Alkukasvatuksessa voitte käyttää Pientä YK-kirjaa.

Alakoulun 3-6.-luokilla voidaan tutustua yhdessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Maapallon ja ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen onnistuu parhaiten, kun on olemassa selkeät tavoitteet. Siksi kaikki maat ovat sopineet YK:ssa kestävän kehityksen tavoitteista, joiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka. Toimintaohjelmaa, johon tavoitteet sisältyvät, kutsutaan nimellä Agenda 2030. Tavoitteet koskevat kaikkia valtioita!

1. Tutustukaa tavoitteisiin:

Animaatio Malala kertoo kestävän kehityksen tavoitteista. Maailman suurin oppitunti Osa 1. (YK, 6min., ala- ja yläkoulu, suomeksi).

YK-liiton ideoita aiheeseen tutustumiseen:

• Kestävän kehityksen tavoitteet –juliste ja tavoitteet lyhyesti.
  • Upea valokuvanäyttely, jossa kaikki 17 tavoitetta on kuvitettu valokuvilla. Näyttelyn voi näyttää digitaalisessa muodossa tai sen saa tulostaa yleishyödylliseen käyttöön, mutta se on esitettävä kokonaisuudessaan (yhteensä 18 kuvaa). Näyttelyn kuvat voi halutessaan tulostaa myös A4 tai A3 -kokoisina (alkuperäiset kuvat 100 x 70 cm).
  • Ideoita kestävän kehityksen projekteihin kouluissa.
  • Tulostettavat tavoitteet (korttipakka), joiden toisella puolella on yksi tavoite ja toisella puolella tietoa tavoitteesta. Tulosta värillisenä
    Paritehtävä: Löydä oikea symboli
    Puolelle luokasta jaetaan opettajan valitsemat kestävän kehityksen symbolit, toiselle puolelle symboleiden otsikot. Oppilaat nostavat kuvansa näkyville ja etsivät oman parinsa. Parit pohtivat ensin, mitä tavoite käytännössä voisi tarkoittaa ja katsovat sitten tavoitteen kuvauksen verkkosivuilta. Lopuksi parit esittelevät tavoitteen muulle luokalle. Yhdessä luokka voi pohtia, ovatko tavoitteen sisältämät asiat kunnossa Suomessa. A3 paperille kaksipuoleisena ”käännä pitkän reunan ympäri”. Tee testitulostus.
  • Voitte pelata Go Goals -tulostettavaa lautapeliä. Peli on suunnattu lapsille ympäri maailman ja sen päämääränä on lisätä tietoisuutta kestävän kehityksen tavoitteista helposti lähestyttävällä ja lapsille sopivalla tavalla.
  • Ulkoministeriöltä voitte tilata maksutta kehitystavoitteista kertovia julisteita (eläinjulisteita)

2. Miten voin vaikuttaa?

Animaatio Emma Watson kertoo, kuinka kestävän kehityksen eteen voidaan toimia. Maailman suurin oppitunti Osa 2. (YK, 5 min.,ala- ja yläkoulu, suomeksi).

Tulevaisuus tehdään tänään ja sen tekijöitä olemme me. Sinä ja minä.

Maailman tulevaisuuteen vaikuttaminen voi tuntua niin isolta asialta, että siihen on vaikea tarttua. Mutta usko tai älä, isotkin muutokset syntyvät ihan tavallisten ihmisten tekemistä asioista.

Kansainvälisten kokousten, eduskunnan ja kunnanvaltuustojen lisäksi tulevaisuutta tehdään yrityksissä – kuten myös omalla lautasella, kauppakassissa ja koulupäivän aikana.

On hyvä hoksata, että sinun tavallinen arkesi linkittyy monella tavalla siihen, millaista arkea muualla maailmassa eletään ja miten maapallon ympäristö kestää meidän ihmisten toimia.

Tältä sivulta löydät tietoa erilaisista tavoista vaikuttaa maailman tulevaisuuteen. Joku tykkää pitää palopuheita ja ryhtyy poliitikoksi, toinen hankkii tietoa ja kampanjoi kotona, koulussa, kaveripiirissä tai netissä. Kolmas tekee hyviä tekoja omassa arjessaan.

Mitä asioita sinä haluat muuttaa? Entä millainen vaikuttamisen tapa sopii juuri sinulle parhaiten?

Vinkkejä vaikuttamiseen maailma2030 -sivustolta