7.4. Maailman terveyspäivä

Maailman terveyspäivällä halutaan muistaa YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön toimintaa. Maailman terveyspäivinä on joka vuosi eri teema, joiden avulla parannetaan tietoisuutta terveysasioista kansallisella ja globaalilla tasolla.

Varhaiskasvatuksen ja alakoulun vinkit

1. Katsokaa ensin Meena ja uusi ystävä -dvd (0-3lk, 8min.)
Eräänä päivänä Meenan kouluun tulee uusi oppilas, jolla on vaikeuksia oppimisessa. Meena ja hänen koulukaverinsa suhtautuvat kukin eri tavalla erilaisuuteen, jotkut kiusaamalla ja jotkut auttamalla.

Keskustelkaa yhdessä:
Miksi muut lapset nauroivat alussa Padolille?
Mistä johtui, että Padol ei muista kunnolla ja hänellä on vaikeuksia piirtämisessä, lukemisessa ja lukemisen ymmärtämisessä? (Jodin puutos)
Mistä ruoka-aineista jodia saa? (jodisuolasta ja kalasta)
Miksi luulette, että Padolin äiti ei ollut syönyt jodia raskausaikana? (tiedonpuute, ruoka-aineiden puute, köyhyys)
Mitä ruoka-aineita tarvitaan terveelliseen ruokavalioon?

Kakkososassa (n.3min) kerrotaan, miten voi testata onko jodia suolassa.

2. Vuosituhannen sadut
Vuosituhattavoitteet ovat YK:n tavoitteita koko maailmalle, jotka tulisi saavuttaa vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteet tähtäävät köyhyyden vähentämiseen ja siihen että maailmasta tulisi parempi paikka ihan kaikille.
Satukirjassa käsitellään vuosituhattavoitteita satujen keinoin.

Pohtikaa lasten kanssa, mitä muuta hyvään ja terveelliseen elämään tarvitaan kuin monipuolinen ja puhdas ruoka?

Kerro lapsille ennen satujen lukemista, että eri maissa on samanlaisia ja erilaisia sairauksia, joita vastaan esim. rokotteilla toimitaan. Polio on esimerkisi saatu kokonaan pois Suomesta rokoteohjelmilla.

Kirjan satu Neuvokkaina neuvolaan, kertoo rokostusten tärkeydestä.
Paras kaupunkiretki kertoo äitiysterveydestä ja
Kuka on rohkein – kertoo malariahyttysistä.

Tarinoiden kuvat voi tulostaa ja vaikkapa keksiä niiden ympärille omat teemaan sopivat tarinat tarinoiden jatkoksi.

3. SPR:n koulurasteista moni sopii päivän viettoon.
Voit hyödyntää helposti ruokaa käsittelevistä tehtävistä esim. tarinoita ja tehtäviä ruoasta sekä Reddien tehtävät (sopivat myös pienemmille), joissa pohditaan omaa ruokavaliota ja kasvatetaan taimia.

Tappavat tartuntataudit -koulurasti on hyvä jatkotehtävä ryhmissä tehtäväksi.

4. Vesi

Kokeile SPR:n veteen liittyviä tehtäviä. Aineistossa kannustetaan pohtimaan puhtaan veden merkitystä ja vedenkäyttöä myös omassa arkielämässä.
Lue ensin lasten kanssa tarinoita ja tehtäviä vedestä ja tehkää sitten Reddien tehtävät.

Yläkoulu ja toinen aste

Filmi Mansion on the Hill (5min.) – lapsiterveys
Pohtikaa: Mitkä asiat jäivät videosta mieleen ja kootkaa ne seinälle.
Mitä asioille voisi tehdä?
Aiheen käsittelyyn sopivat hyvin SPR:n yläkoulujen aineisto:sta Terveystiedon aineisto, jossa käsitellään seksuaaliterveyttä sekä puhtaan veden ja hygienian merkitystä terveydelle. Tehtävien suorittamiseen kuuluu kaksi videota.

Filmi Sida (n.18min) -AIDS. Elokuvaan saa tekstityksen filmin alalaidasta.
SPR:n toisen asteen aineisto:n Terveystiedon aineistot keskittyvät seksuaaliterveyteen ja hyvän terveyden edistämiseen, esimerkkimaina ovat Mongolia ja Mosambik. Tehtävien kautta aihetta on helppo lähestyä.

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!