Päiväkoti-ikäisten kanssa Maailmankoulu suosittelee lähestymään köyhyyskysymyksiä esimerkiksi lapsen oikeuksien ja kestävän kehityksen kautta.

Lapsen oikeudet

Miten köyhyys voi vaikuttaa oikeuksien toteutumiseen? Mitkä oikeudet saattavat toteutua köyhyydestä huolimatta?

Maailmankoulun Lapsen oikeudet -virtuaalilaukku sisältää monipuolisen materiaalipaketin työpaja-/tuntisuunnnitelmineen ja tehtävineen lapsen oikeuksien käsittelyyn. Laukussa on omat materiaalinsa varhaiskasvatukseen sekä alkuopetukseen.

Kestävä kehitys

Yhteinen maapallo, kuinka minä liityn maailmaan?-oppaassa on hyviä toiminnallisia tehtäviä yhdenvertaisuuden edistämiseen, tuotteiden alkuperään, kulutusvalintoihin ja kestävään kehitykseen liittyen.

1. Orientaatio teemaan:

Tutustukaa maapalloon (mieluiten pyöreään karttapalloon).
Kysele lapsilta erilaisia asioita:
– Millainen luonto alueella on: onko kylmää vai kuumaa, sateista vai kuivaa? Miksi?
– Millaisia eläimiä alueella asuu? (ks. myös Maailman eläimiä -jumppa, s. 13 Yhteinen maapallomme)
– Millaisia kasveja alueella on?
– Mitä maita tällä alueella sijaitsee? Tietävätkö lapset jonkin maan jo ennestään?

Luettele joitakin alueella sijaitsevia maita ja kysy, onko joku lapsista käynyt niistä jossain? Tunteeko joku lapsista ihmisiä, jotka ovat näistä maista kotoisin? Tukena voi käyttää lapsille suunnattua maailman atlasta.

2. Tuotteiden alkuperä:

Mistä ruoka ja tavarat tulevat (Yhteinen maapallo, s.17)
Elämässämme on paljon yhteyksiä muuhun maailmaan. Katsomme ja kuuntelemme ulkomaisia televisio-ohjelmia, elokuvia ja musiikkia. Joskus myös matkustamme lomamatkoille ulkomaille. Monella meistä on ulkomaisia ystäviä, perheenjäseniä tai sukulaisia, ja myös kaverimme tai heidän perheensä saattavat olla alun perin jostakin toisesta maasta kotoisin.

Sen hahmottaminen, mistä mikäkin tavara on peräisin, ei ole suinkaan helppoa – ja siksi ruoan ja tavaroiden alkuperään kannattaa kiinnittää huomiota! Myös lähituotteiden tuotantoketjuja on hyvä käydä läpi, jotta lapsille konkretisoituu, mistä materiaaleista ruoka ja tavarat valmistetaan ja mistä ne kauppoihimme tulevat.

Tee harjoitukset:

1. Mistä ruoka tulee? (s.22)
  2. Mistä tavarat on tehty? (s.21)
  3. Syventävä harjoitus: Öljyn alkuperän jäljillä (s.20)