Skip to content

DIGITAALINEN TARINANKERRONTA

Digitaalinen tarinankerronta (digital storytelling) on mediakasvatuksellinen menetelmä, joka yhdistää kulttuuriperinteen näkökulmasta tärkeän tarinankerrontataidon ja tieto- ja viestintäteknologian keinot. Menetelmää käytetään sekä lasten että aikuisten kanssa työskenneltäessä.

Menetelmän avulla luodaan kertomuksia, joissa yhdistellään omaa puhetta, visuaalista materiaalia (valokuvia, piirroksia) ja esimerkiksi musiikkia. Lopputuloksena on noin 2–5 minuuttinen digitaalinen esitys. Prosessi on erittäin palkitseva ja avaa yksilön ajatuksia yhteisölle. Aiheet, joita digitaalisessa tarinankerronnassa käytetään vaihtelevat paljon: ne voivat olla henkilökohtaisia tarinoita, historiallisen tapahtuman esittelyä, omien unelmien ilmaisua tai omasta viikosta kertomista. Menetelmän joustavuus on sen ehdoton etu: digitaalisen tarinankerronnan kautta voidaan kertoa lähes tulkoon millaisia tarinoita vain ja menetelmä taipuu monenlaisiin tarpeisiin.

Teknisesti digitaaliseen tarinankerrontaan tarvitaan yksinkertaistetusti valokuvia (kamerasta tai skannattuna), äänitysmahdollisuus, tietokone editointiohjelmineen ja jonkinlainen julkaisufoorumi. Koostamiseen sopiva ohjelma löytyy yleensä valmiiksi asennettuna koneelta, PC-puolella sellainen on esimerkiksi Windows Live Movie Maker.Verkossa on myös useita palveluita, joiden avulla digitaalisia tarinoita voidaan luoda (esim. Storybird, WeVideo). Valmiin digitarinan voi julkaista esimerkiksi YouTubessa.
Lähde: www.mediakasvatus.fi


Materiaali:

Digitarinan tekeminen edellyttää ainakin valokuvia ja/tai muuta kuvitukseksi soveltuvaa materiaalia, kuten lehtileikkeitä, kirjeitä tai piirustuksia, jotka voidaan skannata työpajan aikana. Tarvittava kuvien määrä riippuu mm. tarinan kestosta. Mukaan kannattaa varata ainakin 20 kuvaa.

Muistathan huomioida tekijänoikeudet – valokuvien tulisi olla joko itse ottamiasi tai kuvia, joiden käyttöön sinulla on lupa kuvaajalta.

Myös äänimaailmalla on suuri merkitys digitarinassa, eli jos käytettävissäsi on esimerkiksi tallennettuja haastatteluja, musiikkia tai äänimaailmaa, kannattaa myös hyödyntää nämä. Myös olemassa olevia videoklippejä voidaan hyödyntää osana tarinaa. (Pirita Juppi, Osuuskunta Glokaali)


Esimerkkejä digitarinoista:

– Turun tyttöjen talolla 17-25 vuotiaiden nuorten tekemä: Olen rakas

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize