1.Vammainen, meikäläinen vai tavis?

Tutustukaa tämän listan materiaaleihin ja pohtikaa vammaisuuteen liitettäviä stereotypioita ja leimoja. Listatkaa ylös keinoja, miten te voitte luokassanne ja koulussanne edistää yhdenvertaisuutta.

Materiaalit:

• Kuka on vammainen, meikäläinen tai tavis? Tällä YouTube-videolla kehitysvmmaisten ihmisten muodostaman järjestön, Me itse Ry:n aktiivi Heikki Suvilehto kuvaa sitä, miten vammainen voi terminä olla myös ikävästi leimaava. Hän kutsuu itseään mielummin meikäläiseksi.
  • Kannattaa myös lukea Maailman kuvalehden haastattelu Kynnys ry:n aktiivi Amu Urhosesta ja hänen näkemyksistään vammaisuuteen liitettävistä stereotypioista ja tabuista.

Tutustukaa myös näihin taiteilijoihin, urheilijoihin ja muusikoihin!
– Taidekeskus Kettuki
– Suomen vammaisurheilu – ja liikunta Vau
– Pertti kurikan nimipäivät ja euroviisukappale: Aina mun pitää!

2.Signmarkin terveiset

Oikeus tulevaisuuteen-globaalikasvatusoppimateriaali kertoo vammaisten nuorten elämästä Suomessa ja kehitysmaissa.  Materiaali sisältää lukuisia lyhyitä filmejä ja valokuvia tehtävien ohella.

Kannattaa tutustua ainakin osioon: ”Oikeus koulutukseen”, joka on koulumaailmaa  ja opiskelua käsittelevä. Linkin takaa löydät muun muassa suomalaisen räppärin Singnmarkin haastatteluvideon sekä valmiita oppitunnille soveltuvia tehtäviä aiheeseen liittyen. Kuunnelkaa myös YouTubesta Signmarkin kappale Carl Oscar Malm, joka kertoo suomalaisesta kuurojen oikeuksien puolustajasta.

3. Kansalaisjärjestöt ihmisoikeustyössä

Tutustukaa Kynnys ry:n toimintaan. Se on eri tavoin vammaisten ihmisten oma perus- ja ihmisoikeusjärjestö. Ottakaa selvää, millaisin keinoin järjestö edistää vammaisten ihmisten ihmisoikeuksia ja mitä tavoitteita Kynnys ry pitää tärkeänä ihmisoikeustyössä.

Ottakaa selvää myös Ei myytävänä! -kansalaisaloitteesta ja siitä, miten palveluiden kilpailutus haastaa vammaisten ihmisten oikeutta osallistua heitä koskevaan päätöksentekoon. Tänne on koottu kokemuksia ja käytännön esimerkkejä tilanteista, joissa ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuustyötä vielä kovasti tarvitaan.

Videoita:

Lisämateriaalia