Tasa-arvokompassi kouluille ja varhaiskasvatukseen​

Gender Equality Charter Mark

Tasa-arvokompassi

Gender Equality in Schools on Erasmus+ -rahoitteinen hanke, jossa kehitimme eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa uutta Gender Equality Charter Mark (GECM) -työkalua tasa-arvon edistämiseksi varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2021.

Tasa-arvokompassin avulla koulut ja päiväkodit voivat arvioida sukupuolten tasa-arvon toteutumista kokonaisvaltaisesti omassa toiminnassaan. Kompassi tarjoaa kouluille ja päiväkodeille ohjenuoria ja tukea koulun ja päiväkodin johtajuuden, opetussuunnitelman, ympäristön, asenteiden ja yhteisön tasa-arvoistamiseen.

Koulut ja päiväkodit pystyvät tasa-arvokompassia käyttäen luomaan esimerkiksi toimintamalleja haitallisten sukupuolistereotypioiden purkamiseksi ja seuraamaan edistymistään näissä toimissa. Stereotypiat vaikuttavat nuorten uravalintoihin, mutta toimivat myös esimerkiksi seksuaalisen häirinnän ja väkivallan osasyinä sekä kouluissa että koko yhteiskunnassamme.

Tasa-arvokompassia voi hyödyntää koko koulun tai päiväkodin toimintakulttuurin kattavan tasa-arvosuunnitelman luomisessa sekä suunnitelman toteutumisen seuraamisessa. Lisäksi se tarjoaa kouluille ja päiväkodeille konkreettisia vinkkejä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi omassa toiminnassaan.

Kompassin kehittämiseen osallistuivat niin opettajat kuin sukupuolten tasa-arvon asiantuntijatkin. Hankkeessa tuotettiin arviointityökalun ohella käsikirja tasa-arvon edistämisen tueksi sekä koulutusmoduuleita opettajille ja opettajaksi opiskeleville.

Koulutamme vuoden 2020–2021 aikana varhaiskasvatuksen ja eri asteiden oppilaitosten ammattilaisia tasa-arvotyökompassin käytöstä eri puolilla Suomea. Tutustu koulutuksiin uusilla Tasa-arvo toimintakulttuurin keskiöön -sivulla.

Tasa-arvokompassit eri koulutusasteille

Tasa-arvokompassin avulla on mahdollista laatia tai päivittää varhaiskasvatusyksikön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja säännöllisesti käytettynä yksiköt pystyvät sen avulla seuraamaan oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyönsä etenemistä. Kompassin avulla tehty arviointi kannattaakin liittää osaksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia.

LATAA ALLA OLEVISTA KUVAKKEISTA OMAN KOULUTUSASTEESI KOMPASSI (PDF)

Varhaiskasvatus (pdf)
Perusopetus (pdf)
Oppilaitos (pdf)

Kaipaatko lisätietoja hankkeesta tai haluatko jakaa muille eurooppalaisille kouluille ja päiväkodeille onnistuneita kokemuksia tasa-arvon edistämisestä omassa toiminnassasi?

Ota yhteyttä:
Mari-Anne Okkolin
Johtava asiantuntija, oppilaitosyhteistyö
tasa-arvokompassi[at]rauhankasvatus.fi

Hankkeessa toimii lisäksemme kansalaisjärjestöjä ja yliopistoja kahdeksasta eri maasta: Development Education Centre South Yorkshire (Iso-Britannia), Südwind Association for Development Policy and Global Justice (Itävalta), Oxfam Italia (Italia), Forum for Freedom in Education (Kroatia), University of Thessaly (Kreikka), Anthropolis Association (Unkari), Center for Citizenship Education (Puola) ja Slovak Centre for Communication and Development (Slovakia). Hanke on rahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa Erasmus+ -ohjelman kansallinen toimisto Opetushallituksessa.

Sturenkatu 11
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize