Skip to content

Elokuvia alakoulu- ja yläkouluikäisille sekä toiselle asteelle

Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

SUOSITTELEMME SEURAAVIA VINKKEJÄ ALAKOULUIKÄISTEN OPETUKSEEN TEEMOITTAIN

Lapsen oikeudet

Lapsella on oikeus! (Plan, 3 min.) Hyvä perusesittely YK:n lapsen oikeuksista.

Lempijuttuni- Hennockin tarina (Plan, 5min.) Teemana lapsen oikeus leikkiin. Hennock esittelee suurella innolla, mitkä hänen lempijuttujaan ovat ja miksi leikkiminen on hänelle tärkeää. Sympaattinen ja koskettava lyhyt video, jonka avulla voidaan keskustella leikin ja vapaa-ajan merkityksestä kaikille lapsille.

Ihmisoikeudet

Ihmisoikeuksien Tarina Kiinnostavasti tehty, monipuolinen ja hieman perusteellisemmin ihmisoikeuksien taustaa ja historiaa valoittava video sopii parhaiten 4-6 luokkalaisille sekä sitä vanhemmille oppilaille. Perustiedon lisäksi videolla haastatatellaan ihmisiä ja heidän tietämystään ihmisoikeuksista sekä huomataan että harva on kuitenkaan kunnolla perehtynyt siihen, mitä ihmisoikeudet lopulta ovat. – Tämä video motivoi siis ottamaan tarkemmin asiasta selvää! (10 min.)

Ihmisiä liikkellä

Leirielämää – Kyangwalin lapset (huom. kirjaudu ensin opettaja tv:hen)
Kolmiosainen lyhytdokumenttisarja (9-10 min./dokumentti) esittelee lasten elämää Kyangwalin pakolaisasutuksessa Ugandassa. Lasten perheet ovat joutuneet pakenemaan vuosia jatkuneita levottomuuksia kotimaissaan ja monet lapset ovat syntyneet pakolaisasutuksessa.

Kyangwalin pakolaisasutus ei vastaa yleistä mielikuvaa karusta ja ankeasta pakolaisleiristä. Lasten arki on melkein kuin tavallisessa afrikkalaisessa kylässä: kotitöiden tekemistä, koulussa käymistä ja myös leikkiä.

Dokumentit sopivat opetuskäyttöön ala- ja yläluokille myös yksittäisinä videoina.

Yhdenvertaisuus

Love has no labels (3 min.) Kaunis ja koskettava video herättelee pohtimaan omia ennakkoluuloja ja stereotypioita. Rakkautta ja välittämistä ei tarvitse rajata iän, sukupuolen, uskonnon tai ihonvärin perusteella.

Olen suomalainen (4 min.) Musiikkivideo kuvaa moninaista suomalaisuutta ja auttaa purkamaan suomalaisuuteen liittyviä stereotypioita.

Agenda 2030

Maailman suurin oppitunti 1.osa (6 min.)

Maailman suurin oppitunti 2.osa (5 min.)

Agenda 2030 sisältää YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä. Kyseessä on 17 eri tavoitetta, joiden kautta globaalia hyvinvointia pyritään edistämään. Maailman suurin oppitunti (osa 1 ja 2) ovat esittelyvideoita, jotka kertovat näistä tavoitteista yleisellä tasolla. Ensimmäisessä osassa pakistanilainen kansalaisaktivisti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Malala Yousafzai esittelee Agenda 2030 -tavoitteita. Toisessa osassa näyttelijä Emma Watson kertoo nuorten vaikutusmahdollisuuksista näihin tavoitteisiin liittyen.

Supersankarihommia ja kestävää kehitystä 2030 (2 min.) Maailma jossa ei ole köyhyyttä eikä nälkää, jossa vallitsee sukupuolten tasa-arvo, luonnonvaroja käytetään kestävästi ja kaikilla on ihmisarvoista työtä. Kuulostaako supersankarihommilta? Miten sinä voisit osallistua? Tämä Ulkoasiainministeriön animaatio on selkeä ja inspiroiva. Se esittelee lyhyesti 2030-tavoitteet sekä vinkkaa oppilaat maailma.2030-sivustolle etsimään aiheesta lisätietoa.

ELOKUVIA, DOKUMENTTEJA JA VIDEOKLIPPEJÄ, JOITA SUOSITTELEMME YLÄKOULUUN JA TOISELLE ASTEELLE

YK Agenda 2030 -tavoitteet

Filmi ”8”
Vuonna 2000 YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät vuosituhattavoiteet, jotka tähtäävät maailman suurten kehitysongelmien ratkaisemiseen v.2015 mennessä. Kahdeksan maailmankuulua ohjaajaa tarttui haasteeseen ja syntyi elokuva ”8” – itsenäisistä lyhytelokuvista koostuva ohjaajien näkemys vuosituhattavoitteista. Nyt YK on siirtynyt Agenda 2030 -ohjelmaan ja sen 17 kehitystavoitteeseen. Suosittelemme kuitenkin edelleen näistä elokuvista erityisesti numeroita: 1 (köyhyys), 3 (tasa-arvo), 7 (kestävä kehitys) ja 8 (globaali kumppanuus)
1. Tiya’s dream (10 min.)
2. The Letter (8 min.)
3. How Can It Be (n. 8 min.)
4. Mansion on the Hill (n. 5 min.)
5. The Story of Panshin Beka (15,5 min.)
6. Sida (18 min.)
7. The Water Diary (15 min.)
8. Person to Person (n. 16 min.)

Kolmasulottuvuus.fi

Sivustolta löydät runsaasti agenda 2030 -teemoihin sopivia dokumentteja. Sivun yläpalkista voit valita katsottavaa joko tietyn alueen tai aiheen mukaan. Alusta tarjoaa laadukkaita dokumentte ja Aasiasta, Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Lähi-Idästä. Dokumentteja voi katsoa ilmaiseksi ja Yle tarjoaa niihin katseluoikeudet myös luokissa.

Voit ladata täältä listat vuosien 20112012 ja 2013 Kolmas ulottuvuus -dokumenteista kuvauksineen ja kestoineen.
HUOM! Wikileaksin totuus Irakista (12), Armadillo (16) ja Viisi rikottua kameraa (12) -dokumentit ovat saaneet virallisen ikärajaluokituksen. Näiden lisäksi listalla on merkitty punaisella ne dokumentit, joissa voi olla ahdistavaa materiaalia.

Sarjat Miksi demokratia? (merkitty listaan sinisellä), AIDS-aiheinen Steps for the Future (merkitty violetilla) ja Köyhyys – miksi? (merkitty vihreällä) sopivat erityisen hyvin yläkouluun. Myös mustalla olevat dokumentit soveltuvat yläkouluun ja toiselle asteelle.

Lapsen oikeudet

Meidän oikeutemme (8min.) – perustietoa lasten oikeuksien sopimuksesta.

Ihmisoikeudet

Mitä YK tekee -video
Mitä YK tekee? Kuka YK:ssa tekee päätökset? Mihin YK:ta tarvitaan?
YK-liiton tuottaman esittelyvideon kesto on noin 5 minuuttia.

Yhdenvertaisuus, syrjimättömyys

Moninaisuus on meissä – 2013 (20min.)
Setan  tuottama video seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta nuorten elämässä. Video antaa äänen kahdeksalle  sateenkaarevalle nuorelle. Moninaisuus on meissä! on suunnattu kaikenikäisille nuorille ja aikuisille.

No hate- älä vihaa! (5min.)
Vihapuheen vastaisen kampanjan aloitusvideo, jossa mm Hanna Mithiku ja Signmark kertovat millaista rasismia tai vihapuhetta he ovat kohdanneet ja miten näistä tilanteista selvinneet. Lyhyt, mutta mieleenpainuva ja vaikuttava video esimerkiksi vihapuhe-teeman keskustelunherättäjäksi opetuksessa.

Ympäristökasvatus

Venus-teoria (ilmastonmuutos)
Suomalainen, kansainvälisellä dokumenttipalkinnolla (Special Prize of the Jury, International TV Science Programme Festival, France 2004) palkittu dokumenttielokuva ”Venus-teoria” ilmastonmuutoksesta nettiversiona.

Ilmastonmuutos tapahtuu -katso video (4min.)
Miltä näyttää ja kuulostaa, kun Helsingin keskustan kokoinen jäälohkare murtuu irti jäätiköstä ja kaatuu mere

Pakolaisuus

When you don’t exist on Amnestyn koskettava lyhytelokuva pakolaisuudesta yllättävästä näkökulmasta.(englannin kielinen) (n. 2 min.)

Most Shocking Second a Day lyhytfilmi (1,5 min.) ja kuvaa tilannetta, jossa pikkutytön iloiset syntymäpäiväjuhlat muuttuvatkin hetkessä sotatilanteeksi. Filmi on tarkoitettu järkyttäväksi ajatusten herättämistä varten, joten opettajan pitää tuntea ryhmänsä, jotta tietää, ettei ryhmässä ole oppilaita, joilla on vastaavia traumaattisia kokemuksia.

Animaatio syyrian pakolaisten sijoittumisesta (50 s)

Miksi talvisotaa ja syyrian sotaa ei voi verrata animaatio (n. 1 min.)

Tervetuloa Suomeen kampanjan filmi (n. 2 min.)

Syyrian pakolaisuuden taustoja ja EU:n asenteita avaava piirrosvideo. (n. 6 min.) englanniksi.

UNHCR:n Not just numbers materiaali sisältää lyhytfilmejä, joissa eri puolilta maailmaa pakolaisena tulleet nuoret aikuisen kertovat tarinansa (sivun oikea laita). Sivun oikeassa ylälaidassa otsikolla Trafficking & smuggling excersise kertoo erään nuoren naisen matkasta ihmissalakuljettajien mukana. Sivulla on myös opettajan manuaali filmien käsittelyyn sekä valokuvasarja, jonka avulla voi eläytyä pakolaisuuteen. Materiaali sopii yläkoululaisille ja sitä vanhemmille. Filmeissä on tekstitysvaihtoehdot lukuisilla kielillä.

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!