VALOKUVA

Kuvien monet merkitykset ja kuvanlukutaito

Näemme joka päivä tuhansia kuvia, alkaen aamiaispöydän muropaketista, lehtikuviin ja vaikkapa kauppojen näyteikkunoihin. Tämänkaltaisilla kuvilla on suuri vaikutus siihen miten näemme itsemme ja muut ihmiset.
Näkemämme kuvat eivät kuitenkaan aina kerro koko totuutta. Esim. median välittämä usein yksipuolinen kuva kehitysmaista edistää negatiivisten stereotypioiden syntyä. Sekä lasten että aikuisten on tärkeää oppia kyseenalaistamaan kuvien sanoma. Perinteisen lukutaidon rinnalla on nykyään tärkeää hallita myös visuaalinen lukutaito, jotta nykypäivän informaatiotulvasta on mahdollisuus saada kaikki tarpeellinen hyöty.

Hyvät valokuvat ovat oiva apuväline monenlaiseen opetukseen. Kuvien käyttö opetuksessa antaa virikkeitä oppilaille, kannustaa luovuuteen, sekä haastaa kriittiseen ajatteluun ja tiedon hankintaan.

Materiaalivinkkejä ja oppaita opettajille

Lapset kriisien kuvissa, media- ja taidekasvatusopas

Opas sisältää mielenkiintoisia artikkeleita, jotka auttavat syventämään visuaaliseen lukutaitoon liittyviä kysymyksiä. Oppaan erityisteemana käsitellään Lapsen oikeuksia. Lisäksi lopussa on hyvä opetusmateriaalipaketti, jossa on valmiita tehtäviä teeman käsittelyyn eri oppiaineiden tunneilla (mm. AI, HI, ET, Kuvaamataito). Ikäryhmäsuositus: yläkoulu ja toinen aste

Kuvien tarina, artikkeleita ja tehtäviä lapsen oikeuksien näkökulmasta

Monipuolinen opas, joka sisältää sekä mielenkiintoisia ja heräteleviä artikkeleita kasvattajille, että oppimateriaalipaketin, jossa on kuvia ja niiden käsittelyyn sekä kuvanlukutaidon kehittämiseen liittyviä tehtäviä. Ikäryhmäsuositus: Opas on tehty alakouluikäisille, mutta on sovellettavissa myös yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten käyttöön.

Images of the global south

Englanninkielinen pieni opas opettajille kuvien käytöstä globaalikasvatuksessa. Kohderyhmä: ala- ja yläkoulujen opettajat

Voimauttava valokuva

Opas voimauttavan kuvaamisen mahdollisuuksista lasten ja nuorten kanssa. Opas sisältää myös valmiita valokuvatyöpajarunkoja. Työpajoja voi hyvin soveltaa vaikkapa ihmisoikeuksien, moninaisuuden, yhdenvertaisuus- ja syrjintäkysymysten sekä lasten ja nuorten osallisuusteemojen käsittelyyn opetuksessa.

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!