Alakoulut

Alkukasvatuksessa voitte käyttää Pientä YK-kirjaa.

Tutustutaan yhdessä YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin

Maapallon ja ihmisten hyvinvoinnin turvaaminen onnistuu parhaiten, kun on olemassa selkeät tavoitteet. Siksi kaikki maat ovat sopineet YK:ssa kestävän kehityksen tavoitteista, joiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka. Toimintaohjelmaa, johon tavoitteet sisältyvät, kutsutaan nimellä Agenda 2030. Tavoitteet koskevat kaikkia valtioita!

1. Tutustukaa tavoitteisiin:

Maailman suurin oppitunti Osa 1. (Unicef): videolla Malala kertoo kestävän kehityksen tavoitteista, joiden käsittelyä jatketaan vielä animaation avulla.
Kesto: 6 min
Puhe: englanti/suomi
Tekstitys: suomi

YK-liiton ideoita aiheeseen tutustumiseen:

• Kestävän kehityksen tavoitteet –juliste ja tavoitteet lyhyesti.
  • Upea valokuvanäyttely, jossa kaikki 17 tavoitetta on kuvitettu valokuvilla. Näyttelyn voi näyttää digitaalisessa muodossa tai sen saa tulostaa yleishyödylliseen käyttöön, mutta se on esitettävä kokonaisuudessaan (yhteensä 18 kuvaa). Näyttelyn kuvat voi halutessaan tulostaa myös A4 tai A3 -kokoisina (alkuperäiset kuvat 100 x 70 cm).
  • Ideoita kestävän kehityksen projekteihin kouluissa.
  • Tulostettavat tavoitteet (korttipakka), joiden toisella puolella on yksi tavoite ja toisella puolella tietoa tavoitteesta. Tulosta värillisenä.
    Paritehtävä: Löydä oikea symboli
    Puolelle luokasta jaetaan opettajan valitsemat kestävän kehityksen symbolit, toiselle puolelle symbolien otsikot. Oppilaat nostavat kuvansa näkyville ja etsivät oman parinsa. Parit pohtivat ensin, mitä tavoite käytännössä voisi tarkoittaa ja katsovat sitten tavoitteen kuvauksen verkkosivuilta. Lopuksi parit esittelevät tavoitteen muulle luokalle. Yhdessä luokka voi pohtia, ovatko tavoitteen sisältämät asiat kunnossa Suomessa. A3 paperille kaksipuolisena ”käännä pitkän reunan ympäri”. Tee testitulostus.
  • Voitte pelata Go Goals -tulostettavaa lautapeliä. Peli on suunnattu lapsille ympäri maailman ja sen päämääränä on lisätä tietoisuutta kestävän kehityksen tavoitteista helposti lähestyttävällä ja lapsille sopivalla tavalla.
  • Ulkoministeriöltä voitte tilata maksutta kehitystavoitteista kertovia julisteita (eläinjulisteita)

2. Miten voin vaikuttaa?

Maailman suurin oppitunti Osa 2. (Unicef): videolla Emma Watson kertoo, kuinka kestävän kehityksen eteen voidaan toimia.
Kesto: 5 min
Puhe: englanti/suomi
Tekstitys: suomi

Mitä asioita sinä haluat muuttaa? Entä millainen vaikuttamisen tapa sopii juuri sinulle parhaiten?

Vinkkejä vaikuttamiseen ja harjoituksia kestävän kehityksen teemoihin:

info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize