Kansainvälinen homo-, bi-, ja transfobian vastainen päivä 17.5

Kansainvälinen homo-, bi- ja transfobian vastainen päivä (International Day Against Homophobia and Trasphobia / IDAHOT) on 17. toukokuuta. Teemapäivä nimettiin ensi kerran vuonna 2005, ja siitä on muodostunut vuosittainen perinne. Päivän viettämisen tarkoitus on lisätä tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (HLBTIQ+) kuuluvien ihmisten syrjinnästä ja nostaa näkyville epäkohtia, joissa HLBTIQ-ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa yhteiskunnassamme.

17. toukokuuta kampanjoidaan, järjestetään erilaisia tempauksia, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia. Eri maissa toiminnan painopiste vaihtelee yhteiskunnallisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi Suomessa on nostettu esiin arjen ennakkoluuloihin, syrjintään ja vihapuheeseen liittyviä kysymyksiä keskusteluun. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta kamppaillaan eri puolilla maailmaa. Suomessa nykyinen translaki on ollut paljon esillä ja siihen on otettu kantaa myös YK:n ihmisoikeusneuvoston taholta erityisesti ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Yhdistyneet kansakunnat on 2000-luvulla tunnustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän vakavaksi ihmisoikeusloukkaukseksi. Osassa maailman valtioista tehdään ihmisoikeustyötä  syrjivää lainsäädäntöä sekä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluviksi ”paljastuneiden” julkista nöyryyttämistä, vankilatuomioita ja jopa teloituksia vastaan.

Aloittakaa pohtimalla näitä kysymyksiä: Voiko jokainen oppilas, opettaja tai henkilökuntaan kuuluva olla oma itsensä koulussanne? Onko koulunne turvallinen paikka avoimuudelle silloin, jos henkilö kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön?  On tärkeää tuoda näkyville se, että oppilaat, opettajat ja henkilökunta ovat seksuaaliselta suuntautumiseltaan sekä sukupuoli-identiteeteiltään moninainen joukko ja jokaisella on oikeus olla oma itsensä. Printatkaa opettajanhuoneen seinälle huoneentauluksi Sateenkaarinuori & kohtaaminen, ohjeita sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen huomioimiseen koulussa.

Setan Opitaan yhdessä! on opettajille suunnattu opas, jonka tavoitteena on antaa konkreettisia välineitä, työkaluja ja toimintaehdotuksia siihen, miten ottaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus osaksi opetusta erityisesti perusopetuksen piirissä. Oppaan voi myös tilata koululle.

Löydät videovinkkilistaltamme paljon videoita päivän teemojen käsittelyyn koulussa.

 

Varhaiskasvatus ja alakoulu

Kuunnelkaa kuunnelma Kuningattaria ja kuhnureita. Tässä lapsille suunnatussa tarinassa päästään seuraamaan suuren muurahaispesän elämää. Mitä seuraa, kun kuningatar Reginald haluaakin luopua kruunustaan ja alkaa kuhnuriksi? Kuka valitaan hänen tilalleen? Tarina sopii hyvin keskustelunherättäjäksi niin sukupuolen moninaisuusteemaan kuin yleisesti ottaenkin identiteetin merkityksen pohdintaan.  Lisätietoa kuunnelmasta täältä (12 min).

Lukekaa oppilaiden kanssa Transtukipisteen sivuilta löytyviä satuja, jotka käsittelevät sukupuolen moninaisuutta. Kuvitetut sadut voi myös tulostaa sivuilta:

 

Kuudesluokkalaisille suunnattu (muillekin luokka-asteille muokattavissa oleva) laaja opetuspaketti tuntisuunnitelmineen sukupuolten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, josta voi ottaa teeman ja tarpeen mukaan erilaisia harjoituksia opetuskäyttöön.

Videovinkeistä (tämän sivun yläosassa) esimerkiksi Love has no labels ja Can you see past the label? sopivat hyvin myös alakouluikäisten oppilaiden kanssa katsottavaksi ja keskustelunherättelijöiksi.

 

Yläkoulu ja toinen aste

Etuoikeusaskeleet: Tämä harjoitus on  muokattu erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä erilaisia syrjintätilanteita tarkastelevaksi.

Pim! Tunnetko olosi turvalliseksi? Tässä on hyvä harjoitusidea, jossa pohditaan yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia turvallisuuden ja turvattomuuden tunteiden näkökulmasta. Tehtävässä on mukana roolikortit, sekä lisäksi tyhjiä roolikorttipohjia. Suosittelemme muokkaamaan roolikortteja ja valitsemaan niihin seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta kuvaavammat termit. Setan sateenkaarisanastosta löydät hyvän avun roolikorttien termien avaamiseksi.

Älä oleta, normit nurin! -opas sisältää eri vähemmistöihin kuuluvien nuorten tarinoita elämästään ja arjestaan. Lukekaa Edit Lindbladin (s. 27), Lauri Punamäen (s. 37-39) ja Axu Merkkiniemen (s. 41) tarinat oppilaiden kanssa. Tehtävät: Bongaa hetero! (s35) ja Ketkä näkyvät kuvissa? (s49) sopivat hyvin 17.5 päivän teemoihin.

Kuudesluokkalaisille suunnattu (helposti myös yläkoululle ja toiselle asteelle muokattava) laaja opetuspaketti tuntisuunnitelmineen sukupuolten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, josta voi ottaa teeman ja tarpeen mukaan erilaisia harjoituksia opetuskäyttöön.

Lukekaa 7.-luokkalaisen Armin Kellomäen blogikirjoitus Turvallinen koulu sateenkaarinuorille. Blogissa Armin kuvaa konkreettisin esimerkein sateenkaarinuorten kouluissa kokemaa syrjintää. Pohtikaa oppilaiden kanssa, mitä te voisitte tehdä varmistaaksenne, että kaikilla on hyvä ja turvallinen olla luokassanne ja koulussanne. Kirjoittakaa aiheesta mielipidekirjoitus.

Tutustukaa Sukupuolena ihminen -sivuston kuviin ja tarinoihin.

Tutkikaa HLBTIQ-ihmisten ihmisoikeustilannetta globaalilla tasolla havainnollistavan maailmankartan avulla. Kartassa on nähtävissä, että joissakin valtioissa on yhä voimassa kuolemantuomio homoseksuaalisuuden tai transsukupuolisuuden takia. Kartasta näkee myös, mitkä 26 valtiota ovat säätäneet tasa-arvoisen avioliittolain.

Pyydä luokkaasi tai kouluusi/oppilaitokseesi kouluvierailija! Seta ry:n jäsenjärjestöt järjestävät kouluvierailuja koko maasssa. Lisätietoa kouluvierailuihin liittyen sekä kouluvierailupyynnöt löydät täältä.

Opettajana saatat hyvin olla asemassa, jossa lapsi tai nuori tulee juuri sinulle luottamuksella kertomaan omista identiteettipohdinnoistaan ja kysymyksistään seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen liittyen. Kokoamme siis tähän muutamia linkkejä myös oppilaille vinkattavaksi.

 

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
maailmankoulu@rauhankasvatus.fi

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search