23.4. Maailman kirjan päivä

Maailman kirjan  päivän alkuperä on vuodessa 1926, jolloin espanjalaisen kirjakauppiaan ajatuksesta huhtikuun 23. valittiin kirjojen ja ruusujen päiväksi. Vuonna 1995 Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco julisti Kirjan ja ruusun päivän Maailman kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. Unescon julistuksen mukaan kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina.

AAMUNAVAUS teemapäivää varten

ALAKOULUT

Kirjoittakaa luokan yhteinen kirja rauhasta Unescon hengen mukaisesti. Voitte hakea inspiraatiota Todd Parrin Rauhakirjasta (video n.2 min.).

Kirjoittakaa rauhasta esim. Mitä rauha tarkoittaa?, Mitä rauhasta seuraa?, Miten rauha saavutetaan? omia ajatuksiani rauhasta, runo rauhasta, laulu rauhasta….

Luetaan kirjoja:
Lasten kuvakirjat ja kirjoja 1-2-luokkalaisille
Kirjavinkkejä 3-6-luokkalaisille

Tehdään satuja ja tarinoita itse!
Sinun, minun, meidän mango – Sadutusta yli kulttuurirajojen –kirja esittelee, kuinka sadutusta voi hyödyntää esimerkiksi maahanmuuttajatyössä, globaalikasvatuksessa ja kehitysyhteistyössä.

YLÄKOULUT/TOINEN ASTE

Kirjoittakaa Unescon hengen mukaisesti rauhasta runoja, räppejä tai novelleja. Näistä rauhankasvattaja Helena Kekkoselle rakkaista runoista voitte löytää inspiraatiota (prezi) Löydät tästä lisää tietoa Helena Kekkosesta.

Nuorten tarinaprojekti HERÄTYS – jatkokertomuksia Suomesta Madagaskarille
Taksvärkin koordinoima kirjaprojekti yhdessä Madagaskar-hankkeen luku- ja kirjoitustaitoryhmän tuotoksena on hieno kirjanen täynnä fiktiivisiä tarinoita, joiden seikkailut alkavat täällä Suomessa. Kirja on tulostettavissa.

Kirjavinkkejä:
Nuorten kirjoja