Materiaalivinkkejä

-My space, not yours -hanke kokoaa yhteen ja tuottaa yläkouluille ja toiselle asteelle suunnattua seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa ja seurusteluväkivaltaa ennaltaehkäisevää oppimateriaalia. Sivustolta löydät esimerkiksi videoita, keskustelukortteja, tulostettavan julisteen ja erilliset oppimateriaalipaketit yläkouluille ja toiselle asteelle. Katsokaa esimerkiksi video :”Mä en haluu” (4min.), joka käsittelee omia rajoja, seksuaalista häirintää ja viestittää vahvasti ja konkreettisesti: ”EI on aina EI”.  Videossa on valmiita pohdintakysymyksiä, joiden ajaksi videon voi keskeyttää ja pohtia kysymyksiä opiskelijoiden kanssa yhdessä.

-Tutustu Mun rajat -opetusmateriaaliin. Sen keskeisenä teemana on omat rajat, seksuaalinen itsemääräämisoikeus ihmisoikeutena. Materiaalissa on 15 toiminnallista harjoitusta ja neljä valmista tuntisuunitelmaa. Jos aikaa on rajallisesti, opetusmateriaalipaketista kannattaa katsoa oppilaiden kanssa ainakin teemaan johdatteleva PMMP:n Paulan ja Miran video. (1 min)

-Seksuaaliseen häirintään ja syrjintään puuttumisessa apuna on Ei meidän koulussamateriaali. Aineisto sisältää kahden minuutin lyhytelokuvan, valmiin oppituntikokonaisuuden ja keskustelupohjan (Prezi), opettajan oppaan sekä kyselyn seksuaalisen häirinnän yleisyydestä.

-Ensi- ja turvakotien liiton ylläpitämä Nettiturvakoti-sivusto sisältää omat sivut myös lapsille ja nuorille. Sivustoilta voit poimia keskustelunherättäjäksi nuorille suunnattuja nettitestejä häirintään ja seurusteluväkivaltaan liittyen.

-Tutustukaa myös kansainväliseen #metoo-kampanjaan ja pohtikaa yhdessä sitä, miten nämä ihmisten rohkeasti esille tuomat esimerkit häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta ovat vaikuttaneet vaikkapa mediakeskusteluun aiheesta. Pohtikaa mahdollisimman monta syytä siihen, miksi häirintään on tärkeä puuttua, kertoa siitä rohkeasti ja hakea itselle apua ja tukea. Miettikää yhdessä eri keinoja puuttua häirintään.

-Tulosta opiskelijoille luettavaksi tästä esite : ”#me emme vaikene. Mitä on vihapuhe ja miten se liittyy sukupuoleen?”. Esite kokoaa selkeästi ja informativiisesti yhteen tietoa, konkreettisia esimerkkejä sekä puuttumisenvälineitä vihapuheeseen ja erityisesti sukupuoleen liittyvään vihapuheeseen keskittyen. Mukana myös lista yhteystiedoista, mistä hakea tarvittaessa apua ja tukea.

Suositeltavia videoita aiheeseen liittyen:

Planin suomenkieliset videot Koska olen tyttö (3 min) ja Toiset malalat (6 min) sopivat tyttöjen oikeuksien käsittelyyn ala- ja yläkoulussa.

Like a girl -mainosvideo (3 min) tutkii, mitä eri ikäisten mielestä tarkoittaa juosta, tapella tai heittää ”kuin tyttö”. Videon avulla voi myös pohtia mainostamisen keinoja ja tapoja pyrkiä vaikuttamaan katsojaan.

The Girl Effect -kanavalla on runsaasti englanninkielisiä animaatioita ja lyhytfilmejä liittyen tyttöjen ihmisoikeuksiin ja elämään.

Nigerialaisen kirjailijan Cimanda Ngozi Adichien TedTalk-puhe (30 min. tekstitys englanniksi) We should all be feminists on hyvin inspiroiva video, jonka pohjalta on tehty kirjanen, joka jaettiin Suomen yhdeksäsluokkalaisille vuonna 2017.

Lisämateriaalia

Hyviä ja monipuolisia oppaita, joista löytyy runsaasti valmiita tehtäviä ja pohdintakysymyksiä tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymysten käsittelyyn ovat:

”Friidu – tyttöjen ja naisten ihmisoikeudet”  ja ”Fredi  Pojat, tasa-arvo ja ihmisoikeudet”

Fredistä ja Friidusta löydät esimerkiksi hyviä mediakasvatustehtäviä tasa-arvoteemaan, sukupuoliin liitettäviin normeihin ja stereotypioihin liittyen. Keskustelutehtävien pohjaksi pareittain tai pienryhmissä löydät molemmista oppaista myös mm. hyviä tekstiotteita, runoja ja musiikkilyriikoita tarkasteltavaksi.

Maailmankoulun matkalaukku ”Tasa-arvoa arkeen” tai ”Ihmisoikeudet” soveltuu mm. ihmisoikeuksien ja seksuaalisen itsemääräämisoikeuden käsittelyyn. Katso tarkemmat matkalaukkukuvaukset ja varausohjeet klikkaamalla omaa paikkakuntaasi kartalta!