Jyväskylä

Tervetuloa Jyväskylän Maailmankoulun sivuille!

Jyväskylä on Maailmankoulun uusin yhteistyöpaikkakunta. Toiminta käynnistyi Jyväskylässä syksyllä 2019.

Maailmankoulun matkalaukut

Varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen suunnatut Maailmankoulun matkalaukut ovat lainattavissa Jyväskylässä kirjastosta syksystä 2020 lähtien.

Matkalaukkujen teemat:

Lapsen oikeudet
Materiaaleja YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen teemojen käsittelyyn toiminnallisesti.

Rauhan rakentajat
Matkalaukussa käsitellään rauhan kysymyksiä pienten lasten elämään soveltuvalla tavalla. Esimerkiksi konfliktin ratkaisutaidot, väkivallattomuus, sovittelutaidot, kaveritaidot ja empatiataidot ovat tärkeitä opittavia taitoja.

Vihreä laukku
Matkalaukussa tutustutaan kestävän kehityksen teemoihin pienille lapsille soveltuvien tuntisuunnitelmien ja materiaalien kautta esimerkiksi kierrätyksen ja kulutuksen teemoihin.

Minä ja muut – me yhdessä!
Matkalaukun kautta lapset pääsevät pohtimaan omaa identiteettiään, perhettään ja elinympäristöään. Millainen olen? Millaisia ovat muut? Saanko olla tällainen ja annanko tilaa toisille olla omanlaisiaan? Miten toimimme yhdessä niin että kaikilla on hyvä olla?

Ihmisiä liikkeellä
Matkalaukussa pohditaan ja käsitellään lähtemistä ja uuteen paikkaan saapumista. Millaista on esimerkiksi ystävystyminen ilman yhteistä kieltä?

Kouluvierailijat Jyväskylässä

Järjestöt tekevät kouluvierailuja monenlaisista teemoista. Tarjolla on niin valmiita, toiminnallisia oppituntikokonaisuuksia kuin lyhyempiä teemavierailuja. Järjestöjen kouluvierailut on suunniteltu tukemaan perusopetuksen tavoitteita. Järjestöjen toimintaperiaatteita selvittää julkaisu Kylässä koulussa – Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen

Jyväskylän seudulla kouluvierailuja voi kysellä esimerkiksi seuraavilta järjestöiltä:

PLAN
Planin lapsen oikeuksien lähettiläät tuovat päiväkoteihin, kouluihin ja nuorisotaloille toiminnallisia oppitunteja ja työpajoja liittyen lapsen oikeuksiin ja kehityskysymyksiin. Maksuttomilla vierailuillaan lähettiläät käyttävät perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmien teemoihin liittyviä Planin Globaalikoulun materiaaleja. Vierailun voi tilata helposti tilauslomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteesta kotimaa@plan.fi.

UNICEF
Maksuttomat kouluvierailut käsittelevät innostavalla tavalla lapsen oikeuksia, UNICEFin työtä ja muita ihmisoikeuskasvatuksen teemoja. Kouluvierailujen keston ja tarkemman sisällön voi sopia tarkemmin vierailijan kanssa. Kouluvierailun voi varata omaan oppilaitokseen suoraan vierailija Jani Lydénin (jani.lyden@unicef.fi tai puh. +358 440 456 020) kanssa. Vierailut voidaan pitää suomeksi tai englanniksi. Myös ruotsinkieliset tilaisuudet ovat varattavissa osoitteesta information@unicef.fi tai puhelimitse +358 958 450 290.

TAKSVÄRKKI
Taksvärkki ry:n vapaaehtoisten globaalikasvatuksen kouluttajien ohjaaman toiminnallisen työpajan voi tilata kouluille tai nuorisotiloihin. Työpajoissa tutustutaan esimerkiksi lapsen oikeuksiin, nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen sekä nuorten arkeen eri puolilla maailmaa. Kouluvierailut painottuvat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän lähialueille, mutta työpajaa voi tiedustella myös muualle Suomeen. Työpajat ovat maksuttomia ja suunnattu erityisesti yläkouluun ja toiselle asteella. Globaalikasvatuksen kouluttaja voi pitää vierailupäivän aikana useita työpajoja ja niitä voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan. Lisää tietoa vierailuista saa globaalikasvatuksen suunnittelija Matti Pihlajamaalta (matti.pihlajamaa[at]taksvarkki.fi tai puh. 050 348 5668). Vierailun omalle koululle voi myös tilata suoraan tilauslomakkeella

WWF
Vierailujen ympäristökasvatukselliset teemat käsittelevät esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja sen edistämistä sekä metsän ja lahopuiden merkitystä. Vierailut toteutetaan toiminnallisina oppitunteina ja ne soveltuvat 1.–6. luokkien opetukseen. Lisätietoja sekä eri paikkakuntien vierailijoiden yhteystiedot löytyvät WWF:n sivuilta.

SUOMEN SOMALIA-VERKOSTO
Maksuttomat kouluvierailut lisäävät nuorten ymmärrystä Afrikan sarvesta, pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä sekä niiden yhteydestä toisiinsa. Kouluvierailijoilla on omakohtaista kokemusta pakolaisuudesta, joko oman tai perheensä kokemuksen kautta. Kouluvierailut on mahdollista toteuttaa paikan päällä koululla tai etäyhteydellä. Vierailut sopivat alakouluun, yläkouluun ja toiselle asteelle ja ne ovat saatavilla suomeksi tai ruotsiksi. Lisätiedot ja tilaukset täältä: https://www.somaliaverkosto.fi/fi/toiminta-suomessa/kouluvierailut/.

info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize