8.4. Romanien kansallispäivä

Romaneilla on oma kieli, kansallispäivä ja -laulu, mutta ei omaa valtiota. Suomen romanit ovat saapuneet maahan yli 500 vuotta sitten. Romanien kansallispäivää vietetään 8. huhtikuuta ympäri maailman.

Maailmankoulun matkalaukut ”Moninainen Suomi” ja ”Viesti ja välitä” sisältävät materiaalia myös romaneihin liittyen.

1. Tunnin alkuun voitte tutkia tämän artikkelin kuvastoa. Kuvat ovat taiteilija Irmeli Huhtalan näyttelystä: Koti etsii ihmistä- romanikuvat mainoksissa. Taiteilija toivoo kuvien herättävän katsojaa pohtimaan mahdollisia romaneihin liittämiään ennakkoluuloja. Keskustelkaa oppilaiden kanssa kuvista ja siitä, miksi tämän tyyppisiä kuvia emme juuri mainoskuvissa näe. Kuka saa olla mainosten suomalainen ja miksi?

2. www.romanit.fi tarjoaa tietoa romanien historiasta, tapakulttuurista ja nykypäivästä sekä kumoaa ennakkoluuloja – vaikeitakaan aiheita kaihtamatta. Sivuilla on tietoa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Opettajille löytyy oma osio, jossa on valmiita tuntisuunnitelmavinkkejä 7-9 -luokille.
Lapsille löytyy oma osio, jossa on romanien kirjoittamia satuja.

Pohtikaa ennen romanikulttuuriin perehtymistä, mitä tiedätte romaneista? Kirjatkaa nämä ylös taululle.
Projektin päättyessa palatkaa näihin asioihin ja pohtikaa, opitteko uusia asioita.

3. Tietoa:
Suomen käsityömuseon näyttelystä löydät tietoa romanikulttuurista ja historiasta, sekä myös valokuvagallerian romanipuvuista, koruista ja käsitöistä.

4. Musiikkia: Matkalla yhdessä –Pohjois-Suomen romanien hankkeessa tuotettu nimikkokappale kertoo romanien elämästä ja historiasta.
Matkalla yhdessä -toisella sanoituksella

Pohjois-Suomen romanit ry tarjoaa Oulussa kouluvierailuja, joissa valotetaan romanien elämää Suomessa, mm. historiaa ja tapakulttuuria. Myös vierailut Toppilan romanien talolla mahdollisia. Yhteyshenkilö: Allan Armas Lindberg, puh: 044 2933 947.

Maailmankoulun kirjastosta voit myös tiedustella romani-aiheisia painettuja opetusmateriaaleja ja elokuva-aineistoa. Katso yhteystiedot klikkaamalla omaa paikkakuntaasi kartalta!

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!