Varhaiskasvatus

YK:n toimintaa voi varhaiskasvatuksessa lähteä tarkastelemaan esimerkiksi lapsen oikeuksien, rauhankasvatuksen tai kestävän kehityksen tavoitteiden kautta. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa voitte hyödyntää teemaan johdattelussa YK-liiton Pientä YK-kirjaa, jossa tehtävien ja leikkien avulla yhdessä ihmetellään esimerkiksi yhteistyön ja  turvallisuuden merkitystä.

Lapsen oikeudet

Compasito -lasten ihmisoikeuskasvatuksen käsikirja (Euroopan neuvosto 2007, suom.kiel.painos Lasten Keskus 2012)
Tämä kattava käsikirja tarjoaa käytännön harjoituksia arvojen ja erilaisuuden käsittelemiseen 6-13 vuotiaiden lasten kanssa. Vaikka opas on suunnattu lähinnä koulu-ikäisille ovat monet tehtävät sovellettavissa varhaiskasvatusikäisille. Oppaan sivulta 52 löydät sisällysluettelon, josta voit katsoa helpoimmat varhaiskasvatukseen sovellettavat tehtävät (esim. tehtävät 26 ja 32).

Lasten oikeudet tutuiksi -lapsiasiavaltuutetun sivut lapsille
Tietoa, tehtäviä ja nettipeli lapsen oikeuksista.

Lapsen oikeuksien viikon sivut
Runsaasti materiaaleja ja vinkkejä lapsen oikeuksien käsittelyyn myös varhaskasvatusikäisten kanssa.

Tutustu myös Maailmankoulun virtuaalimatkalaukkuun Lapsen oikeuksista.

Kestävä kehitys

Varhaiskasvatuksessa kestävän kehityksen tavoitteisiin voi tutustua yhdessä keskustellen ja tavoitteiden kuviatutkien. Tulostettavat Agenda 2030 kortit löydät YK-liiton sivuilta

Opettajan opas varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen, joka ohjaa tutkimaan omaa osuutta globaaleissa vaikutusten ketjuissa. Oppaan on tuottanut Suomen ympäristökasvatuksen seura.

WWF:n Saimaan kuutti ja lumiukko (2014)
Markus Majaluoman kirjoittama ja kuvittama hauska satu sopii johdannoksi norppa-aiheeseen. Opettajan opas

Matti-ahma – ahmatti
WWF:n uusi materiaali varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen. Matin tarina ja materiaalin hauskat leikit tekevät tuntemattoman suurpedon tutuksi ja kiinnostavaksi lapsille. Tilaa materiaali painettuna tai tutustu siihen verkossa (pdf-tiedosto 1,5 Mt).

Luonto kutsuu seikkailuun
WWF:n vihkosta löytyy mukavia tehtäviä perheen tai päiväkodin yhteiselle luontoretkelle.

Keke päiväkodissa – kestävän kehityksen opas
Käytännönläheinen opas päiväkotien suunnitelmalliseen kestävän kehityksen ohjelmatyöhön. Julkaistaan tammikuussa 2011. Muita julkaisuja

Kiuru ja koppakuoriainen
Tietoa ja käytännön vinkkejä luontokasvatuksesta ja kestävän arjen valinnoista. Toinen, uudistettu painos. Julkaisija Vantaan kaupunki 2010. (pdf)

Lasten maapalloretki
Päiväkotien matka ympäristöystävälliseen elämään. Monipuolinen materiaali sisältää tehtäviä, joiden kautta lapset pääsevät itse toimimaan ympäristön hyväksi. Mukana myös leikkejä, lauluja, pelejä ja tietoiskuja aiheisiin liittyen.

Keijukaiskuningattaren lahja
Vihreä draamaohjelma päiväkoti-ikäisille

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen materiaalipankki
Sivuston teemoina ovat mm. kierrätys ja ympäristövastuullisuus. Sivuilta löytyy monipuolisesti mm. erilaisia toiminnallisia- ja draamaharjoituksia, lauluja, leikkejä, askarteluvinkkejä sekä värityskuvia ja linkki youtuben Rojupöhö näytelmän filmatisointiin.

Vihreää draamaa lelumaassa
“Vihreää draamaa lelumaassa” on opas (PDF- muodossa). Sen tavoitteena on tuoda draamaharjoituksia välineeksi lasten ympäristökasvatukseen. Suunniteltu kokonaisuus sisältää kaksi draamaohjelmaa, joiden tarinan tapahtumia kuvataan yhdessä tehden ja leikkien. Lisäksi mukana on ohjelmien välillä toteuttavia leikkejä.

Fiksu eskari-sivusto
Sivusto jätteen synnyn ehkäisystä esikouluikäisille ja alkuopetukseen. Sivusto sisältää askartelutehtäviä, pelejä, leikkejä, nukketeatteria, loruja ja tarinoita ympäristökasvatuksen tueksi.

Ympäristösalaisuuksia
Tarina Tomista, joka nukahtaa lempikaapissaan ja päätyykin kuulemaan tärkeitä salaisuuksia yhdessä ystävänsä Lilli-ketun kanssa. Kirjanen on suunniteltu kasvatuksellisesti herättämään 6–10-vuotiaiden lasten kiinnostu

Rauhankasvatus

Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä tärkeämpää on käsitellä isoltakin kuulostavia teemoja aivan perustaitojen tasolla. Mitä kaikkea rauha konkreettisesti voisi sisältää? Mitä taitoja tarvitaan että rauha säilyy? Varhaiskasvatuksessa rauhantaidot voivat olla esimerkiksi kaveritaitoja ja vuorovaikutustaitoja, ristiriitojen selvittämistä yhdessä rauhanomaisin keinoin sekä sitä miten ehkäistään kiusaamista ja syrjintää.

Todd Parrin kirjoittama ja kuvittama Rauhankirja on hyvä keskustelun virittäjä päiväkoti- ja alkuopetusikäisille värikkäine ja mukaansatempaavine kuvineen. Katsokaa täältä Rauhankirja videona. Mitä rauha on teidän päiväkodissanne tai koulussanne? Piirtäkää lisää Todd Parrin inspiroimana!

Lisää teemaan sopivia kuvakirjavinkkejä löydät täältä (kirjalistassa otsikolla: Rauhan rakentaminen).

Tutustu  myös Maailmankoulun virtuaalimatkalaukkuun Rauhanrakentajat.