Skip to content

Näyttelyn teemat eivät jää vain historialliselle tasolle:

Näyttelyprojekti käsittelee myös oman aikamme ennakkoluuloja, syrjintää ja ihmisoikeuskysymyksiä

Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttely

Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -näyttelyn on tuottanut hollantilainen Anne Frank House. Näyttely on kiertänyt yli sadassa maassa ja vuodesta 2012 alkaen myös Suomessa. Näyttelyn teemat eivät jää vain historialliselle tasolle, vaan Anne Frankin koskettava tarinan kautta näyttely käsittelee myös oman aikamme ennakkoluuloja, syrjintää ja ihmisoikeuskysymyksiä. Näyttelyn voi tilata kouluun, kulttuurikeskukseen, vanhainkotiin tms. paikkaan, jossa on tarpeeksi tilaa 39 näyttelypaneelille (n. 2 m x 80 cm). Syksyllä 2016 näyttely oli esillä mm. Helsingissä, Forssassa ja Turussa. Lue oppilaiden kirjoittama artikkeli Helsingin kuvataidelukion verkkolehdestä.

Näyttelystä
Kansainvälisessä Anne Frank – Historiaa nykypäivälle -kiertonäyttelyssä voi tutustua Anne Frankin tarinaan ja siihen liittyviin Toisen maailmansodan tapahtumiin ja holokaustiin. Näyttelyn ytimen muodostavat lainaukset Anne Frankin päiväkirjasta ja valokuvat hänen perheestään. Näyttelyssä seurataan myös muiden henkilöiden kokemuksia syrjinnästä ja vainosta. Näyttely ulottuu nykypäivään asti: Syrjintä Suomessa tänään on yksi teemoista.

Näyttely on kiertänyt useita eri maita, ja herättänyt suurta mielenkiintoa. Vuosittain näyttely on esillä yli 150 paikkakunnalla. Amsterdamin Anne Frank -museo on näyttelyn pääjärjestäjä, käytännön toteutuksesta vastaavat paikalliset kumppanit. Suomessa yhteistyökumppanit ovat Rauhankasvatusinstituutti, Helsingin kaupunginkirjasto, Helsingin yliopisto ja Suomen juutalainen yhteisö.

Vertaisoppaat
Näyttely on suunnattu 12–18-vuotialle nuorille. Näyttelyä varten Rauhankasvatusinstituutti kouluttaa 13–18-vuotiaita vertaisoppaita. Vertaisoppaiden merkitys on suuri, sillä nuoret kertovat näyttelystä omin sanoin, ja nostavat näyttelystä itselle tärkeimmät asiat esille. Opastuksen on tarkoitus olla osallistava ja ajatuksia herättävä. Tavoitteena on herättää nuoret näyttelyn kautta miettimään omaa elinympäristöään ja huomaamaan siellä olevia epäkohtia.

Vertaisoppaiden kommentteja
”Kiinnostukseni Anne Frankin tarinaan on kyllä kieltämättä kasvanut. Päiväkirjan lukemisen lisäksi opastus oli myös itselle opettavaista, sillä kerrottuani Anne Frankin tarinaa useille ryhmille osaan sen itsekin jo vaikka silmät kiinni, ja tiedän myös monia sellaisia asioita, joita en pelkästä päiväkirjasta olisi saanut selville.”

”Jälkeenpäin kyseltynä ryhmä oli alkanut pohtia kuulemma asiaa enemmän siltä kannalta, miten olisi itse toiminut ja miettinyt millaista olisi oikeasti joutua sellaiseen tilanteeseen mihin Anne joutui, mikä mielestäni oli aika mahtavaa, että jonkinlaisia ajatuksia kierros oli herättänyt.”

Varaa näyttelykuukausi ja vertaisopaskoulutus kouluusi: maailmankoulu@rauhankasvatus.fi

Käytännön tietoa:
Näyttelyn lainaaminen on maksutonta, mutta postikulut lainaaja maksaa lähettäessään näyttelyn seuraavaan kohteeseen.

Matkahuollon kautta kuljetus:
Listahinnan mukaan kuljetus maksaa noudettuna ja toimitettuna perille 234,22 alv 0%
Jos vastaanottaja noutaa tavarat itse lähimmältä asemalta, on rahtihinta 176,76 alv 0%

Näyttelyn koko on pakattuna:
– kaksi ”salkkua” 134,3 x 44,5 x 15,2 cm, yht. 70 kg
– yksi ”salkku” 62,5 x 49,5 x 30,5 cm, 45 kg
– 8 lieriötä 100 x 17 cm, yht. 84 kg
yht. 11 kpl, 199 kg

Näyttelyn pystytysohje

Rauhankasvatusinstituutti on tuottanut yhdessä Anne Frank Housen ja Helsingin yliopiston kanssa kaksiosaisen opetusmateriaalin. Materiaalia voi tilata myös paperiversiona osoitteesta maailmankoulu@rauhankasvatus.fi.

Vihko 1. Vuosisatojen vaino

Vihko 2. Ennakkoluuloja – minullako?

Oppaat sisältävät toiminnallisia harjoituksia sekä kuvia ja tarinoita teemojen käsittelyyn. Ne soveltuvat erityisesti historian ja yhteiskuntaopin sekä uskontojen ja elämänkatsomustiedon opetukseen.

Tiedotusmateriaalia näyttelyn tilanneille: yleismainos, AF-tehtävät näyttelyyn.

Lisätietoja Anne Frankista

Lisätietoja näyttelystä: Edu.fi, Ulkoasianministeriö, Helsingin sanomat

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize