Videovinkkejä

Tälle sivulle on koottu videomateriaalia yhdenvertaisuuden kysymyksistä. Löydät kuhunkin teemaan sopivat videot teemoittain otsikoiden alta.

Syrjinnän- ja rasisminvastaisuus

YLEX:n ja Ei rasismille -hankkeen tuottama Would you erase racism -video, jossa kehotetaan ohikulkijoita pyyhkimään rasistisia termejä kolmen ihmisen iholta Helsingin asematunnelissa. Video on suomenkielinen ja siinä on englanninkielinen tekstitys (4 min).

Love has no labels lyhytfilmi, jossa yleisö katsoo ihmisiä screenin läpi röntgen-kuvina (3 min).

Kioski-ohjelman ote, jossa kaksi muslimia asettuu sokkona ohikulkijoiden halattaviksi Helsingin asematunnelissa, Olen muslimi – halaa, jos luotat minuun (3 min).

17-vuotias Adina kertoo elämästään videolla Älä ole rasisti, se loukkaa (3 min).

Ennakkoluulojen purkamista voi lähestyä nuoren runoilijan Suhaiymah Manzoor-Khanin runoesityksen kautta. This is not a humanising poem on tekstitetty suomeksi Maryan Abdulkarimin käännöksellä. Runoesitys haastaa ennakkoluuloja ja stereotypioita (3 min).

 

Ihmisoikeudet

Video ”Mitä YK tekee?” esittelee YK:n historiaa ja toimintaa (5 min).

Amnestyn videolla ”Mitä ihmisoikeudet ovat?” kerrotaan animaation keinoin perustietoja ihmisoikeuksista (3 min).

 

Lapsen oikeudet

Unicefin videossa Meidän oikeutemme lapset esittelevät kaikkia alle 18-vuotiaita koskevat lapsen oikeudet (8min).

Unicefin Reetta, Jaakko ja lapsen oikeudet -sivustolle on koottu animaatioita lasten oikeuksista. Lyhytanimaatioissa esitellään eri lasten oikeuksia animaatioina.

Koulu mangopuiden alla -videolla madagaskarilaiset Judith ja Joel kertovat koulutuksen merkityksestä ja tulevaisuuden haaveistaan (15min).

 

Sukupuolten tasa-arvo ja tyttöjen oikeudet

Sukupuolten tasa-arvoa sekä lasten ja tyttöjen oikeuksia voi lähteä käsittelemään Planin videoiden kautta. Toiset malalat –video (6 min, tekstitetty suomeksi) sekä Koska olen tyttö -video (3 min, puhuttu suomeksi) kertovat, miksi koulutus on kaikkien lasten ja tyttöjen oikeus.  

The girl effect: the clock is ticking -animaatio tyttöjen oikeuksista (3 min).

Like a girl -mainosvideo tutkii, mitä eri ikäisten mielestä tarkoittaa juosta, tapella tai heittää ”kuin tyttö”. Videon avulla voi myös pohtia mainostamisen keinoja ja tapoja pyrkiä vaikuttamaan katsojaan.

Invisible barriers -animaatio purkaa sukupuolinormeja ja -hierarkioita. Englanninkielisessä videossa on englanninkieliset tekstitykset.

 

Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus

Setan Moninaisuus on meissä -videossa nuoret puhuvat seksuaalisuuden ja sukupuolen monninaisuudesta (20 min).

Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden käsittelyyn sopii Ylen Docstop-dokumentti Mun sukupuoli (28 min).

Setan videossa Sumu kertoo muunsukupuolisuudesta sekä oikeudesta sukupuolen määrittelyyn (2 min).

Elias Koskimiehen ohjaama I’ve only just begun on musiikillinen lyhytelokuva seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Video sisältää väkivaltaa (6 min).

 

Sairaus, vammaisuus, vammautuminen

Ote A2-ohjelmasta, jossa kommentoidaan kehitysvammaisten asuntojen sijoittamista. Video on esimerkki NIMBY-ilmiöstä (”Not in my backyard” eli ”Ei minun takapihallani”). Eräs alueen asukas kommentoi asiaa todella loukkaavasti eli, jos käytät tätä pätkää, niin huomioi, että se voi loukata myös oppilaita heidän kokemusmaailmastaan riippuen. (3 min).

Tukiliiton Oikeus rakkauteen -videon koosteessa aikuiset henkilöt, joilla on kehitysvamma, kertovat ajatuksiaan rakkaudesta, parisuhteesta ja seksuaalisuudesta (7 min).

Osallisuuteen kuuluu erilaisuus. Mitä osallisuus ja yhteisöllisyys tarkoittavat kehitysvamamisten näkökulmasta? Osallisuus – myytti murrettu -videossa kerrotaan kahdessa minuutissa kehitysvammaisten oikeuksista ja osallisuudesta demokraattisessa yhteiskunnassa (2 min).

 

Sota ja pakolaisuus

When you don’t exist on Amnestyn koskettava lyhytelokuva pakolaisuudesta yllättävästä näkökulmasta. Video on englanninkielinen (2 min).

Most shocking second a day  kuvaa tilannetta, jossa pikkutytön iloiset syntymäpäiväjuhlat muuttuvatkin hetkessä sotatilanteeksi. Video on kuvattu sekunnin pätkissä ja se kertoo, miten tuttu kotiympäristö muuttuu vähitellen sotatantereksi (2 min). Still the most shocking second a day on edellisen videon jatko-osa, joka kuvaa elämää sodan keskellä sekä matkaa toiseen maahan lapsen näkökulmasta (2 min). Videot on tarkoitettu järkyttäväksi ajatusten herättämistä varten, joten opettajan pitää tuntea ryhmänsä, jotta tietää, ettei ryhmässä ole oppilaita, joilla on vastaavia traumaattisia kokemuksia.

Happy birthday Finland on englanninkielinen videosarja Suomesta. Migration-video käsittelee Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ja palautuksia. Video on englannin- ja ranskankielinen ja siinä on englanninkieliset tekstitykset. Video sisältää Tarja Halosen haastattelun. / Happy birthday Finland is a series of news reports about Finland. The Migration-video is about the migration to Finland and deportations of migrants. The video’s partly in English and partly in French and it has English subtitles. The video contains an interview of Tarja Halonen (4 min).

 Animaatio Syyrian pakolaisten sijoittumisesta (1 min)

Miksi talvisotaa ja Syyrian sotaa ei voi verrata  -animaatio (1 min)

Tervetuloa Suomeen -kampanjan video. Video on suomenkielinen (2 min).

Syyrian pakolaisuuden taustoja ja EU:n asenteita avaava animaatio The Europian refugee crisis and Syria explained. Video on englanninkielinen ja siinä on englanninkielinen tekstitys (6 min).

UNHCR:n Not just numbers -materiaali sisältää lyhytfilmejä, joissa eri puolilta maailmaa pakolaisena tulleet nuoret aikuisen kertovat tarinansa. Sivulla on myös opettajan manuaali filmien käsittelyyn sekä valokuvasarja, jonka avulla voi eläytyä pakolaisuuteen. Materiaali sopii yläkoululaisille ja sitä vanhemmille. Filmeissä on tekstitysvaihtoehdot lukuisilla kielillä, myös suomeksi.

 

 

Lyhytelokuvia

Näissä seuraavissa videoissa opettaja voi keskeyttää filmin ja pyytää oppilaita pohtimaan mahdollisia loppuratkaisuja ennen loppuratkaisun paljastamista.

Kreikkalainen lyhytfilmi perheestä lääkärin vastaanotolla: Keskeytä video kohdassa 1.05, jatka pohdinnan tai keskustelun jälkeen. Videossa on englanninkieliset tekstitykset (2 min).

Naima Mohamudin lyhytelokuva Samuel käsittelee rasismiin puuttumista. Video on suomenkielinen. Keskeytä video 1.29 kohdassa ja jatka pohdinnan tai keskustelun jälkeen (2 min).

 

Musiikkivideoita ja musiikkivinkkejä

Rasismin- ja syrjinnänvastaisuus

Bizzyiam eli Hassan Maikalin musavideo Maan tavalla (3 min)

Räppärit rasismia vastaan: Stop urpoilu, mukana myös koululaisten haastatteluja (10 min)

Kansalaiset feat. Medborgare: Olen suomalainen (5 min)

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana – Mitä Sä Pelkäät? Mukana: Paleface, Tommy Lindgren, Redrama (5 min)

Raappana feat. Asa: Muutoksii, laulu on samannimisen nuortenelokuvan tunnari (4 min). Elokuva käsittelee rasismia, rohkeutta ja ystävyyttä.

Kuningasajatus: Duoo ja sooloo (4 min)

Haloo Helsinki: Vihaan kyllästynyt (5 min)

Michael Jackson: Black Or White (5 min).

Macklemore & Ryan Lewis ft. Jamila Woods: White privilege (9 min)

Mashrou’ Leila: Roman (4 min)

 

Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus

Hozier: Take me to church (4 min)

Anna Calvi: Suzanne and I (4 min)

Shura: Touch animaatioversio sekä näytelty versio (4 min)

Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert: Same love (7 min)

Maija Vilkkumaa: Onkse väärin? (4 min)

Tero Hetero: En oo tyttö (3 min)

Troye Sivan ft. Betty Who: Heaven (4 min)

Ray BLK ft. SG Lewis: Chill out (5 min)

Christina Aguilera: Beautiful (4 min)

 

Seta on koonnut oman Spotify-soittolistansa HLBTQ-teemaisista suomalaisista kappaleista. Kappalelistalla on 46 eri musiikkigenren biisiä 15 vuoden ajalta. Kappalelistaa voi tutkia linkistä.

 

OPETUSVINKKEJÄ MUSIIKKIVIDEOISTA:

  • Analysoikaa kappaleiden sanoituksia syrjinnänvastaisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
  • Kootkaa oma soittolista yhdenvertaisuuden kysymyksiä käsittelevistä lauluista tai musiikkivideoista.
  • Tehkää omia syrjinnän vastaisia sanotuksia tai runoja tai sanoittakaa uudelleen tuttuja lauluja yhdenvertaisuuden teemoista.
  • Järjestäkää oma konsertti, jonka biisilista on koottu yhdenvertaisuutta käsittelevistä kappaleista.
  • Suunitelkaa oma koreografia johonkin yhdenvrtaisuutta käsittelevään kappaleeseen.
Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Start typing and press Enter to search