Skip to content

Vinkit varhaiskasvatukseen ja alakouluille

Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

1.Pikaopas saamelaiskulttuuriin

Sano se saameksi -sivusto on projekti, joka haluaa tehdä saamenkielten elvytystyötä verkkomateriaalien avulla. Sivustolta löydät myös runsaasti muuta mielenkiintoista materiaalia saamelaisten kansallispäivän, saamelaisuuden ja saamen kielten käsittelyyn opetuksessa. Kuunnelkaa yhdessä saamelaisten kansallishymni, tutustukaa siihen, mikä merkitys saamenpuvulla on kantajalleen ja mitä tarkoittaa, jos sinut joikataan. Nämä löytyvät sivulta: Pikaopas saamelaiskulttuuriin

 

Saamen lippuun ja lipun värien merkityksiin liittyen löytyy pieni hieno video. Lipun värityspohja löytyy täältä. Myös erilaisiin saamenpukuihin löytyy värityskuvia. Vinkkejä pukujen väritykseen löytyy esimerkiksi Uusi Inari -sivuilta.

2. Uhanalaiset saamenkielet

Sano se saameksi -sivustolta kannattaa avata fraasisanakirja, josta voitte kuunnella ja harjoitella pohjoissaameksi vaikkapa tervehdyksiä, numerot yhdestä kymmeneen ja värit, tai etsiä hakutoiminnolla teitä kiinnostavia fraaseja.

Alakouluikäisten kanssa kannattaa myös tutustua lyhytdokumenttiin, joka kertoo inarinsaamelaisesta Heli Huovisesta ja hänen työstään kielen parissa. Ottakaa samalla selvää, mikä on Helin lempifraasi ja miksi Heli toivoo, että mahdollisimman moni opiskelisi inarinsaamea.

Tutustukaa myös saamenkieliseen Unna Junná -lastenohjelmaan. Ohjelmasta pääsee katsomaan pätkiä Elävästä Arkistosta täältä. Lasten omassa satukirjastossa voi lukea ja kuunnella satuja nyt myös saameksi. Kuunnelkaa ja tutustukaa yhdessä satuihin täällä.

3. Satujen siivin

Saamelaisia, suomeksi käännettyjä lastenkirjoja ovat esim. Puolatyttö (Paadar-Leivo) ja Tuuru-karhu ja eläinlääkärin lasku (Holmberg), Seitsemän veden joiku (Gaski ym.), Noidan laulu (Widmark) ja Lentonoidan poika (Aikio).

 

4. Dihtosis-oppimateriaali 5-9 -luokille

Dihtosis-materiaali sisältää eri pituisia harjoituksia sopivat esimerkiksi yhteiskuntaopin, maantiedon tai äidinkielen tunnille. Harjoitukset on jaettu kolmeen eri kategoriaan: saamelaiset, alkuperäiskansa ja kulttuuri, joista jokaisesta löytyy useampi teemaan sopiva harjoitus. Tutustukaa esimerkiksi erilaisiin väitteisiin saamelaisuudesta Peukkupiiri-harjoituksen avulla. Täältä löydätte myös valmiin aamunavausmateriaalin.

5. Bumbá-oppimateriaali 1-9 -luokille

Bumbá-oppimateriaali on opetuspaketti saamelaisista perusopetukseen. Sieltä löydät tehtäviä, musiikkia ja lukuvinkkejä. Mukana on myös opettajan opas.

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize