1. Täältä löydät päiväkotien ja alakoulujen käyttöön tehdyn julisteen, joka kertoo reilun kaupan banaanin matkasta viljelijöiltä kauppoihin. Julisteen voi myös tilata valmiiksi printattuna linkin kautta. Tästä löydät saman materiaalin isoina, yksittäisinä kuvina.

2. Varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen tehty opas Yhteinen maapallo, sisältää osion: Yhteyksien ymmärtämistä, jossa tutkitaan erilaisten tehtävien avulla eri tavaroiden ja ruuan alkuperää. Tehtävistä kannattaa poimia ainakin Mistä tavarat on tehty? (s.21) ja s.22 Mistä ruoka tulee? (s.22), jotka sopivat tähän teemapäivään mainiosti.

3. Banaanin matkan eri vaiheita voi seurata tarkemmin myös tämän alakouluikäisille suunnatun videon avulla: Bablo the Super-Banana (n 5 min.). Videolta voitte seurata miten reilun kaupan banaania viljellään Columbiassa ja mitä niille sen jälkeen tapahtuu, jotta ne ovat myyntivalmiita. Video on englanniksi, mutta suomenkielisten ryhmien kanssa sen voi hyvin katsoa ilman ääniäkin.

4. 3-6-luokkalaisille sopii hyvin tämä animaatio, joka havainnollistaa konkreettisesti, mistä reilun kaupan tuotteissa on kysymys.

5. Tehkää retki lähikauppaan ja käykää tutkimassa mitä reilun kaupan tuotteita löydätte. Voitte järjestää vaikka pienen kisan siitä, montako erilaista tuotetta löydätte? Katsokaa myös, missä päin maailmaa tuotteet on valmistettu. On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mikä on ostostemme alkuperä. Pientenkin oppilaiden kanssa tätä voi harjoitella pohtimalla, kuinka kaukaa mikäkin tuote on Suomeen matkustanut.

6. 5-6-luokkalaisten kanssa kannattaa kokeilla Banana Split- peliä, joka havainnollistaa banaanin tuotantoketjun viljelijältä kuluttajalle. Oppilaat pääsevät pelin avulla pohtimaan sitä, miten banaanin hinnasta saatava tulo pitäisi jakaa reilusti kaikille niille, jotka ovat osallistuneet tuotantoketjuun.