8.3. Kansainvälinen naistenpäivä ja 19.3. Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä

Maaliskuussa vietetään kahta tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin liittyvää merkkipäivää: Kansainvälistä naistenpäivää ja Minna Canthin päivää.

Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä molempia merkkipäiviä ja niiden teemoja ajatellen.  Materiaalivinkkejä on koottu monipuolisesti eri opetustilanteita ajatellen mm.  kirjavinkkejä, oppaita, elokuvia ja lyhytdokumentteja.

Vinkit varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus– sivusto tarjoaa monipuolista taustatietoa päiväkotien tasa-arvokasvatukseen. Sivustolla on paljon oivaltavia pohdintakysymyksiä, joiden avulla päiväkodin henkilökunta voi tutkia omia toimintatapojaan ja miettiä kehittämisen paikkoja. Lisäksi sivuilta löytyy paljon ajantasaista tietoa, käytännön esimerkkejä sekä kirjallisuusvinkkejä. Suosittelemme tutustumaan!

Lukekaa kirjoja, joissa on aktiivisia, reippaita ja kekseliäitä tyttösankareita! Perinteisten linnan torneissa odottelevien prinsessatarinoiden rinnalle on onneksi tullut paljon vanhoja sukupuolistereotypioita haastaviakin satuja. Maailmankoulun kirjavinkkilistalle on kerätty niitä ”Sukupuoli ja identiteetti” sekä ”Moninaiset perheet” -otsikoiden alle. Kirjoista vaikkapa Gustavsonin (2014): Mitä prinsessat tekevät? on mainio prinsessasankaritarina luettavaksi!

Tutkikaa kuvia. Tehkää kuvakierros tilassa, johon on laitettu erilaisia supersankarikuvia esille. Kerro lapsille, että heidän tehtävänä on kiertää katsomassa kuvia aluksi hiljaa itsekseen niihin tutustuen. Sen jälkeen pohtikaa yhdessä: Mitä kuvissa on sellaista, mitä ei usein tule kirjoissa, sarjakuvissa, elokuvissa ja mainoksissa vastaan? Miksi tällaisia kuvia ei näe usein? Lopuksi voitte värittää kuvat ja laittaa ne esille, niiden äärellä riittää varmasti myöhemminkin keskusteltavaa.

Harjoituksia alakouluikäisille

Compasito – ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja on monipuolinen opas, josta löytyy runsaasti harjoituksia esiopetukseen ja alakouluikäisille oppilaille eri ihmisoikeusteemoihin. Tasa-arvokysymyksiin liittyen löydät oppaasta esim. harjoitukset ”Pojat eivät itke” s. 82, ”Olipa kerran” s.122 ja ”Mistä pidän ja mitä teen” s. 177.  Lopuksi voitte tehdä harjoituksen ”Mitä jos” s.179.

5-6 -luokkalaisille suosittelemme videota: Totuuden hetket. Sen ovat taideprojektinaan tehneet 11-12 -vuotiaat tytöt, jotka ovat pohtineet heidän ja samanikäisten poikien välisiä suhteita. Videon vahva viesti: ”Ei on ei!” kertoo jo alaluokkalaisten kokemasta sukupuolittuneesta kiusaamisesta ja häirinnästä. Jälkikeskusteluun kannattaa varata hyvin aikaa sillä videon avulla varmasti nousee tärkeitä ajatuksia myös teidän luokan oppilailla siitä, missä omat rajat kulkevat, miten niistä voi toiselle kertoa, toisen rajojen kunnioittamisesta sekä siitä, millä keinoin voi puuttua kohtaamiinsa kiusaamis- ja häirintätilanteisiin.

Vinkkejä yläkouluille, lukioille ja toiselle asteelle

Tutustukaa ihmisoikeusvaikuttajiin, poliitikkoihin, tutkijoihin ja keksijöihin jotka ovat naisia. Pohtikaa, miksi näemme näissä tehtävissä useammin miehiä? Hyvä lukumateriaali  tähän teemaan on esimerkiksi kirja: Iltasatuja kapinallisille tytöille , joka esittelee naissankarihahmoja lyhyiden satujen muodossa, mutta on mielenkiintoista ja helposti perehdyttävää materiaalia myös nuorille ja aikuisille.

Kiinnostavaa tutkittavaa on myös esimerkiksi Saara Särmän ylläpitämä kansainvälisestikin kuuluisaksi tullut All Male Panel-sivusto, johon kootaan esimerkkejä seminaareista, kokouksista ja tilaisuuksista, joihin ei ole kutsuttu yhtään naista asiantuntijarooliin, vaan kaikki asiantuntijat ovat miehiä.

Perehtykää Minna Canthin elämään ja työhön yhteiskunnallisena vaikuttajana ja tasa-arvon edistäjänä. Lyhyt video ja tietoa Canthista löytyy täältä. Pohtikaa yhdessä oppilaiden kanssa, kuka olisi meidän aikamme Minna Canth?

Hyviä ja monipuolisia oppaita, joista löytyy runsaasti valmiita tehtäviä ja pohdintakysymyksiä tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymysten käsittelyyn ovat:

”Friidu – tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet”  ja
”Fredi Pojat, tasa-arvo ja ihmisoikeudet”

Fredistä ja Friidusta löydät esimerkiksi hyviä mediakasvatustehtäviä tasa-arvoteemaan, sukupuoliin liitettäviin normeihin ja stereotypioihin liittyen. Keskustelutehtävien pohjaksi pareittain tai pienryhmissä löydät molemmista oppaista myös mm. hyviä tekstiotteita, runoja ja musiikkilyriikoita tarkasteltavaksi.

Tutustu myös Mun rajat -opetusmateriaaliin. Sen keskeisenä teemana on omat rajat, seksuaalinen itsemääräämisoikeus ihmisoikeutena. Materiaalissa on 15 toiminnallista harjoitusta ja neljä valmista tuntisuunitelmaa. Jos aikaa on rajallisesti, opetusmateriaalipaketista kannattaa katsoa oppilaiden kanssa ainakin teemaan johdatteleva PMMP:n Paulan ja Miran video.

Suositeltavia videoita aiheeseen liittyen:

Lyhytdokumentti: Female Ego (7min) kertoo tarinan pienen nepalilaiskylän tytöistä ja heidän punkbändistään. Heillä on unelma soittaa ja kannustaa muitakin tyttöjä ja naisia opettelemaan soittamaan ja tuomaan ääneensä sitä kautta kuuluviin

The Girl Effect.  Englanninkielisiä animaatioita ja lyhytfilmejä liittyen tyttöjen ihmisoikeuksiin ja elämään.

Nigerialaisen kirjailijan Cimanda Ngozi adichien TedTalk (30 min. engl. ei tekstitystä) We should all be feminists on hyvin inspiroiva video myös

Lisämateriaalia
Maailmankoulun matkalaukku ”Tasa-arvoa arkeen” tai ”Ihmisoikeudet” soveltuu mm. ihmisoikeuksien ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden käsittelyyn. Katso tarkemmat matkalaukkukuvaukset ja varausohjeet klikkaamalla omaa paikkakuntaasi kartalta!

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!