Skip to content

Tampereen seutu

Tervetuloa Tampereen seudun Maailmankoulun sivulle!

Tampereen seudun Maailmankoulu on kahdeksan kunnan yhteinen kasvattajien ja opettajien tukipalvelu. Mukana ovat Tampere, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi, Orivesi ja Vesilahti. Toimintamme keskiössä on koko kasvatus-ja opetushenkilöstö aina varhaiskasvatuksesta lukioon.

Maailmankoulun tehtävänä Tampereen seudulla on auttaa kasvattajia ja opettajia uusien opetussuunnitelmien mukaisesti ”kestävän tulevaisuuden” -teemojen, ilmiöpohjaisen oppimisen ja laaja-alaisten oppimiskokonaisuuksien tuomisessa toiminnallisesti arkeen.

Yhteystiedot:

Matkalaukkujen nouto- ja palautusosoite:
Kulttuurikeskus Laikku
Keskustori 4
33100 Tampere

Sisääntulokerros, hissin takana vasemmalla

Muistathan varata laukut etukäteen sähköisestä kalenterista!

Arjen toiminnoista vastaa Maailmankoulun opettaja Tarja-Kaarina Lääperi
puhelin: 040 3579684
sähköposti: maailmankoulu@tampere.fi tai tarja.laaperi@tampere.fi
sovithan tapaamisista aina etukäteen.

Tampereen Maailmankoulun yhteysopettajina toimivat Jaana Sudenvaara-Kulmala (perusopetus) ja Heidi Meltovuo (lukiot ja blogin ylläpito) sekä varhaiskasvatuksen yhteyshenkilö Virve Savolainen. etunimi.sukunimi(at)tampere.fi

Muut seudun Maailmankoulun kunnat ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Ylöjärvi, Orivesi ja Vesilahti. Jokaisella kunnalla on nimetty Maailmankoulun yhteysopettaja: Nina Perkiö (Kangasala), Saara Mäkelä (Lempäälä), Riikka Luodeslampi (Vesilahti), Lea Hynninen (Ylöjärvi), Tiina Sarisalmi (Orivesi), Tommi Sidoroff (Pirkkala) ja Eija Paukkuri (Nokia).

Tampereen seudun Maailmankoulun blogi

Tampereen seudun Maailmankoulun blogi löytyy osoitteesta: https://globaalipolku.blog/.

Tampereen seudun koulutukset

Tarvitsetteko tukea yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman päivitykseen? Entäpä tietoa kestävän kehityksen jalkauttamisesta koulussanne? Huomioittehan Maailmankoulun koulutuksen mahdollisuuden myös kunnallisissa ja seudullisissa VESOissa. Linkistä löydät lisätietoa Tampereen seudun Maailmankoulun maksuttomista koulutuksista.

Seuraa myös seudullista Eeventti-koulutuskalenteria!

Matkalaukut

Tarvitsetteko tukea yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman päivitykseen? Entäpä tietoa kestävän kehityksen jalkauttamisesta koulussanne? Huomioittehan Maailmankoulun koulutuksen mahdollisuuden myös kunnallisissa ja seudullisissa VESOissa. Linkistä löydät lisätietoa Tampereen seudun Maailmankoulun maksuttomista koulutuksista.

Seuraa myös seudullista Eeventti-koulutuskalenteria!

”Monenlaisten lasten Suomi” -laukku (5–13-vuotiaiden opetukseen): Neljä sisältöaluetta kunnioittavat satavuotiasta Suomea: 1. Tämän päivän Suomi ja Pirkanmaa, vaikuttaminen ja osallisuus 2. Lapsuuden lähihistoriaa Pirkanmaalla 3. Romanikulttuurin laaja tutustumispaketti sekä lyhyempi tutustumienen Suomen somaleihin 4. Kielitietoinen kielellä leikkimiseen kannustava kokonaisuus, jossa leikkejä, lauluja, runoja, satuja, sanontoja ym. sekä esillä mm. arabian kieli.

Varhaiskasvatuksen matkalaukut:
1. Lapsen oikeudet laukku
2. Moninaiset perheet-laukku
3. Matkalla maailmalla-laukku
4. Rauhaa!-laukku
5. Vihreä laukku
6. Monenlaisten lasten Suomi (esiopetus)
Varhaiskasvatuksen matkalaukkujen kuvaukset

Alakoulun matkalaukut:
1. Moninaiset perheet (1.–6. lk)
2. Lapsen oikeudet (1.–6. lk)
3. Rauhaa! (1.–6. lk)
4. Mistä sadut tulevat? (1.–3 lk)
5. Kalle-vaarin matkalaukku (1.–6. lk)
6. Vihreä laukku (1.–6.lk)
7. Monenlaisten lasten Suomi (esiopetus ja alakoulu)
Kuvaukset alakoulun laukuista

Laukkujen varausohjeet

Kouluvierailijat Tampereella ja seutukunnissa

RAUHANKOULU
Rauhankoulu on maksuton peruskoulun 4.–9. luokille ja lukioryhmille suunnattu oppituntikokonaisuus. Kahden toimintapäivän aikana Rauhankoulussa opitaan globaaleista kehityskysymyksistä, arkisista ja globaaleista konflikteista sekä niiden rauhanomaisesta ratkaisusta, kestävän kehityksen tavoitteista, aktiivisesta kansalaisuudesta ja globaaliin vastuuseen kasvamisesta. Rauhankoulussa KÄYTETÄÄN toiminnallisia draamamenetelmiä. Varaukset voi tehdä sähköpostitse rauhankoulu@rauhanliitto.fi tai puhelimitse +358 50 597 9629.

PLAN
Lapsen oikeuksien lähettiläät tuovat päiväkoteihin, kouluihin ja nuorisotaloille toiminnallisia oppitunteja ja työpajoja liittyen lapsen oikeuksiin ja kehityskysymyksiin. Maksuttomilla vierailuillaan käytetään perus- ja lukio-opetuksen opetussuunnitelmien teemoihin liittyviä Globaalikoulun materiaaleja. Vierailun voi tilata helposti tilauslomakkeen kautta tai sähköpostitse osoitteesta kotimaa@plan.fi.

TAKSVÄRKKI
Taksvärkki ry:n vapaaehtoisten globaalikasvatuksen kouluttajien ohjaaman toiminnallisen työpajan voi tilata kouluille tai nuorisotiloihin. Työpajoissa tutustutaan esimerkiksi lapsen oikeuksiin, nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen sekä nuorten arkeen eri puolilla maailmaa. Kouluvierailut painottuvat Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän lähialueille, mutta työpajaa voi tiedustella myös muualle Suomeen. Työpajat ovat maksuttomia ja suunnattu erityisesti yläkouluun ja toiselle asteella. Globaalikasvatuksen kouluttaja voi pitää vierailupäivän aikana useita työpajoja ja niitä voidaan räätälöidä ryhmän tarpeiden ja toiveiden mukaan. Lisää tietoa vierailuista saa globaalikasvatuksen suunnittelija Matti Pihlajamaalta (matti.pihlajamaa[at]taksvarkki.fi tai puh. 050 348 5668). Vierailun omalle koululle voi myös tilata suoraan tilauslomakkeella

SUOMEN PUNAINEN RISTI
Maksuttomia vierailuja ala- ja yläkouluille. Esitykset käsittelevät esimerkiksi ensiavun, seksuaaliterveyden, päihteettömyyden, antirasismin ja yhdenvertaisuuden teemoja. Lisätietoja antaa kouluyhteistyön koordinaattori Tiia Viinikainen, tiia-riina.viinikainen(at)punainenristi.fi, puh. 040 610 2167.

NUORTEN AKATEMIA
Yläkouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille suunnattu uusi maksuton etäkouluvierailu. Vierailujen teemat ovat globaalikasvatuksellisia ja vierailu tapahtuu internetin välityksellä. Kysymykset vierailuista sekä varaukset voi lähettää osoitteeseen kouluvierailija@nuortenakatemia.fi.

UNICEF
Maksuttomat kouluvierailut käsittelevät innostavalla tavalla lapsen oikeuksia, UNICEFin työtä ja muita ihmisoikeuskasvatuksen teemoja. Kouluvierailujen keston ja tarkemman sisällön voi sopia tarkemmin vierailijan kanssa. Kouluvierailun voi varata omaan oppilaitokseen suoraan vierailija Jani Lydénin (jani.lyden@unicef.fi tai puh. +358 440 456 020) kanssa. Vierailut voidaan pitää suomeksi tai englanniksi. Myös ruotsinkieliset tilaisuudet ovat varattavissa osoitteesta information@unicef.fi tai puhelimitse +358 958 450 290.

WWF
Vierailujen ympäristökasvatukselliset teemat käsittelevät esimerkiksi luonnon monimuotoisuutta ja sen edistämistä sekä metsän ja lahopuiden merkitystä. Vierailut toteutetaan toiminnallisina oppitunteina ja ne soveltuvat 1.–6. luokkien opetukseen. Lisätietoja sekä eri paikkakuntien vierailijoiden yhteystiedot löytyvät WWF:n sivuilta.

Rauhankasvatusinstituutti
Sturenkatu 11
00510 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize