Materiaaleistamme löydät monenlaisia vinkkejä globaalikasvatukseen.
Aatos ja Amine -dokumenttielokuvaan pohjautuva opettajan lisämateriaali
Tämä Aatos ja Amine -elokuvaan perustuva opettajan lisämateriaali tarjoaa välineitä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kouluissa.
Opettajan lisämateriaali sisältää peruskoulun 5.–9. luokille sopivia tehtäviä ja
harjoituksia. Monet lisämateriaalin sisällöistä sopivat moneen eri oppiaineeseen tai oppiainerajat ylittäviin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin, erityisesti sisällöt soveltuvat katsomusaineiden, äidinkielen, S2:n ja kuvataiteen opetussuunnitelmien toteuttamiseen. Rohkaisemme opettajia tarttumaan globaalikasvatuksen ja rauhankasvatuksen ilmiöihin kaikissa oppiaineissa!
Opettajan lisämateriaali (pdf)
Aatos ja Amine (Gods of Molenbeek) -elokuva nähtävissä Yle Areenassa
Agenda 2030 teemapäivät – opettajan opas
RKI on toteuttanut ulkoministeriön tuella Agenda 2030 teemapäivät – opettajan oppaan peruskoulun opettajien käyttöön. Opas sisältää runsaasti innostavia ja osallistavia tehtäviä seuraavista aiheista:
– Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteet
– Ilmastoteot
– Vastuullinen kuluttaminen
– Tasa-arvo ja ihmisoikeudet
– Demokratia ja osallisuus
Verkko-opas löytyy osoitteesta teemapäivät.maailma2030.fi.
Oppaan saa myös pdf-versiona ulkoministeriön Julkaisupalveluista, josta painettua opasta voi myös tilata maksutta kotiin.
Anne Frank -näyttelyprojekti
Näyttelyprojekti käsittelee Anne Frankin tarinan kautta oman aikamme ennakkoluuloja, syrjintää ja ihmisoikeuskysymyksiä. RKI:n järjestämässä koulutuksessa koulutetaan halukkaat oppilaat vertaisoppaiksi, jotka esittelevät näyttelyä muille oppilaille. Soveltuu yläkouluun ja toiselle asteelle.
Gender Equality Charter Mark (GECM)
Yhdeksän maan Erasmus+ -hanke, jossa kehitetään kokonaisvaltaista sukupuolten tasa-arvon työkalua varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja toisen asteen oppilaitoksiin. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2021.
Koulu vailla vertaa – opas yhdenvertaisuussuunnitteluun
Vuonna 2015 voimaan astunut yhdenvertaisuuslaki velvoittaa oppilaitokset edistämään yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. RKI on tuottanut oppaan, joka antaa käytännönläheisiä työkaluja sellaisen yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon, josta on todellista hyötyä oppilaitoksesi arjessa.
Läntisen tuolla puolen -opiskelupaketti
Tämä on opiskelupaketti yhdenvertaisuutta edistävän länsikriittisen opetuksen tueksi. Kohderyhmänä on yläkoulu ja toinen aste.
Pelätin ja rastas -osallistava draamatarina 5–9-vuotiaille
Tarina vie osallistujat seikkailemaan, kuvittelemaan ja eläytymään jännittävän tarinan matkassa! Lapset pääsevät kokeilemaan eri rooleja, tutkimaan erilaisia tunteita ja ilmaisutapoja sekä harjoittelemaan toiminnallisin ja elämyksellisin keinoin tärkeitä rauhankasvatuksellisia tavoitteita!
Rauhanfutis – pelivinkit ja ohjeet
Rauhanfutis on jalkapallopeli, jossa on hieman omat säännöt. Säännöt keskittyvät erityisesti hyviin vuorovaikutustaitoihin. Kaikenikäisille.
Vuosisatojen vaino &
Ennakkoluuloja – minullako? -materiaali
Rasismin ja antisemitismin vastaiset materiaalit yläkouluille ja toiselle asteelle. Materiaalit sisältävät tekstiosiot sekä harjoituksia.
Konkreettiset ja virtuaaliset matkalaukut
Matkalaukuista löydät valmiit tuntisuunnitelmat useista teemoista eri ikäluokille. Virtuaalisia matkalaukkuja voit hyödyntää valtakunnallisesti!
Yhtä aikaa -verkkokurssi
Yhtä aikaa -koulutuskokonaisuus on tukipaketti varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön. Kokonaisuus koostuu lyhyistä luentovideoista, asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluista sekä sisältää lukuisia ideoita yhdenvertaisuusaiheiden työstämiseen lasten ja nuorten kanssa.
Kokonaisuuden osat:
- Lait ja suunnittelutyö
- Identiteetti ja etuoikeudet
- Sukupuolten tasa-arvo
- Kaikille yhteinen koulu
Sturenkatu 11
00510 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi