Hakukone
Rauhanfutis
Rauhanfutis on jalkapallopeli, jossa on hieman omat säännöt. Säännöt keskittyvät erityisesti hyviin vuorovaikutustaitoihin. Rauhanfutista voivat pelata kaikki vauvasta vaariin. Kunnioitetaan ja kannustetaan kaikkia pelaajia!
Sinun, minun, meidän mango
Tutustu sadutusmenetelmään! Tämä opas sisältää hyvät, selkeät ohjeet, joiden avulla kuka tahansa voi ottaa menetelmän haltuun, Oppaassa on myös luettavaksi tarkoitettuja satuja, joita lapset ovat tehneet saduttamalla.
Mun rajat
AMNESTY INTERNATIONAL
Materiaalipaketin tavoitteina on auttaa rakentamaan turvallista kouluympäristöä kaikille. Keskeisenä viestinä on se, että seksuaalinen itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille. Materiaali pureutuu haastavaan teemaan tarjoten paljon hyviä ja konkreettisia välineitä opettajalle asian käsittelyyn oppitunneilla. Harjoituksissa pohditaan omia ja toisten rajoja, seksuaalisuuteen liitettäviä normeja ja stereotypioita sekä opetellaan kunnioittamaan omia ja toisten oikeuksia. Materiaali on tehty nuorten kohderyhmä hyvin huomioiden: mielenkiintoisia videoklippejä, draamaharjoituksia ja keskustelua herätteleviä tehtäviä löytyy runsaasti!
Maailman parhaat uutiset
Miltä näyttäisivät hyvät uutiset tulevaisuudesta? Pohtikaa oppilaiden kanssa ajankohtaisia globaaleja kysymyksiä ja valitkaa niistä muutama tarkasteltavaksi. Miltä ne kysymykset näyttäisivät ratkaistuna? Minkälaisen otsikon siitä kirjoittaisitte?
Löydä oikeus -juliste
UNICEF
Julisteen kuvassa tapahtuu paljon. Oppilaat voivat tutkia julistetta pienryhmissä ja pohtia mihin lapsen oikeuteen mikäkin tapahtuma voisi liittyä.
Painetun julisteen voit tilata täältä: https://www.unicef.fi/koulut/ihmisoikeus-ja-globaalikasvatusmateriaalit/tilaa-tai-lataa/tilauslomake/
Lapsen oikeudet toiminnallisesti
UNICEF
Opas sisältää työpajarunkoja, joiden kautta voi käsitellä lapsen oikeuksia oppilaiden arjesta tuttujen teemojen kautta. Oppaan menetelmät mahdollistavat lasten osallisuuden ihmisoikeuksien opetuksessa. Opas sopii hyvin myös Compasito-oppaan täydentäväksi materiaaliksi. Opasta on myös mahdollista tilata Unicefista painettuna.
Oikeus tulevaisuuteen
VAMMAISKUMPPANUUS
Tältä sivustolta löydät tarinota ja kuvia vammaisten nuorten elämästä Suomessa ja kehittyvissä maissa. Kannattaa katsoa erityisesti videoklipit, joissa on haastateltu nuoria ja heidän arkeaan. Sivustolta löydät myös valmiita pohdintatehtäviä ja oppituntivinkkejä.
Mitä väliä sukupuolella?
KULTTUURIKESKUS PIIPOO JA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO
Ideoita ja ajatuksia tasa-arvosta keskustelemiseen yläastessa. Innostavia tehtäviä, videoklippejä, postikorttipohjia ja kysymyksiä pohdittavaksi.
Gender matters
Manual on gender and gender based violence affecting young people. It is a good resource for working on these issues affecting young people, with young people.
Yläkoulu, toinen aste, aikuiskoulutus.
Esi- ja alkuopetuksen HSY:n materiaalipankki
Sivusto sisältää paljon erilaisia askartelutehtäviä, pelejä, leikkejä, nukketeatteria, loruja ja tarinoita ympäristökasvatuksen tueksi. Erityisinä teemoina kierrätys, kulutustottumukset, ympäristönsuojelu ja jätteensynnyn ehkäisy.
HSY:n oppimateriaalit
Hyviä oppiainekohtaisia vinkkejä kestävän kehityksen teemoihin. Erityisinä teemoina kierrätys, tiedostava kuluttaminen ja jätteiden vähentäminen.
Nökön matkassa
Puuhakirja, jossa tehtävien lomassa tutustutaan kierrätykseen, jätteiden lajitteluun ja ympäristönsuojeluun päiväkoti- ja alkuopetuksikäisten arjen tasolla.
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus
NAISASIALIITTO UNIONI
Selkeästi rakennettu sivusto vahvistamaan tasa-arvotietoutta. Sivusto sisältää neljä eri kokonaisuutta: Minä ja kulttuuri, kieli ja vuorovaikutus, toiminta ja arki sekä tilat ja välineet. Materiaali sisältää tietoa ja pohdittavaa kasvattajalle, mutta ei varsinaisesti tehtävämateriaalia. Paljon hyviä oman työn reflektointiin ja kehittämiseen kannustavia kysymyksiä!
Ilmastonmuutos tapahtuu-video
Miltä näyttää ja kuulostaa, kun Helsingin keskustan kokoinen jäälohkare murtuu irti jäätiköstä ja kaatuu mereen? (4min. video)
Muovinen meremme-lyhytdokumentti
PIDÄ SAARISTO SIISTINÄ
Dokumentti (12 min) tuo esille ongelman Itämeren roskaantumisen laajuutta ja erityisesti muovin aiheuttamia haittoja ja vahinkoja meriympäristölle ja ihmisille.
Den globala konsumentens lärobok
EETTISEN KAUPAN PUOLESTA
Fundera på konsumtion. Varje dag konsumerar vi olika saker såsom mat, kläder och elektronik.
Forum för levande historia
FORUM FÖR LEVANDE HISTORIA
Forum för levande historia arbetar för att motverka intolerans genom att berätta om brott mot mänskligheten i historien och i vår samtid.Temana är bl.a. intolerans, förintelsen, mänskliga rättigheter och brott mot mänskligheten. Forum för levande historia bjuder pedagogiskt material, innovativa metoder och utbildning för lärare. Material går att ladda ner som pdf eller även att beställa.
Svenska FN-förbundets skolsidor
SVENSKA FN-FÖRBUNDET
Material om FNs verksamhet, Millenniemålen, skoltips och FN-rollspel.
Maailman laitamilla
FINGO
Maailman laitamilla – Afrikkalainen kylä -sivuston monipuoliset sisällöt henkilö- ja blogiteksteineen, kuvineen ja artikkeleineen soveltuvat lukioista yliopistoon, maantiedosta yhteiskuntaoppiin. Sivustolla kuuluu vahvana kyläläisten oma ääni. He kertovat, miltä ilmastonmuutoksen kaltaiset suuret kysymykset näyttävät ruohonjuuritasolta tarkasteltuna.
WWF:n opetusmateriaalit
WWF
Ideoita ja menetelmiä ympäristökasvatukseen ja kestävän kehityksen kasvatukseen! Osan materiaaleista voit tilata myös painettuna. Julisteita, tehtäväpaketteja ja vihkosia voi hyödyntää sekä kouluissa ja päiväkodeissa että eri-ikäisten vapaa-ajan toiminnassa.
Veckan mot rasism
RÖDA KORSET
Rödä Korset erbjuder lärare i grundskolor och gymnasier samt ungdomsarbetare färdigt material för undervisning om rasism, olikheter och finländskhet. Materialet kan med fördel användas i samband med flera läroämnen och på ungdomsgårdarna.
Hållbar utveckling i skolan
GRÖN FLAGG
Guiden för att ordna och planera hållbar utveckling i grundskolor.
Röda korsets skolsajt
SVENSKA RÖDA KORSET
Lärarrum, information och idéer för undervisning.
Pakolaisavun materiaalipankki
SUOMEN PAKOLAISAPU
Tarjoaa tietoa ja työkaluja pakolaisuuden ja globaalien kehityskysymysten käsittelyyn.
På riktigt! – metodhandbok för behandling av barnets rättigheter
DAGSVERKE
Metodhandboken för behandling av barnets rättigheter i skolorna. Handboken innehåller 20 olika övningar och lämpar sig särskilt för grundskolor och gymnasium.
För att jag är en flicka
PLAN
Lär dig mera om flickors rättigheter.
Kovat kertoimet -peli
UNHCR
Peli, jossa lähdetään pakomatkalle ja kohdataan matkan aikana monenlaisia vaaroja. Pelin visuaalinen ilme, äänimaailma sekä tarina ovat teemansa mukaisesti rankkoja. Peli ei siis sovellu kaikille kohderyhmänsä oppilaille, varsinkin jos oppilaalla on itsellään vastaavia kokemuksia.
Spel om mänskliga rättigheter
IHMISOIKEUSLIITTO
Alla har ansvar för en bättre värld – också du! Utan information kan du inte agera! Prova din kunskap i mänskliga rättigheter!
Tarinoita muuttuvalta planeetalta
WWF
Materiaali on tarinakokoelma ympäristöstä, kestävästä kehityksestä, uhanalaisista lajeista sekä ihmisistä eri maissa ja heidän vaikutusmahdollisuuksistaan. Osa tarinoista on Vaskivuoren lukion oppilaiden kirjoittamia. Esimerkkitarinoita löytyy myös kuunneltavina oppilaiden esityksinä. Ikäryhmäsuositus: yläaste, lukio ja toinen aste (osa tarinoista on kirjoitettu ala-astelaisia ajatellen, mutta ikäryhmäsuosituksia ei ole tarinakohtaisesti ilmoitettu).
Operaatio Tuvalu
ILMASTO.ORG
Kuunnelma (10 min) ilmastonmuutoksesta. Operaatio Tuvalu on sankaritarina, jossa keskitytään lapsille sopiviin keinoihin osallistua ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen. Sivustolta löytyy kuunnelman lisäksi myös tehtävämoniste sekä opettajan vinkit aiheen jatkokäsittelyyn luokassa.
Koulujen aamunavaukset
SUOMEN PUNAINEN RISTI
Tähän materiaalipankkiin on koottu kaikki SPR:n tuottamat aamunavaustekstit. Sivuilta löydät aamunavaukset teemoittain. Kunkin materiaalin kohdalle on merkattu myös ikäryhmäsuositus. Teemoina ovat mm. kriisitilanteet, sodan säännöt, ystävänpäivä ja antirasismi.
Ihmisoikeudet-videosarja
SUOMEN YLIOPPILASKUNTIEN LIITTO JA YLIOPPILASKUNNAT
Tämän linkin kautta löydät kahdeksan lyhyttä, muutaman minuutin pituista videoita ihmisoikeuksiin liittyen. Videoissa viisi julkisuuden henkilöä nostaa jokainen esille yhden heille erityisesti tärkeän ihmisoikeuden ja valottaa sitä konkreettisin esimerkein.
Saamelaisten kansallispäivän kuunnelma
SUOMEN YK-LIITTO
Saamelaisten kansallispäivää vietetään 6. helmikuuta. Suomen YK-liiton päivänavauskuunnelma pohtii ihmisenä olemista ja saamelaisuutta havahduttavalla tavalla. Kuunnelman kesto on noin 10 minuuttia ja linkki siihen löytyy tekstin lopusta.
Vihreää draamaa tavaramaailmassa
PÄÄKAUPUNKISEUDUN KIERRÄTYSKESKUS
Materiaali sisältää ohjaajan oppaan sekä vihreä draama -ohjelmia yli 14-vuotiaille nuorille. Teemoina mm. tavaroiden vaikutus elämäämme ja ympäristöömme, kulutustottumukset ja mainonta.
Tuumasta toimeen -opas
MAAN YSTÄVÄT
Opas on suunnattu 13–19-vuotiaiden nuorten kanssa toimiville opettajille ja ohjaajille. Opas sisältää valmiita työpajakokonaisuuksia ilmasto-oikeudenmukaisuuden, globaalien ruokakysymysten ja vaatetuotannon ongelmien käsittelyyn, sekä lähiluonnon tutkimiseen, kulutusvalintojen tarkasteluun ja nuorten vaikuttamisinnon herättämiseen. Opasta voi hyödyntää poimimalla yksittäisiä harjoituksia tai sen pohjalta voi koota laajemmankin projektin. Hyviä harjoitus- ja toimintaideoita erityisesti siihen, miten nuori itse voi vaikuttaa ja osallistua!
Eko-Elmeri
YMPARISTO.FI
Eko-Elmeri -oppimateriaali on peruskoulun ala-asteelle jäteneuvontaan tarkoitettu oppimateriaalikokonaisuus, joka sisältää mm. virikekertomuksia, opetustuokioaiheita, harjoituksia ja tehtäviä, jäteaiheisia leikkejä, pelejä, lauluja ja kertomuksia sekä opettajan tietopaketin ja opetuskalvopohjat.
Ympäristösalaisuuksia
EUROOPAN KOMISSIO
Tarina Tomista, joka nukahtaa lempikaapissaan ja päätyykin kuulemaan tärkeitä salaisuuksia yhdessä ystävänsä Lilli-ketun kanssa. Tarina on suunnattu 6-10-vuotiaille. Tarinaan ei sisälly tehtäviä, mutta sitä voi käyttää ympäristökasvatusteemoihin virittävänä materiaalina yhdessä muiden oppimateriaalien kanssa.
Koulumetsäopas
SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO
Koulumetsäopas – käsikirja koulujen ja päiväkotien lähimetsien käyttöön ja turvaamiseen (2014)
Vihreä lippu
FEE SUOMI
Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kestävän kehityksen ohjelma. Hyvät ohjeet osallistumiseen ja paljon monipuolista materiaalia. Tämä ohjelma on innostanut monia kouluja vihreän lipun tavoitteluun ja yhteisten ympäristötekojen suunnitteluun ja toteuttamiseen!
Oikeuden aika!
UNICEF
3.–6.-luokkalaisille suunnattu materiaalipaketti lapsen oikeuksista. Selkeitä toiminnallisia tehtäviä ja niihin tarvittavat materiaalit (korttipohjat ja kuvat) mukana. Lisäksi keskusteluvinkkejä ja tietoa aiheeseen liittyen. Useamman oppitunnin kokonaisuus. Opas on tulostettavissa sivustolta.