Skip to content

Joensuu

Tervetuloa Joensuun ja Joensuun seudun Maailmankoulun sivuille!

Maailmankoulu aloitti toimintansa Joensuussa ja Joensuun seudulla lukuvuonna 2017-2018. Maailmankoulun yhteyshenkilönä toimii Joensuun seudun OPS-koordinaattori Leena Muona.

Yhteystiedot

Opetuksen ja kasvatuksen seutukoordinaattori Leena Muona
leena.muona(at)joensuu.fi puh. 050 346 3524

Maailmankoulun matkalaukut

Joensuussa ja Joensuun seudulla Maailmankoulun matkalaukut löytyvät Vaarakirjastoista ja liikkuvat kätevästi kirjastoauton matkassa. Matkalaukut ovat varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen suunnattuja teemakohtaisia materiaalipaketteja, joita jokainen Joensuun seudun globaalikasvattaja voi lainata käyttöönsä.

Matkalaukut ovat lainattavissa Vaarakirjastoista syksystä 2018 lähtien. Laukut löytyvät Joensuun pääkirjastolta ja ne liikkuvat kätevästi kirjastoauton mukana. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin ja laina-aika on 2 viikkoa.

Matkalaukkujen teemat:

Lapsen oikeudet
Materiaaleja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen teemojen käsittelyyn toiminnallisesti.

Rauhan rakentajat
Matkalaukussa käsitellään rauhan kysymyksiä pienten lasten elämään soveltuvalla tavalla. Esimerkiksi konfliktin ratkaisutaidot, väkivallattomuus, sovittelutaidot, kaveritaidot ja empatiataidot ovat tärkeitä opittavia taitoja.

Vihreä laukku
Matkalaukussa tutustutaan kestävän kehityksen teemoihin pienille lapsille soveltuvien tuntisuunnitelmien ja materiaalien kautta esimerkiksi kierrätyksen ja kulutuksen teemoihin.

Minä ja muut – me yhdessä!
Matkalaukun kautta lapset pääsevät pohtimaan omaa identiteettiään, perhettään ja elinympäristöään. Millainen olen? Millaisia ovat muut? Saanko olla tällainen ja annanko tilaa toisille olla omanlaisiaan? Miten toimimme yhdessä niin että kaikilla on hyvä olla?

Ihmisiä liikkeellä
Matkalaukussa pohditaan ja käsitellään lähtemistä ja uuteen paikkaan saapumista. Millaista on esimerkiksi ystävystyminen ilman yhteistä kieltä?

Kouluvierailijat Joensuussa

Järjestöt tekevät kouluvierailuja monenlaisista teemoista. Tarjolla on niin valmiita, toiminnallisia oppituntikokonaisuuksia kuin lyhyempiä teemavierailuja. Järjestöjen kouluvierailut on suunniteltu tukemaan perusopetuksen tavoitteita. Järjestöjen toimintaperiaatteita selvittää julkaisu Kylässä koulussa – Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen

Joensuun seudulla kouluvierailuja voi kysellä esimerkiksi seuraavilta järjestöiltä:

SUOMEN PUNAINEN RISTI
Maksuttomia vierailuja ala- ja yläkouluille. Esitykset käsittelevät esimerkiksi ensiavun, seksuaaliterveyden, päihteettömyyden, antirasismin ja yhdenvertaisuuden teemoja. Lisätietoja antaa kouluyhteistyön koordinaattori Tiia Viinikainen, tiia-riina.viinikainen(at)punainenristi.fi, puh. 040 610 2167.

NUORTEN AKATEMIA
Maksuttomia kouluvierailuja yläkouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille. Vierailujen teemat käsittelevät esimerkiksi kuluttajuutta ja taloustietoisuutta. Lisäksi Nuorten akatemia tarjoaa uusia globaalikasvatuksellisia etäkouluvierailuja, joissa vierailu tapahtuu internetin välityksellä. Kysymykset vierailuista sekä varaukset voi lähettää osoitteeseen kouluvierailija@nuortenakatemia.fi.

WWF
Vierailujen ympäristökasvatukselliset teemat käsittelevät esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja sen edistämistä sekä metsän ja lahopuiden merkitystä. Vierailut toteutetaan toiminnallisina oppitunteina ja ne soveltuvat 1.–6. luokkien opetukseen. Joensuun alueen vierailuista voi sopia suoraan Sanni Pirttilän (sanni.pirttila[at]uef.fi) kanssa.

UNICEF
Maksuttomat kouluvierailut käsittelevät innostavalla tavalla lapsen oikeuksia, UNICEFin työtä ja muita ihmisoikeuskasvatuksen teemoja. Kouluvierailujen keston ja tarkemman sisällön voi sopia tarkemmin vierailijan kanssa. Kouluvierailun voi varata omaan oppilaitokseen suoraan vierailija Jani Lydénin (jani.lyden@unicef.fi tai puh. +358 440 456 020) kanssa. Vierailut voidaan pitää suomeksi tai englanniksi. Myös ruotsinkieliset tilaisuudet ovat varattavissa osoitteesta information@unicef.fi tai puhelimitse +358 958 450 290.

Rauhankasvatusinstituutti
Sturenkatu 11
00510 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize