11.-13.11. Ahtisaari-päivät

Ahtisaaripäivän valtakunnalliset verkkosivut (sivuilla myös tietoa Ahtisaaresta). Sivuilta löytyy myös erityisesti yläkoululaisille ja sitä vanhemmille suunnattuja opetusmateriaaleja. Tehtävät liittyvät seuraaviin aihealueisiin: neuvottelutaidot, vuorovaikutus ja empatia, osallistuminen ja vaikuttaminen, rauhanvälitys, konfliktinratkaisusimulaatio sekä Suomi ja konfliktimaat. Olemme keränneet tälle sivulle myös varhaiskasvatukseen ja alakoululaisille sopivia harjotteita.

Varhaiskasvatus ja alakoulu

Keskustellaan rauhasta:
Katselkaa Rauhakirjan video, johon on koottu ajatuksia rauhasta (kirjan voi myös lainata kirjastosta: Parr: Rauhakirja).

Kuvataide: Kirjoittakaa /piirtäkää rauhasta esim. itse rakentamaanne ”Rauhan puuhun”: Mitä rauha tarkoittaa? Mitä ihminen tarvitsee elääkseen rauhassa?

1.-3. luokat
Kirjoittakaa rauhasta esim. itse rakentamaanne ”Rauhan puuhun”: mitä rauha tarkoittaa? Mitä rauhasta seuraa? Miten rauha voidaan saada aikaiseksi?

4.-6. luokat

Osa Ahtisaari-päivän opetusmateriaaleista soveltuu hyvin isommille alakoululaisille, vaikka niiden varsinaisena kohderyhmänä ovat yläkoululaiset. Löydät kaikki harjoitukset tästä.

Keskustellaan YK:sta
YK on maailman suurin järjestö. Siihen kuuluvat lähes kaikki maailman maat, myös Suomi. YK edistää rauhaa ja hyvinvointia kaikkialla maailmassa. Aikuiset neuvottelevat YK:ssa esim. rauhan rakentamisesta niissä maissa, joissa on esim. sota. Yhteistyöllä saadaan paljon aikaan. YK on myös laatinut Ihmisoikeuksien sopimuksen ja Lasten oikeuksien sopimuksen. Oikeudet kuuluvat jokaiselle maailman ihmiselle ja niitä ovat esim. oikeus ruokaan, opetukseen, lepoon ja siihen että ketään ei syrjitä tai jätetä ulkopuolelle. Mitä muita oikeuksia luulet kaikilla maailman lapsilla olevan?

Kuvataide: Tulosta kaikille lapsille Pienestä YK-kirjasta s.6-7. –> piirtäkää asioita, jotka pelottavat lapsia. Vetäkää rastit kuvien yli.
Pihaleikki: Kukin lapsista etsii itselleen lähimetsästä tai pihasta paikan, jossa kokee olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi. Lapset voivat myös rakentaa paikosta kauniita luonnon materiaaleilla.

Emme käytä väkivaltaa
Tietysti voitte tehdä mitä erilaisempia rauhankyyhkyjä.
Askarteluohje rauhankyyhkyihin
Tiedättekö muita rauhan symboleja? Jokainen lapsi voi myös keksiä oman rauhan symbolin.
Yksi rauhan symboleista on kurki-origami. Opettaja voi taitella rauhankurki-origamin.

Jokainen luokka ottaa valokuvan luokan yhteisestä rauhan taideteoksesta. Kuvat voidaan kerätä päiväkodin yhteiselle verkkoalustalle tai rakentaa niistä konkreettinen alusta/juliste esim. aulaan.

Valitaan päiväkodin tai koulun sovittelija
Tarkoitus on nostaa esille päiväkodin tai koulun omassa yhteisössä sovittelevassa hengessä toimineita lapsia, ryhmiä tai vaikkapa henkilökunnan edustajia. Valinta voidaan tehdä joko ryhmän tasolla tai koko päiväkodin tai koulun tasolla.

Esimerkiksi Solmu vai ei solmua harjoitus antaa hyvää näkökulmaa yhteistyön ja ryhmäpaineen käsittelyyn.

Sovittelu ja rauhantyö näkyväksi:

Yläkoulu ja toinen aste

Sovittelu ja rauhantyö näkyväksi:

Jokainen luokka ottaa valokuvan luokan yhteisestä rauhan taideteoksesta. Kuvat voidaan kerätä koulun/koulujen yhteiselle verkkoalustalle tai rakentaa niistä konkreettinen alusta/juliste esim. koulun aulaan.

Valitaan koulun sovittelijaoppilas
Tarkoitus on nostaa esille koulun omassa yhteisössä sovittelevassa hengessä toimineita oppilaita, ryhmiä tai vaikkapa henkilökunnan edustajia. Valinta voidaan tehdä joko luokkatasolla tai koko koulun tasolla.

Elokuvia rauhan teemasta kolmasulottuvuus.fi -sivustolta:
Gandhin jalanjäljillä (53min.)

Kasvata rohkeasti