Skip to content

17.5. Kansainvälinen homo-, bi-, ja transfobian vastainen päivä

Kansainvälistä homo-, bi- ja transfobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia and Transphobia / IDAHOT) vietetään 17. toukokuuta. Teemapäivä nimettiin ensi kerran vuonna 2004 ja siitä on muodostunut vuosittainen perinne. Päivän viettämisen tarkoituksena on lisätä tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin (HLBTIQ+) kuuluvien ihmisten syrjinnästä ja nostaa näkyville epäkohtia, joissa HLBTIQ+-ihmiset eivät ole yhdenvertaisessa asemassa yhteiskunnassamme.

17. toukokuuta kampanjoidaan, järjestetään erilaisia tempauksia, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia. Eri maissa toiminnan painopiste vaihtelee yhteiskunnallisen tilanteen mukaan. Esimerkiksi Suomessa on nostettu esiin arjen ennakkoluuloihin, syrjintään ja vihapuheeseen liittyviä kysymyksiä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta kamppaillaan eri puolilla maailmaa. Suomessa nykyinen translaki ⇲ on ollut paljon esillä ja siihen on otettu kantaa myös YK:n ihmisoikeusneuvoston taholta erityisesti ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Esimerkiksi Suomessa voi korjata sukupuolensa ja henkilötunnuksen sukupuolimerkinnän vain, jos on lisääntymiskyvytön, mikä on todettu muun muassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi. Muissa Pohjoismaissa ja valtaosassa EU-maita ei ole samanlaista vaatimusta.

Yhdistyneet kansakunnat on 2000-luvulla tunnustanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvan syrjinnän vakavaksi ihmisoikeusloukkaukseksi. Osassa maailman valtioista tehdään ihmisoikeustyötä syrjivää lainsäädäntöä sekä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluviksi ”paljastuneiden” julkista nöyryyttämistä, vankilatuomioita ja jopa teloituksia vastaan.

Löydät videovinkkilistaltamme ⇲ paljon videoita päivän teemojen käsittelyyn koulussa.

”Tää on kuka mä oon”– sateenkaarinuoret äänessä on Seta ry:n videokokonaisuus oppimiskäyttöön (2020)

Kesto: 1,15 min
Puhe: suomi
Tekstitys: ei

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize