Kansainvälinen homo-, bi-, ja transfobian vastainen päivä 17.5

Kansainvälinen homo-, trans- ja bifobian vastainen päivä (International Day Against Homophobia and Trasphobia / IDAHOT) on 17. toukokuuta. Teemapäivä nimettiin ensi kerran vuonna 2005, ja siitä on muodostunut vuosittainen perinne.

Kansainvälisen homo-, bi ja transfobian vastaisen päivän päämääränä on lisätä tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (hlbti) kuuluvien ihmisten syrjinnästä ja nostaa näkyville epäkohtia, joissa hlbti-ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa yhteiskunnassamme.

17. toukokuuta kampanjoidaan, järjestetään erilaisia tempauksia, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia. Eri maissa toiminnan painopiste vaihtelee yhteiskunnallisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi Suomessa on nostettu esiin arjen ennakkoluuloihin, syrjintään ja vihapuheeseen liittyviä kysymyksiä keskusteluun. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta kamppaillaan eri puolilla maailmaa. Suomessa nykyinen translaki on ollut paljon esillä ja siihen on otettu kantaa myös YK:n ihmisoikeusneuvoston taholta erityisesti ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Yhdistyneet kansakunnat on 2000-luvulla tunnustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän vakavaksi ihmisoikeusloukkaukseksi. Osassa maailman valtioista tehdään ihmisoikeustyötä  syrjivää lainsäädäntöä sekä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluviksi ”paljastuneiden” julkista nöyryyttämistä, vankilatuomioita ja jopa teloituksia vastaan.

Lisätietoa päivästä löydät täältä.

 

Vinkkejä opetukseen

Aloittakaa pohtimalla näitä kysymyksiä: Voiko jokainen oppilas, opettaja tai henkilökuntaan kuuluva olla oma itsensä koulussanne? Onko koulunne turvallinen paikka avoimuudelle silloin, jos henkilö kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön?  On tärkeää tuoda näkyville se, että oppilaat, opettajat ja henkilökunta ovat seksuaaliselta suuntautumiseltaan sekä sukupuoli-identiteeteiltään moninainen joukko ja jokaisella on oikeus olla oma itsensä.

Printatkaa opettajanhuoneen seinälle huoneentauluksi: Sateenkaarinuori & kohtaaminen

Hyviä videoita hlbti- (homo- lesbo-ja biseksuaalien sekä trans- ja intersukupuolisten ihmisten) näkyvyyden lisäämiseksi

– Videotervehdys YK:n Free & Equal -kampanjasta: Can you see past the label?

– Seta ry:n tuottama video seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta nuorten elämässä: Moninaisuus meissä. Video antaa äänen kahdeksalle nuorelle, jotka kertovat opiskeluistaan, arjestaan ja haaveistaan. Katso valmiit keskusteluvinkit videoon täältä.

– Kaunis ja lämminhenkinen video rakkauteen ja yhdenvertaisuuteen liittyen: Love has no labels

– Kaikki muuttuu paremmaksi-video on suunnattu HLBTI-nuorille rohkaisuksi ja kannustukseksi. Se kannattaa katsoa koko luokan kanssa, vaikka kaikki eivät kohderyhmää olekaan. Videolla on julkkisten koskettavia ja vaikuttavia puheenvuoroja, jotka puhuttelevat varmasti. Nämä puheenvuorot voivat auttaa myös muita nuoria ymmärtämään ja tunnistamaan hlbti-nuorten kokemaa syrjintää ja puuttumaan siihen. Taustatietoa videosta sekä siihen liittyvän kirjan esittely.

– HLBTI-ihmiset vanhempina? Mitä ovat sateenkaariperheet? Täältä löydät Sateenkaariperheet ry:n tuottamia lyhkäisiä videoita, joissa esitellään kuvin ja tarinoin erilaisia sateenkaariperheitä.

 

Tilaa kouluusi tai oppilaitokseesi materiaalia Setasta. Esimerkiksi lapsille ja nuorille suunnattu kampanjamateriaali #Ole sinäsisältää hyvän perusesitteen seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Materiaaleihin kuuluu myös hienot julisteet luokan tai käytävän seinälle ripustettavaksi.

Pyydä luokkaasi tai kouluusi/oppilaitokseesi kouluvierailija! Seta ry:n jäsenjärjestöt järjestävät kouluvierailuja koko maasssa. Lisätietoa kouluvierailuihin liittyen sekä kouluvierailupyynnöt löydät täältä.

Lue opas! Seta on julkaissut uuden oppaan: Opitaan yhdessä! Oppaan tavoitteena on antaa opettajalle konkreettisia välineitä, työkaluja ja toimintaehdotuksia siihen, miten ottaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus osaksi opetusta erityisesti perusopetuksen piirissä. Opas on myös tilattavissa.

 

Harjoituksia

Varhaiskasvatus, alakoulu

– Kuunnelkaa kuunnelma: Kuningattaria ja kuhnureita. Tässä lapsille suunnatussa tarinassa päästään seuraamaan suuren muurahaispesän elämää. Mitä seuraa, kun kuningatar Reginald haluaakin luopua kruunustaan ja alkaa kuhnuriksi? Kuka valitaan hänen tilalleen? Tarina sopii hyvin keskustelunherättäjäksi niin sukupuolen moninaisuusteemaan kuin yleisesti ottaenkin identiteetin merkityksen pohdintaan. (n. 12 min) Lisätietoa kuunnelmasta täältä.

– Lukekaa oppilaiden kanssa Transtukipisteen sivuilta löytyviä satuja, jotka käsittelevät sukupuolen moninaisuutta.

– Kuudesluokkalaisille suunnattu (muillekin luokka-asteille muokattavissa oleva) laaja opetuspaketti tuntisuunnitelmineen sukupuolten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, josta voi ottaa teeman ja tarpeen mukaan erilaisia harjoituksia opetuskäyttöön.

-Videovinkeistä (tämän sivun yläosassa) esimerkiksi Love has no labels ja Can you see past the label? sopivat hyvin myös alakouluikäisten oppilaiden kanssa katsottavaksi ja keskustelunherättelijöiksi.

 

Yläkoulu ja toinen aste sekä aikuiskoulutus

– Etuoikeusaskeleet. Harjoitus voi olla jo ennestään tuttu erilaissta ihmisoikeuskasvatusmateriaaleista. Tämä harjoitus on  muokattu erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä erilaisia syrjintätilanteita tarkastelevaksi.

Pim! Tunnetko olosi turvalliseksi? Tässä on hyvä harjoitusidea, jossa pohditaan yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia turvallisuuden ja turvattomuuden tunteiden näkökulmasta. Tehtävässä on mukana roolikortit, sekä lisäksi tyhjiä roolikorttipohjia. Suosittelemme muokkaamaan roolikortteja ja valitsemaan niihin seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta kuvaavammat termit. Setan sateenkaarisanastosta löydät hyvän avun roolikorttien termien avaamiseksi.

– Älä oleta, normit nurin! -opas sisältää eri vähemmistöihin kuuluvien nuorten tarinoita elämästään ja arjestaan. Lukekaa Edit Lindbladin, Lauri Punamäen ja Axu Merkkiniemen tarinat oppilaiden kanssa. Tehtävät: Bongaa hetero! (s35) ja Ketkä näkyvät kuvissa? (s49) sopivat hyvin 17.5 päivän teemoihin.

– Kuudesluokkalaisille suunnattu (helposti myös yläkoululle ja toiselle asteelle muokattava) laaja opetuspaketti tuntisuunnitelmineen sukupuolten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, josta voi ottaa teeman ja tarpeen mukaan erilaisia harjoituksia opetuskäyttöön.

– Lukekaa 7. luokkalaisen Armin Kellomäen blogi: Turvallinen koulu sateenkaarinuorille. Blogissa Armin kuvaa konkreettisin esimerkein sateenkaarinuorten kouluissa kokemaa syrjintää. Pohtikaa oppilaiden kanssa, mitä te voisitte tehdä varmistaaksenne, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olla luokassanne.

– Tutustukaa Sukupuolena ihminen -sivuston kuviin ja tarinoihin.

– Videovinkit tämän sivun yläosassa sopivat hyvin opetukseen keskustelunherättelijöiksi.

 

Materiaalivinkkejä HLBTI- oppilaiden tueksi

Opettajana saatat hyvin olla asemassa, jossa lapsi tai nuori tulee juuri sinulle luottamuksella kertomaan omista identiteettipohdinnoistaan ja kysymyksistään seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen liittyen. Ehkäpä tämän teeman esille tuominen opetuksessa voi rohkaista oppilaita luoksesi keskustelemaan ja hakemaan tukea. Kokoamme siis tähän muutamia linkkejä myös oppilaille vinkattavaksi.

Seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus

Miten kertoisin perheelleni? Mistä löydän vertaistukea? Linkkejä ja näkökulmia täältä

– Kaikki muuttuu paremmaksi video ja kirja

– Setan materiaalit: esim. Olenko sateenkaarinuori?, Nuorten tarinatOlesinä#-esite

– Tuki-ja neuvontapalvelut

 

Sukupuolen moninaisuus

– Tuki- ja neuvontapalvelut

Lukuvinkit:

Siri Kolu (2017): Kesän jälkeen kaikki on toisin

Useita lehtihaastatteluja transsukupuolisten ja muunsukupuolisten/sukupuolettomien ihmisten arjesta (Voima-lehden arkisto)

Dokumentteja ja videolinkkejä:

– BTW, mä en ole tyttö

– Rakelin Kuplassa: Maailma transsukupuolisen ja sukupuolettoman silmin. 

– Kun lapsemme tuli ulos kaapista

– Mitä sukupuolista tulisi tietää?

– Haastattelussa Sumu, muunsukupuolinen nuori

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
maailmankoulu@rauhankasvatus.fi

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search