Materiaaleistamme löydät monenlaisia vinkkejä globaalikasvatukseen.

Rauhankasvatusinstituutti myös tuottaa oppimateriaaleja. Löydät ne sekä materiaalipankistamme
että kootusti tältä sivulta. Valitut sisällöt ovat kriittisen globaalikasvatuksen mukaisia.

Aatos ja Amine -dokumenttielokuvaan pohjautuva opettajan lisämateriaali

Tämä Aatos ja Amine -elokuvaan perustuva opettajan lisämateriaali tarjoaa välineitä osallisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kouluissa.

Opettajan lisämateriaali sisältää peruskoulun 5.–9. luokille sopivia tehtäviä ja
harjoituksia. Monet lisämateriaalin sisällöistä sopivat moneen eri oppiaineeseen tai oppiainerajat ylittäviin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin, erityisesti sisällöt soveltuvat katsomusaineiden, äidinkielen, S2:n ja kuvataiteen opetussuunnitelmien toteuttamiseen. Rohkaisemme opettajia tarttumaan globaalikasvatuksen ja rauhankasvatuksen ilmiöihin kaikissa oppiaineissa!

Opettajan lisämateriaali (pdf)
Aatos ja Amine (Gods of Molenbeek) -elokuva nähtävissä Yle Areenassa

Agenda 2030 teemapäivät – opettajan opas

RKI on toteuttanut ulkoministeriön tuella Agenda 2030 teemapäivät – opettajan oppaan peruskoulun opettajien käyttöön. Opas sisältää runsaasti innostavia ja osallistavia tehtäviä seuraavista aiheista:

– Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteet
– Ilmastoteot
– Vastuullinen kuluttaminen
– Tasa-arvo ja ihmisoikeudet
– Demokratia ja osallisuus

Verkko-opas löytyy osoitteesta teemapäivät.maailma2030.fi.

Oppaan saa myös pdf-versiona ulkoministeriön Julkaisupalveluista, josta painettua opasta voi myös tilata maksutta kotiin.

Anne Frank -näyttelyprojekti

Näyttelyprojekti käsittelee Anne Frankin tarinan kautta oman aikamme ennakkoluuloja, syrjintää ja ihmisoikeuskysymyksiä. RKI:n järjestämässä koulutuksessa koulutetaan halukkaat oppilaat vertaisoppaiksi, jotka esittelevät näyttelyä muille oppilaille. Soveltuu yläkouluun ja toiselle asteelle.

Gender Equality Charter Mark (GECM)

Yhdeksän maan Erasmus+ -hanke, jossa kehitetään kokonaisvaltaista sukupuolten tasa-arvon työkalua varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja toisen asteen oppilaitoksiin. Hanke toteutetaan vuosina 2019–2021.

Koulu vailla vertaa – opas yhdenvertaisuussuunnitteluun

Vuonna 2015 voimaan astunut yhdenvertaisuuslaki velvoittaa oppilaitokset edistämään yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. RKI on tuottanut oppaan, joka antaa käytännönläheisiä työkaluja sellaisen yhdenvertaisuussuunnitelman tekoon, josta on todellista hyötyä oppilaitoksesi arjessa.

Läntisen tuolla puolen -opiskelupaketti

Tämä on opiskelupaketti yhdenvertaisuutta edistävän länsikriittisen opetuksen tueksi. Kohderyhmänä on yläkoulu ja toinen aste.

Pelätin ja rastas -osallistava draamatarina 5–9-vuotiaille

Tarina vie osallistujat seikkailemaan, kuvittelemaan ja eläytymään jännittävän tarinan matkassa! Lapset pääsevät kokeilemaan eri rooleja, tutkimaan erilaisia tunteita ja ilmaisutapoja sekä harjoittelemaan toiminnallisin ja elämyksellisin keinoin tärkeitä rauhankasvatuksellisia tavoitteita!

Rauhanfutis – pelivinkit ja ohjeet

Rauhanfutis on jalkapallopeli, jossa on hieman omat säännöt. Säännöt keskittyvät erityisesti hyviin vuorovaikutustaitoihin. Kaikenikäisille.

Vuosisatojen vaino &
Ennakkoluuloja – minullako? -materiaali

Rasismin ja antisemitismin vastaiset materiaalit yläkouluille ja toiselle asteelle. Materiaalit sisältävät tekstiosiot sekä harjoituksia.

Konkreettiset ja virtuaaliset matkalaukut

Matkalaukuista löydät valmiit tuntisuunnitelmat useista teemoista eri ikäluokille. Virtuaalisia matkalaukkuja voit hyödyntää valtakunnallisesti!

Yhtä aikaa -verkkokurssi

Yhtä aikaa -koulutuskokonaisuus on tukipaketti varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön. Kokonaisuus koostuu lyhyistä luentovideoista, asiantuntijoiden ja kokemusasiantuntijoiden haastatteluista sekä sisältää lukuisia ideoita yhdenvertaisuusaiheiden työstämiseen lasten ja nuorten kanssa.

Kokonaisuuden osat:

1. Lait ja suunnittelutyö
  2. Identiteetti ja etuoikeudet
  3. Sukupuolten tasa-arvo
  4. Kaikille yhteinen koulu
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize