21.9. Maailman rauhanpäivä

Maailman rauhanpäivän taustaa

Aloitteen maailman rauhan päivän viettämiseksi teki alunperin näyttelijä ja filmintekijä Jeremy Gilley. 1990-luvun lopussa Gilley heräsi pohtimaan ihmisyyden ja rauhan kysymyksiä ja päätti perehtyä teemaan tavoitteenaan luoda dokumentti siitä, kuinka hän aloittaisi kampanjan maailman rauhanpäivän aikaansaamiseksi. Tuona päivänä väkivalta ja sota taukoaisivat.

Vuonna 1999 Jeremy perusti rauhanjärjestön Peace One Day ja vuonna 2001  YK:n jäsenvaltiot yksimielisesti päättivät perustaa maailman esimmäisen rauhanpäivän.

Lisätietoja ja rauhan päivän materiaaleja löydät Peace One Day -sivustolta

Rauhanfutis

Rauhankasvatusinstituutti suosittelee rauhan päivän viettoon kouluilla etenkin Rauhanfutista, jota voi pelata yksittäisinä peleinä tai turnauksena ja mukaan voi haastaa vaikka naapurikoulunkin. Rauhanfutiksessa on ihan omat säännöt, jota keskittyvät hyviin vuorovaikutustaitoihin. Materiaalit sisältävät power pointin, joka sopii käsiteltäväksi vaikka koko joukolla aamunavauksessa tai yhdessä luokassa kerrallaan. Voit myös tulostaa koulusi seinälle Rauhanfutiksen säännöt ja tehdä omia julisteita tyhjälle pohjalle.

Peace United

Peace United on Kirkon ulkomaanavun kampanja, joka yhdistää jalkapalloa ja rauhaa. Joukkue kutsuu riveihinsä kaikki suomalaiset. Tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä. Peace Unitedin pelaajat ymmärtävät, että nuorten väkivaltainen radikalisoituminen ei johdu uskonnosta tai ihonväristä vaan vaihtoehtojen puutteesta. Lisätietoa löydät tästä. 

Suomen YK-liiton rauhaan liittyviä oppimateriaaleja löytyy täältäKlikkaa pudotusvalikosta aihepiiriksi ”rauha ja turvallisuus”

Valmiita diaesityksiä rauhansymboleista ja niiden merkityksistä: Thoughts about peace(pdf)  (Thoughts about peace (ppt)) Kyyhkynen ja oliivipuunlehvä(pdf) tai Rauhanmerkki(pdf)

Suomen Rauhanpuolustajien rauhankasvatuksellisia lyhyitä juttuja otskoilla Rauhankasvatusneuvola ja muitakin lukuvinkkejä löytyy tästä.

 

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
maailmankoulu@rauhankasvatus.fi

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Start typing and press Enter to search