Tasa-arvo toimintakulttuurin keskiöön
Täydennyskoulutus varhaiskasvatuksen ja eri asteiden koulujen ammattilaisille
TASA-ARVO TOIMINTAKULTTUURIN KESKIÖÖN
Miten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta voi edistää koulun ja päiväkodin arjessa? Miten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma jalkautetaan osaksi toimintakulttuuria? Millaisia käytännöllisiä työkaluja tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön tueksi on tarjolla?
Tasa-arvokompassi
Koulutuksessa opitaan käyttämään uutta Tasa-arvokompassi (Gender Equality Charter Mark) -tasa-arvotyökalua, jonka avulla jokainen koulu ja päiväkoti voi löytää itselleen sopivia tapoja sukupuolten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Tasa-arvokompassi tarjoaa kouluille ja päiväkodeille ohjenuoria ja tukea koulun ja päiväkodin johtajuuden, opetussuunnitelman, ympäristön, asenteiden ja yhteisön tasa-arvoistamiseen. Rauhankasvatusinstituutti on kehittänyt Tasa-arvokompassin eurooppalaisten kumppaneiden kanssa osana Erasmus+ -rahoitteista hanketta (GECM, Gender Equality Charter Mark) tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa.
Koulutuksissa annetaan myös valmiuksia seksuaaliseen häirintään puuttumiseksi, koulutus- ja uravalintojen segregaation purkamiseksi ja sukupuolen moninaisuuden huomioimiseksi kasvatuksessa. Lisäksi tutuksi tulevat tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät lait ja asiakirjat.
Lisätietoja
Ota yhteyttä, mikäli kiinnostuit osallistumisesta, koulutuksen järjestämisestä tai muusta yhteistyöstä!
Mari-Anne Okkolin
Johtava asiantuntija, oppilaitosyhteistyö
tasa-arvokompassi[at]rauhankasvatus.fi

Ilmoittaudu oman paikkakuntasi koulutukseen!
Varhaiskasvatuksen ja eri asteiden koulujen ammattilaisille suunnatut koulutukset järjestetään ympäri Suomea vuoden 2020 aikana ja kevään 2021 aikana.
Alta löydät lisätietoja tulevien koulutusten ilmoittautumismahdollisuuksista.
- Joensuu (varhaiskasvatus ja eri asteiden koulut): ti 6.10., ti 20.10. & ti 17.11. klo 16–19. Ilmoittaudu Joensuun kaupungin omassa ilmoittautumisjärjestelmässä.
- Jyväskylä (varhaiskasvatus): ma 28.9. ja ma 26.10. Ilmoittautuminen Jyväskylän SAPin kautta.
- Jyväskylä (perusopetus): tammi-helmikuu 2021.
- Jyväskylän kesäyliopisto / O3-kunnat (varhaiskasvatus ja eri asteiden koulut): ti 29.9. & ti 27.10. klo 9–15. Ilmoittaudu Hellewi-ilmoittautumisjärjestelmän kautta.
- Kokkola (varhaiskasvatus, perusopetus, lukio): ti 15.9. & ke 4.11. klo 9–15.
- Lappeenranta (varhaiskasvatus): to 10.9. & to 29.10. klo 8–16.
- Mikkelin kesäyliopisto (varhaiskasvatus ja eri asteiden koulut): to 3.9. & to 8.10. klo 12–17.
- Oulu (varhaiskasvatus ja peruskoulu): Päiviä on jouduttu siirtämään epidemian vuoksi, koulutuspäivät varmentuvat syksyllä.
- Turku (varhaiskasvatus ja alakoulu): to 1.10. & to 12.11. klo 13–16. Turun kaupungin työntekijöiden ilmoittautuminen SAPin kautta, muut: heli.arosuo [at]turku.fi
- Turku (yläkoulu ja lukio): ti 1.9. & ke 11.11. klo 9–15. Turun kaupungin työntekijöiden ilmoittautuminen SAPin kautta, muut: hanna.ruohikko[at]turku.fi
- Vantaa (2. aste): ti 8.9. & to 22.10. Ilmoittautuminen Osuman kautta.
Tasa-arvokompassit eri koulutusasteille
Tasa-arvokompassin avulla on mahdollista laatia tai päivittää varhaiskasvatusyksikön tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja säännöllisesti käytettynä yksiköt pystyvät sen avulla seuraamaan oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyönsä etenemistä. Kompassin avulla tehty arviointi kannattaakin liittää osaksi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmia.
Lataa alla olevista kuvakkeista oman koulutusasteesi kompassi (pdf)
Varhaiskasvatus
Perusopetus
Oppilaitos
Sturenkatu 11
00510 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi