21.9. Maailman rauhan päivä

Maailman rauhan päivän verkkosivut 

Jeremy Gilley on näyttelijä, josta tuli myös filmintekijä. 1990-luvun lopussa hän heräsi pohtimaan ihmisyyden ja rauhan kysymyksiä ja päätti perehtyä teemaan tavoitteenaan luoda dokumentti siitä, kuinka hän aloittaisi kampanjan maailman rauhanpäivän aikaansaamiseksi. Tuona päivänä väkivalta ja sota taukoaisivat.

1999 Jeremy perusti rauhanjärjestön ja 2001 hänen vaivansa palkittiin kun YK:n jäsenvaltiot yksimielisesti päättivät perustaa maailman esimmäisen rauhanpäivän, päivän ilman sotaa ja väkivaltaa. Päiväksi valittiin 21.9.

Rauhanfutis

Kansainvälistä rauhanpäivää on vietetty jo 15 vuotta. Rauhankasvatusinstituutti suosittelee sen viettoon kouluilla etenkin Rauhanfutista, jota voi pelata yksittäisinä peleinä tai turnauksena ja mukaan voi haastaa vaikka naapurikoulunkin. Rauhanfutiksessa on ihan omat säännöt, jota keskittyvät hyviin vuorovaikutustaitoihin. Materiaalit sisältävät power pointin, joka sopii käsiteltäväksi vaikka koko joukolla aamunavauksessa tai yhdessä luokassa kerrallaan. Voit myös tulostaa koulusi seinälle Rauhanfutiksen säännöt ja tehdä omia julisteita tyhjälle pohjalle.

*Tästä löydät Rauhanfutis-materiaalit.

Peace United

Peace United on Kirkon ulkomaanavun kampanja, joka yhdistää jalkapalloa ja rauhaa. Joukkue kutsuu riveihinsä kaikki suomalaiset. Tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä. Peace Unitedin pelaajat ymmärtävät, että nuorten väkivaltainen radikalisoituminen ei johdu uskonnosta tai ihonväristä vaan vaihtoehtojen puutteesta. Lisätietoa löydät tästä. 

Varhaiskasvatus ja alakoulu

Katselkaa Rauhakirjan video, johon on koottu ajatuksia rauhasta.
Lisäksi voitte lukea kaksi Upponallen rauhan runoa tästä.

Kirjoittakaa rauhasta esim. itse rakentamaanne ”Rauhan puuhun”: Mitä rauha tarkoittaa?, Mitä rauhasta seuraa?, Miten rauha voidaan saada aikaiseksi? omia ajatuksiani rauhasta, runo rauhasta, laulu rauhasta….

Katselkaa animaatioelokuva (1-4 lk)
Katselun jälkeen kirjoita mieleen jäänyt ”hyvä” sana tai ajatus kortille. Kootkaa kortit yhteiseksi posteriksi. Kuvittakaa tämä ”Rauhan juliste”.

Katsokaa esitys Kyyhkynen ja oliivipuunlehvä(pdf) tai Rauhanmerkki (pdf). Tehkää kuvataidetyö/luonnonmateriaalityö/digitarina tms. ideoiden pohjalta.

Turun Puolalan yläkoulun 1.digitarina rauhanmerkeistä ja 2.digitarina rauhanmerkeistä

 

Yläkoulu ja toinen aste

Tästä pääset Prezi esitykseen, joka sisältää rauhankasvattaja Helena Kekkosen rakkaita runoja. Kirjoittakaa omat rauhanrunot tai ajatukset! Löydät tästä lisää tietoa Helena Kekkosesta.

Katselkaa ”The Day after Peace” elokuva 32 min. (engl.) sivun alareunasta.
Kirjoittakaa rauhasta esim. itse rakentamaanne ”Rauhan puuhun”: Mitä rauha tarkoittaa?, Mitä rauhasta seuraa?, Miten rauha voidaan saada aikaiseksi? omia ajatuksiani rauhasta, runo rauhasta, laulu rauhasta….

Katsokaa Power Point ”Rauhantekijät” (pdf). Etsikää pareittain tai ryhmissä lisää tietoa esimerkiksi Wikipediasta tai ihmisoikeudet.net -sivustolta.

Katsokaa Kyyhkynen ja oliivipuunlehvä(pdf) tai Rauhanmerkki (pdf)

Tässä Turun Puolalan yläkoulun 1.digitarina rauhanmerkeistä ja 2.digitarina rauhanmerkeistä

Voitte vaihtoehtoisesti katsoa myös Thoughts about peace(pdf)  (Thoughts about peace (ppt))

Tehkää kuvataidetyö/luonnonmateriaalityö/digitarina tms. ideoiden pohjalta tai tehkää vieruskaverisi tai ryhmäsi kanssa lista rauhan tunnusmerkeistä.

Tehkää yhteinen ympäristötaideteos esimerkiksi jättimäinen rauhanmerkki, johon jokainen asettaa oman kivensä, rauhanlintunsa tai muun rauhan merkkinsä. Tilaisuudessa voidaan esittää aiemmin viikolla kirjoitettuja juttuja tai muuta rauhan asiaa.

Suomen YK-liiton rauhaan liittyviä oppimateriaaleja löytyy täältäKlikkaa pudotusvalikosta aihepiiriksi ”rauha ja turvallisuus”,

Suomen Rauhanpulustajien rauhankasvatuksellisia lyhyitä juttuja otskoilla Rauhanakasvatusneuvola ja muitakin lukuvinkkejä löytyy tästä.

 

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
maailmankoulu@rauhankasvatus.fi

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Start typing and press Enter to search