20.11. Lapsen oikeuksien päivä

Lapsen oikeuksien päivänä, jota vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen allekirjoittamisen vuosipäivänä, muistutetaan lasten asemasta eri puolella maailmaa. Vuonna 2017 lapsen oikeuksien päivän teemana oli yhdenvertaisuus.

Lainaa aiheen käsittelyn tueksi koulullenne Maailmankoulun matkalaukku ”Lapsen oikeudet”, jos paikkaunnallasi on matkalaukkulainaamo. Katso tarkemmat matkalaukkukuvaukset ja ohjeet matkalaukun varaamiseen klikkaamalla omaa paikkakuntaasi kartalta!

Lasten oikeuksiin liittyviä kouluvierailuja tekevät mm. Plan, Unicef ja Taksvärkki. Katso yhteystiedot klikkaamalla omaa paikkakuntaasi kartalta Maailmankoulun etusivulta.

Oppiainekohtaisia vinkkejä kaikille ikäluokille (Unicef)

Videoita:
Meidän oikeutemme (Unicef)

Varhaiskasvatus ja alakoulu

Yläkoulu ja toinen aste

• Plan Suomen verkkomateriaaleista voitte hyödyntää nuorten tekemiä Turpa auki! -biisejä (esim. aamunavauksiin), Lapset kriisien kuvissa -tehtäviä (koko opas myös tulostettavissa ja tilattavissa) tai muita toiminnallisia tehtäviä lapsen oikeuksien käsittelyyn.
  • Taksvärkiltä löytyy Fotonovela! -menetelmäopas, jonka rakenne on opettajelle erityisen selkeä valmiine oppintuntirunkoineen. Kyseessä on menetelmä, jossa tuotetaan yksinkertaisia digi-tarinoita. Fotonovela sivustolla pääsee tutustumaan eteläamerikkalaisten nuorten tekemiin vastaaviin tarinoihin.
  • Compasito -oppaan sivulta 53 löydät 40 tehtävää selkeine ohjeineen. Tehkää esim. tehtävät 4, 13, 15, 17, 34
  • YK-liiton tehtäviä. Nämä kolme tehtävää auttavat syventymään lapsen oikeuksiin maailmanlaajuisesti.

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!