Skip to content

Kirjoja lapsen ja nuoren oikeudesta koskemattomuuteen

Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Kirjoja lapsen ja nuoren oikeudesta koskemattomuuteen

Tässä Oulun kaupunginkirjaston tuottamassa kirjalistassa esitellään kirjoja, joiden aiheena on lapsen ja nuoren oikeus koskemattomuuteen ja lapsen ja nuoren omien rajojen kunnioittaminen. Kirjojen aiheina ovat vapaudenriisto, netissä tapahtuva häirintä, seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen väkivalta. Kirjoista voi olla apua lapsen ja vanhemman keskustelun avaamisessa, jos lapsella tai nuorella on kysymyksiä tai pelkoja aiheeseen liittyen. Suosittelemme vahvasti, että vanhemmat lukevat kirjan ennen kuin se luetaan lapselle tai ennen kuin lapsi lukee sen itse. Kirjat on jaoteltu ikäryhmittäin, mutta ikäryhmien sisälläkin aiheen käsittelytyyli ja rankkuus vaihtelee.

AK= Alle kouluikäiset

A= Alakoululaiset

A1= Alakoulun ylimmät luokat

Y= Yläkoululaiset

NA= Nuoret aikuiset, 15+

 

Abedi, Isabel: Enni Possunen sanoo EN! Eli ei vieraiden mukaan saa lähteä kukaan. Lasten keskus. (AK)
Enni Possusella on uhmaikä. Hän ei halua pukea mekkoa, tai lähteä leikkimään, tai antaa veljelle vauhtia keinussa. Ei-sanan sanomisesta on kuitenkin hyötyä, kun iso, vieras susi lähestyy Enniä puutarhassa ja yrittää houkutella pientä possua mukaansa. Raikuva EI houkuttelee paikalle Ennin ystävät ja perheen ja Enni pelastuu.

Güettler, Kalle: Ei! sanoi pieni hirviö. Pieni Karhu. (AK)
Ovelta kuuluu koputus. Se on iso hirviö, joka käyttäytyy aina huonosti. Iso hirviö pihistää rahaa äidin kukkarosta, riitelee kaikista asioista, jättää tussien tulpat auki ja muutenkin käyttäytyy ikävästi. Olisiko tänään se päivä, kun pieni hirviö sanoo viimein ei? Kuvakirja kertoo omien rajojen vetämisestä yleisellä tasolla.

Vento, Sari: Peikonhäntä. WSOY. (AK, A)
Peikko ei tahdo, että sen häntään kosketaan. Prinsessa ei kuitenkaan usko peikkoa, vaan käyttää peikon häntää hyppynarunaan ja tupsuttelee hännänpäällä poskiaan. Se tuntuu peikosta todella pahalta. Peikko ei aluksi uskalla kertoa Prinsessan teosta kellekään. Kun peikko lopulta kertoo asiasta ystävälleen mörölle, ei mörkö aluksi usko koko asiaa. Onneksi kummitus kuitenkin uskoo. Ystävien avulla prinsessan toiminta saa lopun.

Braun, Gisela: Suuri ei ja pieni ei. Mannerheimin lastensuojeluliitto. (AK, A)
Pieni, arka tyttö istuu puistossa. Paikalle tulevat aivan tytön viereen istumaan tunkeva nainen, tytön suklaan vievä poika ja suukkoa pyytävä vieras mies. Päivän aikana tyttö oppii, että on tärkeää sanoa rohkeasti ei, jos jokin ei tunnu mukavalta.

Airik, Enna: Korppipäinen mies. Karisto. (A)
Emin koti on punaisessa talossa jyrkän rotkon reunalla. Rotkon toisella puolella on synkän näköinen autiotalo, jossa majailevasta korppipäisestä miehestä Emi näkee painajaisia. Tuo korppipäinen mies muistuttaa paljon makeiskaupan herra Krookia, joka haluaa aina ottaa Emin syliin, vaikka Emi ei halua. Ystävällisen lintuparantajan luona Emi pääsee irti painajaisistaan ja oikeus toteutuu.

Kallioniemi, Tuula: Pako. Otava. (A1)
Matilda soutaa ukkosta pakoon syrjäiseen saareen. Alarikiksi esittäytyvä mies pyytää hänet luokseen sadetta pitämään. Pian Matilda huomaa olevansa vankina talossa, jossa on lukkojen takana toinenkin tyttö, Carita. Tytöt karkaavat, mutta Alarik lähtee seuraamaan heitä. Kirjassa käsitellään vapaudenriistoa.

Kökkö, Hanna: Varjon jäljillä. Mäkelä. (A1)
Elämä hymyilee Manulle. Edessä on hauska hiihtoloma tyttöystävä Helmin isän luona Vantaalla. Mutta sitten kuvioihin astuu Helmin uusi kaveri Mila. Milalla on monta ihailijaa, joista yksi seuraa häntä kuin varjo. Mila saa geokätköjen kautta uhkaavia viestejä seuraajaltaan, eikä hänen olonsa ole enää turvallinen. Varjon jäljillä käsittelee vainoamista.

Anderson, Laurie Halse: Lukossa. WSOY(Y)
Kukaan ei halua olla ystävä Melindan kanssa, joka soitti poliisit nuorten bileisiin. Hän joutui seksuaalisen väkivallan uhriksi, mutta ei pitkään aikaan pysty paljastamaan totuutta. Vaikuttava tarina päättyy lauseeseen: ”Voisinko kertoa siitä?”

Mathieu, Jennifer: Näpit irti! Otava. (Y)
Yhden tytön rohkeus sytyttää kaikki koulun tytöt kapinaan ahdistelua ja syrjintää vastaan! Yhtenä päivänä Viv päättää, että nyt riittää. Miksi jalkapallojoukkueen poikien annetaan kouria tyttöjä ja huudella ällöttäviä kommentteja ilman rangaistusta. Viv ryhtyy tekemään omaa lehtistä, jota hän jakaa salaa tyttöjen vessassa. Hän kutsuu tyttöjä kapinaan, ja onneksi tytöt vastaavat.

Pehkonen, Kirsi: Voittolaukaus. Karisto. (Y)
Ysiluokkalaisen Hillan joukkue Kiekkosudet tavoittelee paikkaa SM-lopputurnauksessa. Kaikki sujuu hyvin koulussa ja kiekkokentällä ja poikaystävä Birger auttaa treenaamisessa. Kesken tavallisen treenikerran joukkueen huoltajana toimiva Keke kuitenkin puristaa Hillaa rinnoista varusteiden säätämisen varjolla. Aluksi Hilla ei halua uskoa tapahtunutta todeksi, mutta myöhemmin selviää Keken tehneen samaa myös muille joukkueen tytöille.

Lempinen, Marja-Leena: Punainen lumme. WSOY(Y, NA)
Lukiolainen Ella on vuosikaudet kantanut sisimmässään raskasta salaisuutta. Vuosia sitten koetun seksuaalisen hyväksikäytön ahdistus nousee pintaan aikuisuuden kynnyksellä. Ellan toipuminen kestää, mutta usko tulevaan voimistuu päivä päivältä.

Schiefauer, Jessica: Pojat. Karisto. (Y, NA)
Neljätoistavuotiaat ystävykset Kim, Bella ja Momo kokoontuvat iltaisin Bellan kasvihuoneeseen, vapaalle vyöhykkeelle, jossa kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat, eikä koulun lähentelevistä pojista tarvitse murehtia. Eräänä päivänä Bella tilaa erikoisia siemeniä ja tyttöjen elämä muuttuu. Siemenistä versova kasvi on maaginen ja avaa heille ovet poikien maailmaan. Kirjan tarina on sekoitus realismia ja fantasiaa.

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö. WSOY. (Y, NA)
Emilialla on salaisuus, jonka hän kertoo vain pehmoleluilleen. Hän myy aikaansa tuntemattomille aikuisille miehille, jotka ihailevat hänen kuviaan netissä. Rahanteko tuntuu todella helpolta. Emilia kuvittelee itse olevansa vallankäyttäjä, kunnes on kadota itseltään.

Vanhemmille:
Tästä saa puhua! Seksuaalista väkivaltaa Suomessa. S&S.

Tästä saa puhua! on teos seksuaalisen väkivallan tunnistamiseen, tunnustamiseen ja siitä selviytymiseen. Kirjan juuret ovat maailmanlaajuisessa #metoo-kampanjassa.

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize