Hakukone
From Mecca to Musselburgh: Islam in the Scottish Context
AMINA & THE AL WALEED CENTRE
The purpose of this toolkit is to equip teachers with relevant and assessable material with which to engage pupils in critical thought and to create units of study for Religious and Moral Education.
This resource is aimed at teachers supporting pupils ages from 12–16 but can be used for a range of age groups.
There is scope to create full lesson plans using the content provided or to use individual elements to complement existing units.
This resource is a collaboration between the Al Waleed Centre, University of Edinburgh and Amina Muslim Women’s Resource
Centre funded by the City of Edinburgh Council and the Scottish Government.
Sinä olet demokratiakasvattaja!
NUORTENIDEAT.FI
Demokratiaopas tukemaan ja täydentämään koulujen, oppilaitosten, nuorisotyön sekä muiden nuorten kasvua tukevien tahojen työtä osallisuuden ja demokratiakasvatuksen edistämiseksi.
Koulu vailla vertaa! -opas yhdenvertaisuussuunnitteluun
RAUHANKASVATUSINSTITUUTTI
Koulu vailla vertaa! on opas päiväkotien ja oppilaitosten yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon, joka sisältää hyviä konkreettisia tarkastuslistoja ja harjoituksia yhdenvertaisen koulu- ja päiväkotiarjen kehittämiseksi.
Opas sisältää lisäksi vinkkejä toimenpiteistä, jotka koskevat esimerkiksi opetusmenetelmiä ja toimintakulttuuria, kiusaamiseen puuttumista sekä syrjinnän vaarassa olevien oppilaiden tarpeiden huomioimista. Siinä käsitellään suunnitelman teon eri vaiheita koulun tilanteen selvittämisestä aina toimenpiteiden valintaan ja suunnitelmasta tiedottamiseen.
Illustrating Me: Real Life Comics by Refugees in Finland
MAAILMAN SARJAKUVAT
Maailman sarjakuvat ry:n ylläpitämä verkkosarjakuvanäyttely jossa pakolaistaustaiset ihmiset kertovat kokemuksistaan sarjakuvan keinoin.
Sanoista tehty
PLAN
Sanoista tehty -opetusmateriaalipaketti sisältää kolme kaksoistunnin mittaista tehtäväkokonaisuutta, joiden teemat ovat sukupuoliin liitettävät stereotypiat, tasa-arvo ja digitalisaation vaikutukset naisten ja tyttöjen asemaan globaalisti. Tehtävissä hyödynnetään Sheboard-sovellusta, joka on luotu työvälineeksi kyseenalaistamaan haitallisia sukupuolistereotypioita. Oppilaat pääsevät tehtävien avulla tutkimaan sekä omia ennakko-oletuksiaan että tarkastelemaan mediaa ja sosiaalisen median eri ilmiöitä sukupuoli- ja tasa-arvonäkökulmista! Tämä materiaali ja sen tehtävät taatusti herättävät keskustelua ja uusia oivalluksia!
Kotimatka? – yhteisöllinen livekuunnelma kotiutumisesta Suomeen
FRAMIL
Kotimatka? -livekuunnelma on syntynyt keräämällä turvapaikanhakija- ja pakolaistaustaisilta henkilöiltä kokemuksia, tuntoja ja tarinoita heidän elämästään Suomessa. Kuunnelma on koottu kerättyjen tarinoiden pohjalta. Materiaaliin kuuluu kuunnelmateksti, joka luetaan ryhmässä. Kuunnelmassa kuljetaan mielikuvahuoneesta toiseen ja jokaiseen huoneeseen on paitsi luettavat tarinansa, myös oma ääniraitansa, jonka kautta kuuluvan musiikin avulla päästään eläytymään huoneen tunnelmaan. Ohjeet ja kaikki tarvittava materiaali löytyy linkin takaa. Kuunnelman voi toteuttaa ilman etukäteisharjoittelua. Tarvitset vain laitteen, jolla soittaa ääniraidat ja tarinat tulostettuna lukijoille.
Lisäksi materiaaliin kuuluu myös pedagoginen paketti, joka sisältää monipuolisia, teemaa syventäviä tehtäviä: http://framil.fi/kotimatka-pedagoginen-paketti/
Yhtä aikaa -koulutuskokonaisuus yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön
RAUHANKASVATUSINSTITUUTTI
Yhtä aikaa -koulutuskokonaisuus on tukipaketti varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön. Kokonaisuus koostuu lyhyistä luentovideoista sekä asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluista. Se sisältää lukuisia ideoita yhdenvertaisuusaiheiden käsittelemiseen lasten ja nuorten kanssa.
Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä 22.5.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä luonnon monimuotoisuuden päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen kulttuurien moninaisuuden päivä 21.5.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä kansainvälisen kulttuurien moninaisuuden päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Maailman kirjan päivä 23.4.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä Maailman kirjan päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Maailman terveyspäivä 7.4.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä maailman tervyspäivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Earth Hour -teemapäivä 24.3.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä Earth Hour -teemapäivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Rasisminvastainen päivä 21.3. ja syrjinnänvastainen viikko
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä sekä rasisminvastaisen päivän että koko syrjinnänvastaisen viikon viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen naistenpäivä 8.3. ja Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä 19.3.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä sekä naistenpäivän että Minna Canthin, tasa-arvon päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen äidinkielen päivä 21.2.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä kansainvälisen äidinkielen päivän juhlimiseen varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen ihmisoikeuksien päivä 10.12.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä ihmisoikeuksien päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen vammaisten päivä 3.12.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä kansainvälisen vammaisten päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Lapsen oikeuksien päivä 20.11.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä lapsen oikeuksien päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Reilun kaupan viikko 23.10.–29.10.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä Reilun kaupan viikon viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Yhdistyneiden kansakuntien päivä 24.10.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät yleistä tietoa YK:sta ja valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä YK:n päivän (24.10.) viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen päivä köyhyyden poistamiseksi 17.10.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä köyhyyden vastaisen päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Maailman rauhan päivä 21.9.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä maailman rauhan päivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen lukutaitopäivä 8.9.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä kansainvälisen lukutaitopäivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Kansainvälinen homo-, bi- ja transfobian vastainen päivä 17.5.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä kansainvälisen homo-, bi- ja transfobian vastaisen päivän (International Day Against Homophobia and Trasphobia / IDAHOT) viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Romanien kansallispäivä 8.4.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät tietoa romanien asemasta. Sivulla on myös valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä romanien kansallispäivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Saamelaisten kansallispäivä 6.2.
Maailmankoulun teemapäiväsivulta löydät tietoa saamelaisten asemasta. Sivulla on myös valmiiksi valikoituja ja koottuja vinkkejä saamelaisten kansallispäivän viettoon varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle.
Voima-lehden mediakasvatusnumeron tehtäväpaketti
VOIMA
Voima-lehden toukokuun 2018 numero on mediakasvatuksen erikoisnumero, johon on valmisteltu tehtäväpaketti lehden opetuskäyttöä varten. Lehden materiaaleja voi käyttää milloin tahansa, koska niiden aiheet eivät vanhene. Lehdessä mm. puretaan erilaisten tiedon lajityppien – kuten tiedottamisen, journalismin, mainonnan ja propagandan – eroja. Lehdessä nousee esiin myös globaali näkökulma journalistisen työn haasteista maissa, joissa sananvapaus ei toteudu kuten Suomessa.
Barnets rättigheter x 10
PLAN
Plans Barnets rättigheter x 10 består av 10 dubbellektioner med teman om global fostran, vilka är starkt sammankopplade med läroplanerna. Med hjälp av boken kan du tillsammans med eleverna behandla globala frågor som rör barnets rättigheter på ett praktiskt och varierande sätt.
Oppimateriaalit ajan tasalle!
GLOBAALIKASVATUS
Miten oppimateriaalit voivat edistää aktiivista maailmankansalaisuutta? Globaalikasvatusverkoston laatima muistilista auttaa panemaan opetussuunnitelman painotukset paikalleen.
Sano se saameksi
SANO SE SAAMEKSI -PROJEKTI
Sano se saameksi -sivusto tutustuttaa saamenkieliin ja sen puhujiin. Sivuilta löytyy ensimmäinen puhekieltä sisältävä suomi-pohjoissaame -fraasisanakirja, josta voi kuunnella mm. erilaisia tervehdyksiä, numerot, värit ja muita kiinnostavia pohjoissaamenkielisiä sanoja ja lauseita. Sanakirja on ollut monessa luokassa iso hitti, johon voi tutustua esimerkiksi pienryhmissä tai itsenäisen työnä, pistetyöskentelynä jne. Sivustolla on myös hienoja lyhytdokumentteja saamenkielten puhujista ja kielten merkityksestä heille.
Sano se saameksi -sivusto sisältää runsaasti harjoituksia ja tehtäviä eri ikäryhmille! http://sanosesaameksi.yle.fi/opettajille/
Maailmankansalaisen kypsyyskoe
YK-LIITTO
Kaikenikäisille soveltuva Maailmankansalaisen kypsyyskoe on YK-liiton globaalikasvatuksen opintokokonaisuus. Kypsyyskokeen aikana lapsi tai nuori tutustuu itseään kiinnostavaan globaalikasvatukseen liittyvään teemaan yksin, pareittain tai ryhmässä. Tekijä syventää tietämystään ja ymmärrystään valitusta aiheesta tutkimalla sitä eri näkökulmista. Hän oppii havaitsemaan yhteyksiä asioiden välillä sekä tunnistaa yksilön vastuun ja omat mahdollisuutensa vaikuttaa. Kypsyyskokeen arvioi oma opettaja/ohjaaja. Arvioidun valmiin kypsyyskokeen tekijälle voi oppilaitos tilata YK-liitolta hienon diplomin.
Kypsyyskoe soveltuu erinomaisesti suoritettavaksi osana koulujen ja oppilaitosten opetustarjontaa, se voi olla vapaavalintainen kurssi, projekti- tai päättötyö, tai se voi korvata osia opintokokonaisuudesta.
Koulurauhan julistus
MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO
Koulurauha-ohjelmassa on tuotettu runsaasti materiaalia koulurauhatyön edistämiseksi kouluissa. Joka vuosi ohjelmassa mukana olevien pilottikoulujen oppilaat suunnittelevat itse konkreettisia keinoja käytettäväksi kouluissa ympäri Suomen alakouluista toiselle asteelle. Keinovalikoimassa on erilaisia tehtäviä, haasteita, leikkejä, testejä ja oppituntimalleja.
Läntisen tuolla puolen
SUOMEN RAUHANPUOLUSTAJAT
Opetetaanko Suomen lapsille ja nuorille, että on olemassa ”länsi”, johon “me” kuulumme ja joka on vapaa, demokraattinen ja itsekriittinen? Perustuuko puhe lännestä historiaan ja onko länttä edes olemassa? Miksi haluamme niin kovasti kuulua länteen ja millaisia maailmankuvia länsi/ei-länsi-asettelulla tuotetaan?
Yhdenvertaisuutta edistävä mediakasvatusmateriaali tekee vallitsevat normit näkyviksi, kyseenalaistaa ne ja tukee näin normikriittistä ja länsikeskeistä opetusta. Verkkoaineisto sisältää videoita, kuvamateriaalia ja mediakasvatuksellisia tehtäviä. Opiskelupaketti tukee laaja-alaista oppimista sekä peruskoulussa että toisella asteella.
Luotettavan tiedon metsästäjät
KANSALLINEN AUDIOVISUAALINEN INSTITUUTTI
Mistä tunnistaa luotettavan tietolähteen? Entä valeuutisen? Kuulemme, näemme ja pääsemme lukemaan maailmasta ja sen tapahtumista erilaisten medioiden avulla. Medialaitteiden, sovellusten ja itse tuotettujen sisältöjen yleistyessä tietolähteiden määrä on kasvanut ja tiedonvälittämisen keinot ovat monipuolistuneet. Tämä materiaali sisältää runsaasti valmiita tehtäviä ja pohdintakysymyksiä kriittisen medialukutaidon harjoitteluun.
Maailma 2030
ULKOMINISTERIÖ
Maailma2030.fi-sivusto esittelee uudet kehitystavoitteet, joiden keskeisinä teemoina ovat köyhyyden ja nälän poistaminen sekä kestävän kehityksen varmistaminen vuoteen 2030 mennessä. Opettajille suunnatusta osiosta löydät kuvia ja tehtäviä, sekä linkin josta tilata materiaalia (postikortit, julisteet) kouluusi.
Koulu maailmaa muuttamaan
FINGO
Laaja sivusto, josta löydät tietoa, vinkkejä, koulutusta ja harjoituksia uuden opetussuunnitelman mukaiseen globaalikasvatukseen
Vihapuheesta dialogiin
PLAN
Opas vihapuheteeman käsittelyyn opetuksessa. Materiaali sisältää tietoa, näkökulmia ja monipuolisia harjoituksia. Opas haastaa myös lukijaansa reflektoimaan ja pohtimaan omia lähtökohtiaan.
Kirjanmerkit: käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen ihmisoikeuskasvatuksen avulla
PLAN
Käsikirja verkon vihapuheen torjumiseen ihmisoikeuskasvatuksen avulla. 21 harjoitusta, jotka on selkeästi esitelty teeman, vaikeustason ja harjoituksen pituuden osilta. Hyviä keskustelua herättäviä ja nuoria osallistavia tehtäviä.
Uusi kotini
Uusi kotini -dokumentti on vuorovaikutteinen tarina, jossa oppilas pääsee vierailemaan maailmansuurimpiin kuuluvassa Nyarugusun pakolaisleirissä Tansaniassa. Oppilas voi asettua leirissä asuvanlapsen asemaan ja kokea, miltä tuntuisi pitää leiriä uutena kotinaan. Tarinan toteutuksessa on käytettyvirtuaalitodellisuustekniikkaa, 360 asteen videokuvaa ja kuvia. Materiaalin löytyy opettajan opas: http://www.globaalikoulu.net/wp-content/uploads/2017/01/UUSI_KOTINI_opettajan_info-1.pdf
Kuvien tarinat
PLAN
Harjoituksia, joissa käsitellään media- ja taidekuvia lapsen oikeuksien näkökulmasta. Materiaali sisältää paljon monipuolista ja puhuttelevaa kuvamateriaalia sekä valmiita tehtäviä ja pohdintakysymyksiä kuvien tarkasteluun.