Gender Equality Charter Mark

Tasa-arvotyökalu kouluille ja varhaiskasvatukseen

GECM – GENDER EQUALITY CHARTER MARK

Gender Equality Charter Mark on Erasmus+ -rahoitteinen hanke, jossa kehitämme eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa uutta tasa-arvotyökalua sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Hanke toteutetaan vuosina 2019-2021.

Tasa-arvotyökalun avulla koulut ja päiväkodit voivat arvioida sukupuolten tasa-arvon toteutumista kokonaisvaltaisesti omassa toiminnassaan. Työkalu tarjoaa kouluille ja päiväkodeille ohjenuoria ja tukea koulun ja päiväkodin johtajuuden, opetussuunnitelman, ympäristön, asenteiden ja yhteisön tasa-arvoistamiseen.

Koulut ja päiväkodit pystyvät tasa-arvotyökalua käyttäen luomaan esimerkiksi toimintamalleja haitallisten sukupuolistereotypioiden purkamiseksi ja seuraamaan edistymistään näissä toimissa. Stereotypiat vaikuttavat nuorten uravalintoihin, mutta toimivat myös esimerkiksi seksuaalisen häirinnän ja väkivallan osasyinä sekä kouluissa että koko yhteiskunnassamme.

Tasa-arvotyökalua voi hyödyntää koko koulun tai päiväkodin toimintakulttuurin kattavan tasa-arvosuunnitelman luomisessa sekä suunnitelman toteutumisen seuraamisessa. Lisäksi työkalu tarjoaa kouluille ja päiväkodeille konkreettisia vinkkejä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi omassa toiminnassaan.

Työkalun kehittämiseen osallistuvat niin opettajat kuin sukupuolten tasa-arvon asiantuntijatkin. Hankkeessa tuotetaan arviointityökalun ohella käsikirja tasa-arvon edistämisen tueksi sekä koulutusmoduuleita opettajille ja opettajaksi opiskeleville.

Koulutamme vuoden 2020 aikana varhaiskasvatuksen ja eri asteiden oppilaitosten ammattilaisia tasa-arvotyökalun käytöstä eri puolilla Suomea. Lue lisää koulutuksista Tasa-arvo toimintakulttuurin keskiöön -sivulta.

Kaipaatko lisätietoja hankkeesta tai haluatko jakaa muille eurooppalaisille kouluille ja päiväkodeille onnistuneita kokemuksia tasa-arvon edistämisestä omassa toiminnassasi? Ota yhteyttä koulutussuunnittelijaamme Matti Pihlajamaahan.

Matti Pihlajamaa
Koulutussuunnittelija, oppilaitostyö
matti.pihlajamaa(at)rauhankasvatus.fi
+358 50 470 2908

Hankkeessa toimii lisäksemme kansalaisjärjestöjä ja yliopistoja kahdeksasta eri maasta: Development Education Centre South Yorkshire (Iso-Britannia), Südwind Association for Development Policy and Global Justice (Itävalta), Oxfam Italia (Italia), Forum for Freedom in Education (Kroatia), University of Thessaly (Kreikka), Anthropolis Association (Unkari), Center for Citizenship Education (Puola) ja Slovak Centre for Communication and Development (Slovakia). Hanke on rahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.

info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!