Tampereen seutu

Tervetuloa Tampereen seudun Maailmankoulun sivulle

 

Lukuvuoden 2017-2018 teemamme on: ”Monenlaisten lasten Suomi!”

Hyvää talven alkua kaikille!

Toimimme Tampereen seudulla kasvattajien ja opettajien globaalikasvatuksen tukena varhaiskasvatuksesta lukioon, kahdeksan kunnan alueella. Suositut Maailmankoulun lainattavat matkalaukut ja materiaalipankkimme löytyvät uudesta toimipisteestämme Pyynikintieltä. Ajankohtaiset koulutuksemme teille, kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset, löydät koulutuskalenteri Eeventistä.

Toimitilamme löytyvät osoitteesta:

Pyynikintie 2
33230 Tampere
B-rappu, 3. krs
Ulko- ja sisäovet ovat aina lukittuja, joten sovi tapaamisesta tai materiaalien noudosta soittamalla etukäteen:
040-3579684 Tarja-Kaarina Lääperi
tai
050-3087503 Kauko Hämäläinen

Arjen toiminnoista vastaa Maailmankoulun opettaja Tarja-Kaarina Lääperi / puh: 040 3579684

Sähköposti: maailmankoulu@tampere.fi tai tarja.laaperi@tampere.fi

Tampereen Maailmankoulun yhteysopettajina toimivat Jaana Sudenvaara-Kulmala (perusopetus) ja Heidi Meltovuo (lukiot ja blogin ylläpito) sekä varhaiskasvatuksen yhteyshenkilö Virve Savolainen.

Muut seudun Maailmankoulun kunnat ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi, Orivesi ja Vesilahti. Jokaisella kunnalla on nimetty Maailmankoulun yhteysopettaja: Nina Perkiö (Kangasala), Satu Matikainen (Nokia), Maria Seilo (Pirkkala), Mira Card (Lempäälä), Riikka Luodeslampi (Vesilahti), Lea Hynninen (Ylöjärvi). Oriveden uusi yhteysopettaja nimetään syksyn aikana, paikallisia tietoja voi kysellä Tiina Sarisalmelta.

Tampereen seudun Maailmankoulun blogi

https://maailmankoulutampere.wordpress.com/

 

 

 

Tampereen seudun koulutukset

Huomioi Maailmankoulun koulutukset kunnallisissa ja seudullisissa VESOissa. Seuraa seudullista Eeventti-koulutuskalenteria!

 

Maailmankoulun koulutukset jalkautuvat jälleen työyhteisöihin:

Tilaa maksuton koulutus työyhteisöösi!

Uusien opetussuunnitelmien ja vasun ytimessä varhaiskasvatuksesta lukioon ovat globaalikasvatuksen ydinajatukset kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja maailmankansalaiseksi kasvamisesta. Näihin liittyviä käytännön taitoja, kuten mm.  osallisuutta, tunnetaitoja ja yhdenvertaisuutta pohdimme koulutuksissamme.

Miten niitä voi oppia ja opettaa helposti ihan arjen toiminnassa ilman että se on mistään muusta pois tai vaatisi lisäaikaa tai -rahaa? Tähän pureudumme koulutuksissa yhdessä pohtien ja eri menetelmiä kokeillen, käytännönläheisesti ja toiminnallisesti. Toki myös lyhyempi ja tietopainotteisempi perehdytys aiheeseen onnistuu.

Työyhteisön toiveiden pohjalta voimme koulutuksen painotusalueeksi räätälöidä tutkivin ja toiminnallisin käytännön harjoitteiden avulla esim. tunne- ja vuorovaikutustaidot, yhdenvertaisuuden ja kulttuurisen moninaisuuden, lapsen oikeudet, kestävän kehityksen, kielitietoisuuden näkökulman maailmankansalaiseksi kasvamisessa tai laajemmin globaalikasvatukseen ja tietoisuuden herättämiseen keskittyvän näkökulman.

Koulutuksessa voimme myös tarkemmin tutustua esim. uusien Maailmankoulun materiaalilaukkujen sisältöihin ja käyttöön: ”Vihreä laukku” (vakan laukku ja alakoulun laukku) ja ”Monenlaisten lasten Suomi” (laukku 5-12v. opetukseen). Vihreä laukku keskittyy kestävään kehitykseen ja Monenlaisten lasten Suomi -laukku kunnioittaa Suomi 100 -vuotta teemaa Suomen ja Pirkanmaan kulttuurista rikkautta esiin tuoden. Laukkujen tarkemmat esittelyt alla.

Tilaa koulutus vesoon, kouluusi tai päiväkotiisi! Räätälöidään koulutuksen kesto (1-3h) ja sisältö vastaamaan juuri teidän yksikkönne tarpeita. Kysy lisää Tampereen seudun Maailmankoulun toiminnasta vastaavalta opettajalta:

Tarja-Kaarina Lääperil p. 040 3579684

tarja.laaperi@tampere.fi tai maailmankoulu@tampere.fi

 

Matkalaukut

Uututemme:

Vihreä laukku (vakan laukku ja alakoulun laukku): Molempien laukkujen neljä sisältöaluetta kannustavat kestävän kehityksen teemoihin: 1. Kestävään kehitykseen tutustuminen, 2. Puhtaan veden merkitys, 3. Kierrätys ja 4. Kestävät valinnat. Laukun tehtävissä on pyritty huomioimaan myös kielitietoisen kasvatuksen ja opetuksen näkökulmia.

”Monenlaisten lasten Suomi” -laukku (5-13 -vuotiaiden opetukseen): Neljä sisältöaluetta kunnioittavat satavuotiasta Suomea: 1. Tämän päivän Suomi ja Pirkanmaa, vaikuttaminen ja osallisuus 2. Lapsuuden lähihistoriaa Pirkanmaalla 3. Romanikulttuurin laaja tutustumispaketti sekä lyhyempi tutustumienen Suomen somaleihin 4. Kielitietoinen kielellä leikkimiseen kannustava kokonaisuus, jossa leikkejä, lauluja, runoja, satuja, sanontoja ym. sekä esillä mm. arabian kieli.

Varhaiskasvatuksen matkalaukut:
1. Lapsen oikeudet laukku
2. Moninaiset perheet-laukku
3. Matkalla maailmalla-laukku
4. Rauhaa!-laukku
5. Vihreä laukku
6. Monenlaisten lasten Suomi (esiopetus) – sisarkappale tulossa lainakäyttöön marraskuussa!
Varhaiskasvatuksen matkalaukkujen kuvaukset

Alakoulun matkalaukut:
1. Moninaiset perheet (1-6 lk)
2. Lapsen oikeudet (1.-6. lk)
3. Rauhaa! (1.-6. lk)
4. Mistä sadut tulevat? (1.-3 lk)
5. Kalle-vaarin matkalaukku (1.-6. lk)
6. Vihreä laukku (1.-6.lk)
7. Monenlaisten lasten Suomi (esiopetus ja alakoulu) -> sisarkappale tulossa lainakäyttöön marraskuussa!
Kuvaukset alakoulun laukuista

Matkalaukkujen varausohjeet (huomioithan, että Outlook-järjestelmä uusiutuu vaihe vaiheelta ja sähköpostien näkymät vaihtuvat pikkuhiljaa. Tällä hetkellä kalentereissa on pieniä eroavaisuuksia kuntien välillä.)

1. Aukaise Outlook-sähköpostiohjelmasta kalenterisi.
2. Klikkaa vasemmalta valikosta ”Muut kalenterit” hiiren oikealla näppäimellä ja valitse valikosta ”Avaa kalenteri”.
3. Kirjoita ”Hakemisto” -kenttään ”MK”, niin alle pitäisi avautua lista Maailmankoulun laukuista.
4. Valitse etsimäsi laukku, esim. MK vaka Lapsen oikeudet. Klikkaa sitä hiiren vasemmalla näppäimellä ja valitse ”Avaa”.
5. Nyt näytölle avautuu varauskalenteri. Katso, milloin laukulla ei ole varauksia. Kuukausinäkymän saat auki ylävalikosta klikkaamalla ”Kuukausi”.
6. Tee oma varaus 3-5 viikoksi: Klikkaa kahdesti lainauksen aloituspäivämäärää kalenterista. Kirjoita avautuvaan laatikkoon ”Tapahtuma” oma nimesi ja päiväkotisi/koulusi ja valitse ”Kesto”-kohdasta ”Mukautettu”, jolloin aukeaa ”Aloitus” päivämäärän alle uusi sarake ”Loppu”. Klikkaa valitsemasi päättymispäivämäärä (ja kellonaika).
7. Klikkaa vasemmasta yläkulmasta ”Tallenna”.
8. Nyt varauksesi näkyy kalenterissa.

Globaalikasvatuksen käsikirjaston materiaalit

Laaja valikoima materiaaleja mukaan otettavaksi! Lisäksi myös lainattavia materiaaleja: opeoppaita, tehtävävihkoja, pelejä, DVD.itä, satukirjoja yms. varhaiskasvatuksesta lukioon.

Kouluvierailijat Tampereella ja seutukunnissa

Rauhankoulu, koordinaattori Annukka Toivonen, rauhankoulu (at) rauhanliitto.fi 050 597 9629, varauslomake.  

SPR, Hämeen piiri, nuorisotoiminnansuunnittelija Heini Lumio, heini.lumio(at) redcross.fi, 040 1358717

Plan, kouluvierailijoita voit tilata nettilomakkeella osoitteesta: http://globaalikoulu.plan.fi/opettajille

Taksvärkki, suunnittelija Leena Honkasalo, leena.honkasalo (at) taksvarkki.fihttp://www.taksvarkki.fi/tv/category/opettajille/tilaa-kv-kouluttaja

WWF, vuoden 2016 kouluvierailuja tekevät moona.klemola@gmail.comtapani.suksi@gmail.com

Ekokumppanit

Luonto-liitto

Nuorten akatemia

Elävä kirjasto

 

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
maailmankoulu@rauhankasvatus.fi

Kasvata rohkeasti aktiivisia maailmankansalaisia!

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Start typing and press Enter to search