Hakukone
Vihreä lippu
FEE SUOMI
Päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten kestävän kehityksen ohjelma. Hyvät ohjeet osallistumiseen ja paljon monipuolista materiaalia. Tämä ohjelma on innostanut monia kouluja vihreän lipun tavoitteluun ja yhteisten ympäristötekojen suunnitteluun ja toteuttamiseen!
Oikeuden aika!
UNICEF
3.–6.-luokkalaisille suunnattu materiaalipaketti lapsen oikeuksista. Selkeitä toiminnallisia tehtäviä ja niihin tarvittavat materiaalit (korttipohjat ja kuvat) mukana. Lisäksi keskusteluvinkkejä ja tietoa aiheeseen liittyen. Useamman oppitunnin kokonaisuus. Opas on tulostettavissa sivustolta.
Lapsen oikeuksien kymppi
PLAN
Lapsen oikeuksien kymppi on kymmenen kaksoistunnin mittainen opetuskokonaisuus, jonka avulla voi käsitellä oppilaiden kanssa lapsen oikeuksia ja kestävää kehitystä monipuolisesti ja toiminnallisesti. Opetuskokonaisuus on suunnattu alakoulun 4.–6.-luokkalaisille.
Fredi – pojat, tasa-arvo ja ihmisoikeudet
SUOMEN YK-LIITTO
Fredi on tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksiin pureutuva oppimateriaalikokonaisuus, jossa on paljon hyviä harjoituksia ja pohdintakysymyksiä hyödynnettäväksi eri aineiden opetuksessa. Teemoina mm. media, yhdenvertaisuus ja syrjintä, itsemääräämisoikeus ja toisen tilan kunnioittaminen, valta ja väkivalta. Uudistettu versio (2013).
Friidu – tyttöjen ja naisten ihmioikeudet
SUOMEN YK-LIITTO
Friidu on tasa-arvo- ja ihmisoikeuskysymyksiin pureutuva oppimateriaalikokonaisuus, jossa on paljon hyviä harjoituksia ja pohdintakysymyksiä hyödynnettäväksi opetuksessa. Teemoina mm. tasa-arvokysymykset työhön ja koulutukseen liittyen, naisiin kohdistuva väkivalta ja häirintä, identiteetti ja media. Uudistettu versio (2013).
Yhteinen maapallo, kuinka minä liityn maailmaan?
SUOMEN YMPÄRISTÖKASVATUKSEN SEURA
Opettajan opas 3.–9. luokille. Opas ohjaa tutkimaan omaa osuutta globaaleissa vaikutusten ketjuissa. Se sisältää paljon osallistavia, keskustelua herätteleviä ja toiminnallisia harjoitusideoita. Opas sopii hyvin hyödynnettäväksi myös yksittäisten harjoitusten osalta. Se ei vaadi osallistumista Vihreä lippu -toimintaan.
Kaikella on hintansa
PLAN
Nuorten kirjoittamassa oppaassa pohditaan EU:n merkitystä maailmassa mm. puuvillantuotannon ja siirtolaisuuden kautta ja kerrotaan nuorten vaikutusmahdollisuuksista EU-kansalaisina.
YK-päivät: tehtäviä kouluille
SUOMEN YK-LIITTO
Tältä sivustolta löytyy tehtäviä ja toimintaideoita siihen, miten eri YK-päiviä voi tehdä näkyväksi kouluissa ja oppilaitoksissa. Sivustolle on valittu 16 eri YK:n teemapäivää.
Juuret maailmalla, koti Suomessa
TYÖVÄENMUSEO WERSTAS
Näyttelyyn on koottu siirtolaistaustaisten ihmisten tarinoita moninaisesta Suomesta. Sivustolta löytyy myös syventäviä tehtäviä teemoihin liittyen. Näyttely tuo aiheen lähelle jokaista!
Tukari välittää – koulutusmateriaali erilaisuuden arvostamisesta
MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO
Tukioppilastoiminnan koulutusmateriaali sisältää runsaasti toiminnallisia tehtäviä luokkatyöskentelyyn. Ryhmän yhteishenkeä tukevissa harjoituksissa pohditaan erilaisuutta ja ennakkoluuloja. Aineisto on pdf-muodossa.
Lapsen ääni – tarina minulta
PELASTAKAA LAPSET
Materiaalin tarkoitus on tukea lasten osallisuutta päiväkodeissa. Materiaalissa perehdytään osallisuuden edistämiseen käytännönläheisesti ja selkeästi. Hyviä ja inspiroivia esimerkkejä käytännössä kokeilluista toimintaideoista!
Aito yhdenvertaisuus koulussa
YHDENVERTAISUUS
Kasvattajille ja kasvatusalaa opiskeleville suunnattu materiaali yhdenvertaisuus- ja syrjintäkysymyksiin perehtymiseksi. Kannattaa tutustua erityisesti osioon, johon on kerätty eri vähemmistöihin kuuluvien nuorten koulukokemuksia. Näitä tarinoita pohdintakysymyksineen voit osittain hyödyntää myös yläasteen ja toisen asteen opetuksessa esimerkkeinä ja keskustelujen virikemateriaalina.
Uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrys
DIALOGIKASVATUS
Sivuilla on taustatietoa uskontojen ja katsomusten vuoropuhelusta sekä kasvatusaineistoa, jossa tuodaan esiin uskontojen ja katsomusten yhdenvertaisuutta sekä kannustetaan dialogiseen kohtaamiseen.
Uskontokalenteri
USKOT-FOORUMI
Kalenteri esittelee yleisten juhlapäivien lisäksi islamin, juutalaisuuden, sekä kristinuskon osalta katolisen, luterilaisen ja ortodoksisen perinteen juhlapyhiä ja merkkipäiviä. Kalenterin on laatinut Uskontojen yhteistyö Suomessa – USKOT -foorumi.
Voices of Youth
UNICEF
Read and learn about human rights!
The Right to Food: A Window on the World
FAO
The comic book tells 8 separate stories, set in different countries and cultural settings. All the stories are about making sure that all the people, no matter what their cultural, economic and social situation, can get the food they need. The right to food means that all people have the right to feed themselves and their families with dignity.
Alakoulu.
Learn to love nature
WWF
Facts, tasks and handicraft-guides about endangered species all over the world.
Your Mango, My Mango, Our Mango
TAKSVÄRKKI
Experiences in storycrafting in development cooperation and global education
Globalis
SUOMEN YK-LIITTO
Matematiikka soveltuu erityisen hyvin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin oikeuksiin liittyvien ongelmien opettamiseen. Globalis on interaktiivinen tietokanta, joka sisältää maatietoutta, tilastoja inhimillisestä kehityksestä, artikkeleja ajankohtaisista konflikteista sekä tietoa maailman tilasta.
Demokratia-avain
ALLIANSSI
Opettajille suunnattu opas demokratiakasvatukseen. Kuinka käsitellä vaikuttamista, osallisuutta, valtaa ja politiikkaa nuorten kanssa? Opas tulostettavissa.
Kolmasulottuvuus.fi
YLE ja MAAILMA.NET
Kolmasulottuvuus.fi on ikkuna ”meidän” maailmamme ulkopuolelle. Alusta tarjoaa parhaat dokumentit Aasiasta, Afrikasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Lähi-Idästä. YLE tarjoaa kaikki oikeudet dokumenttien näyttämiseen luokissa. Kolmasulottuvuus-sivuston toteutuksesta vastaa Yleisradio yhteistyössä maailma.net-uutissivuston kanssa, ja sen toteuttamiseksi on saatu ulkoministeriön tukea.
Anne Frank -oppimateriaalit: Vuosisatojen vaino ja Ennakkoluuloja, minullako?
RAUHANKASVATUSINSTITUUTTI & ANNE FRANK HOUSE
Rauhankasvatusinstituutti on tuottanut yhdessä Anne Frank Housen ja Helsingin yliopiston kanssa materiaalipaketit, joissa syvennytään Anne Frank -näyttelyn teemoihin. Materiaaleja voi hyödyntää opetuksessa, vaikkei mahdollisuutta näyttelyn pystyttämiseen löytyisikään. Vuosisatojen vaino -materiaali pureutuu käsittelemään harjoitusten ja pohdintakysymysten kautta rasismia ja antisemitismiä. Ennakkoluuloja – minullako? -materiaali sisältää paljon toiminnallisia, ajatuksia herättäviä harjoituksia, medialukutaitotehtäviä sekä toimintaideoita siihen, miten tunnistaa syrjintää ja rasismia ympärillään sekä miten puuttua siihen.
Ihmisoikeudet.net: Toiminnallisia harjoituksia ja materiaaleja
IHMISOIKEUDET.NET
Sivustolle on koottu toiminnallisia työpajoja sekä videomateriaaleja, joissa syvennytään yhteen ihmisoikeuteen kerrallaan. Harjoitukset ovat osallistavia, omaan pohdintaan kannustavia ja keskustelua herätteleviä.
Arvon mekin ansaitsemme – osallisuuden historiaa
SISÄMINISTERIÖ
Selkeästi kirjoitetuissa artikkeleissa esitellään eri vähemmistöjen historiaa ja kehitystä kohti yhtäläisempiä oikeuksia. Sopii esimerkiksi teemalähtöisen käsittelyn ryhmätyömateriaaliksi yläastesta eteenpäin. Osallisuutta teemana voidaan tarkastella artikkelien kautta ja etsiä eroja ja yhtäläisyyksiä.
Malli-YK
SUOMEN YK-LIITTO
Malli-YK -kokous tutustuttaa osallistujat YK:n toimintaan. Osallistujat lisäävät tietämystään kansainvälisestä politiikasta ja kehittävät tiedonhankintataitojaan perehtymällä edustamiensa valtioiden oloihin. Kokoukseen osallistuminen opettaa myös kokous- ja neuvottelutaitoja.
Ahtisaaripäivän koulumateriaalisivusto
CMI
Sivusto sisältää paljon hyviä, toiminnallisia harjoituksia ja pohdintakysymyksiä kuuteen eri teemaan: neuvottelutaidot, vuorovaikutus ja empatia, osallistuminen ja vaikuttaminen, rauhanvälitys, konfliktinratkaisusimulaatio, Suomi ja konfliktimaat
Elävä kirjasto
ALLIANSSI
Elävä kirjasto pyrkii edistämään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuutta, ihmisoikeuksia ja ihmisarvon kunnioittamista. Elävä kirjasto toimii kuten tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Tämän linkin kautta löydät kaiken tarvittavan materiaalin Elävän kirjaston järjestämistä varten. Tärkein niistä on järjestäjän opas. Ole myös yhteyksissä linkissä mainittuun oman alueesi alueluotsiin, hän auttaa kirjaston järjestämisessä!
Grassroots Comics: A Development Communication Tool
ULKOMINISTERIÖ
The guide will give an idea of what grassroots comics are and how they can be used in development communication in a wide variety of information campaigns.
Maailman sarjakuvat: Seinäsarjakuvaopas
WORLD COMICS
Miten tehdään ruohonjuurisarjakuvaa? Lyhyen seinäsarjakuvan avulla saat viestisi kuuluville. Sarjakuvan voima viestinvälittäjänä on taianomainen. Ruohonjuurisarjakuvia voi tehdä kuka vain! Tarvitaan vain tarina. Sarjakuvassa on mahdollisuuksia tiedonvälittäjänä, ajatusten ja keskustelun herättäjänä hyvin monenlaisten aihepiirien käsittelyssä myös koulussa.Tämän linkin takaa löydät ohjeet seinäsarjakuvan tekoon 13 eri kielellä! Ohjeet sarjakuvatyöpajan vetämiseen löydät samalta sivulta.
Vihreää draamaa lelumaassa
PÄÄKAUPUNKISEUDUN KIERRÄTYSKESKUS
“Vihreää draamaa lelumaassa” on opas (PDF- muodossa). Sen tavoitteena on tuoda draamaharjoituksia välineeksi lasten ympäristökasvatukseen. Suunniteltu kokonaisuus sisältää kaksi draamaohjelmaa, joiden tarinan tapahtumia kuvataan yhdessä tehden ja leikkien. Lisäksi mukana on ohjelmien välillä toteuttavia leikkejä.
Medialukutaitoa vastamainoksista
EETTISEN KAUPAN PUOLESTA
Hyvä, monipuolinen ja selkeä opas vastamainosten tekemiseen. Oppaassa tietoa, aiheeseen virittäviä harjoituksia sekä hyvä vaiheittainen ohjeistus siihen miten suunnitella ja toteuttaa vastamainoksia. Oppaan avulla oppilaat perehtyvät myös tarkkailemaan markkinointiviestintää sekä keskustelemaan tuotteiden taustalla olevista ilmiöistä (ympäristö, maailmankauppa ihmisoikeudet yms.).
Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan
KULTTUURIYHDISTYS VÄRISTYS
Löydät oppaasta luovia menetelmiä kuten kuvataidetta, musiikkia, käsillä tekemistä, improvisaatiota, sanataidetta, tanssia ja alkulämmittelyharjoituksia. Opas on opettajille, nuoriso-ohjaajille ja muille kouluttajille sekä opettajakoulutukseen innostukseksi ja inspiraatioksi. Se muuttaa moninaisuuden iloksi ja taiteen riemuksi.
Lapset kriisien kuvissa
PLAN
Miten kriisit ja konfliktit vaikuttavat lasten elämään? Entä miksi mediakuvat kriiseistä ovat usein tietynlaisia? Erityisesti lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opettajille suunnattu julkaisu koostuu asiantuntija-artikkeleista, taiteen ja median kuvista sekä kattavasta tehtäväosiosta.
Mainoskupla-vastamainosnäyttely
MAINOSKUPLA
Suunnitelkaa oppilaiden kanssa vastamainoksia osana mediakasvatusta! Tästä näyttelymateriaalista löytyy inspiraatiota ja ideoita vastamainosten tekoon.
Älä oleta – normit nurin!
SETA
Normikriittinen käsikirja yhdenvertaisuudesta, syrjinnän vastustamisesta ja vapaudesta olla oma itsensä. Opas sisältää ehdotuksia siitä, miten oppilaitoksia ja opetusta voitaisiin päivittää. Se esittelee keinoja puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Oppaassa on kiinnostavia ja herätteleviä, eri vähemmistöihin kuuluvien nuorten omia tarinoita kouluarkeen liittyen. Tarinoiden ja kuvien kautta teema koskettaa ja tuo sen lähelle nuoria. Oppaassa on myös hyviä, toiminnallisia harjoituksia ja pohdintakysymyksiä.
Syrjinnästä vapaa koulu
YHDENVERTAISUUS.FI
Julistautukaa syrjinnästä vapaaksi kouluksi! Materiaali sisältää esitteen ja teemapäiväideoita aiheeseen liittyen. Opettajillekin on materiaalissa oma pohdintatehtävänsä!
Askarteluopas luonnonvarojen säästäjälle
KIERRÄTYSKESKUS
Oiva-askarteluopas johdattaa sinut kierrätysaskartelun ihmemaahan! Aineistosta löytyy ideoita ja ohjeita kierrätysmateriaalien käyttöön askartelussa. Vanhoja materiaaleja käyttämällä säästää luonnonvarojen lisäksi rahaa.
Kädentaitopalvelu Näprä
KIERRÄTYSKESKUS
Kädentaitoa edullisesti ja ekologisesti.
WWF:n kalaopas- Vinkkejä ympäristöystävällisempään kulutukseen
Opas sisältää taustatietoa kestävästä kalatuotannosta ja listan vältettävistä kaloista mm. kotitalousopettajien tueksi kuluttajakasvatuksen ja ympäristökasvatuksen teemoihin.
Pallon paras ruoka -korttipelit
WWF
Pelissä etsitään vastuullisinta ruoka-annosta, joka olisi sekä ympäristöystävällinen että huomioisi myös oikeudenmukaisuuden maailmassa. Pelissä on 40 ateriakorttia, joissa kerrotaan ruokalajin hiilijalanjälki sekä muita ympäristövaikutuksia.