1. Oikeuspyramidi

Oikeuspyramidi on tehtävä, joka toimii niin nuorten kuin aikuistenkin ryhmissä hyvänä ja keskustelua herättävänä perusharjoituksena ihmisoikeuksiin tutustuttaessa. Ohjeet tehtävään löydät täältä

Harjoitus on osa Ihmisoikeudet.net -sivustolta löytyviä materiaaleja. Sivustoon kannattaa tutustua, sillä sinne on koottu paljon hyviä harjoituksia ihmisoikeuksien käsittelyyn sekä yleisellä tasolla että eri oikeuksiin liittyen. Harjoitusosioon pääset suoraan tästä.

2. Etsikää tietoa ja inspiroitukaa ihmisoikeusaktivisteista!

  • Tutustukaa Malala Yosafzain ihmisoikeustyöhön.  Malala kampanjoi, kirjoittaa ja puhuu tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Hän haluaa nostaa esiin kaikkien lasten oikeuden käydä koulua. Malala on palkittu työstään kaikkien aikojen nuorinpana ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnolla. Lukekaa Malalan tarina esimerkiksi kirjasta Favilli & Cavallo (2018): Iltasatuja kapinallisille tytöille (s.104). Kannattaa katsoa myös tämä hänen työstään kertova  video .
  • Tutustukaa myös muihin ihmisoikeusaktivisteihin. Mitä tietoa löydätte esimerkiksi näistä vaikuttajista: Mohandas Gandhi, Nelson Mandela, Kalle Könkkölä, Anna Polikotskaja, Mgawang Sangdrol? Kootkaa luokan seinälle kuvagalleria, jossa kuvien lisäksi esittelette valitsemanne aktivistit ja heidän työnsä.

 

3. Ihmisoikeuksien verkkokurssi

Jos haluatte syventyä aiheeseen, etenkin lukion ja toisen asteen opiskelijoille suosittelemme myös Ihmisoikeudet.net-verkoston ihmisoikeuksien verkkokurssia. Sen kattavat materiaalit löydät tästä. Materiaalista voi myös hyvin poimia myös osia, esimerkiksi Ihmisoikeuspuolustajat-osuudesta löydätte mielenkiintoisia videoita aktivisteista, jotka tekevät ihmisoikeustyötä.

 

Lisämateriaalia

Videoita:

Mitä ihmisoikeudet ovat? (Amnesty, 2:30)

The Story of Human Rights (eng.)

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Start typing and press Enter to search