1. Päivä ilman lukutaitoa

Tavoite: pohtia lukutaidon merkitystä arkielämässä.

Aloittakaa tunti tutustumalla vieraskieliseen (tai suomenkieliseen) lehteen. Mitä ymmärrätte siitä? Mikä kuva herätti kiinnostuksesi? Millaisia otsikoita tai kirjaimia on käytetty? Mistä luulette, että jutuissa on kyse?
Tehkää yhteinen piirustus/mind map, johon kirjaatte/piirrätte asioita, mihin voi tarvita lukutaitoa yhden päivän aikana.

2. Kuvanlukutaito

Varhaiskasvatuksessa ja alkuopetuksessa voitte katsoa: 30 Magical Photos of Children Playing Around the World

Seuraavia kysymyksiä voi hyödyntää kuvien yhteydessä:

• Mitä kuvassa on meneillään?
  • Missä kuva on otettu? Keitä siinä näkyy tai ei näy?
  • Minkälainen tunnelma kuvassa on?
  • Onko kuva totta?
  • Kuka kuvan on ottanut tai tehnyt? Miksi kuva on otettu tai tehty?
  • Onko teidän elämässänne jotain samaa kuin kuvassa? Mitä?
  • Mitä uutta opitte toisesta kulttuurista tai maasta?
  • Minkälaisia toiveita tai haaveita kuvan lapsilla voisi olla? Mitä haaveita teillä on?

3. Saduttakaa esim. katselemistanne kuvista. Löydät ohjeistuksen tästä.

4. Satupalvelu

Satupalvelu.fi-sivustolta löytyy helppolukuisia, ilmaisia ja opettavaisia satuja lapsille. Sivulla on käytössä hakupalvelu, jossa voi hakea satuja tietystä aiheesta esim. hakusanalla anteeksianto tai erilaisuus.

5. Lukutaidon merkitys kehitysmaissa:

Meena pääsee kouluun -animaatio (esiopetus ->, osa 1 kesto 6 min. ja osa 2 kesto 8 min)

• Miksi Meena haluaisi käydä koulua?
  • Miksi hän ei saa mennä kouluun?
  • Mitä hyötyä koulunkäynnistä olisi hänelle?

6.Kirjavinkkejä moninaisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja muihun globaalikasvatuksellisiin teemoihin liittyen eri-ikäisille oppilaille.

Kuvakirjoja 0-2-luokkalaisille