukset@rauhankasvatus.fi

sekä Liban Sheikh