Skip to content

VIDEOVINKKEJÄ

Tälle sivulle on koottu videomateriaalia yhdenvertaisuuden kysymyksistä. Löydät kuhunkin teemaan sopivat videot teemoittain otsikoiden alta.

Joillakin heistä on netissä suuri yleisö, toisilla suuri asia. Minidokumenttisarjassa seurataan somevaikuttajien päivää eri puolilla maailmaa: Ruotsissa, Kiinassa, Argentiinassa, Venäjällä ja Keniassa. (10 min / dokumentti). Sarja on tehty Ylen uutisten ja Kioskin yhteistyönä.

Syrjinnän- ja rasisminvastaisuus

Mitä yhdenvertaisuus ja syrjintä tarkoittavat? Videolla ihmiset kertovat havainnollisesti ja konkreettisin esimerkein mitä nämä termit tarkoittavat. Hyvä teemoja pohjustava video syrjinnän ja rasisminvastaisen oppitunnin tai työpajan alkuun. (4 min).

YLEX:n ja Ei rasismille -hankkeen tuottama Would you erase racism -video, jossa kehotetaan ohikulkijoita pyyhkimään rasistisia termejä kolmen ihmisen iholta Helsingin asematunnelissa. Video on suomenkielinen ja siinä on englanninkielinen tekstitys (4 min).

Ei vihapuheelle -kampanjan Älä vihaa -video. Pätkässä monenlaiset suomalaiset kertovat kohtaamastaan syrjinnästä ja rohkaisevat postiivisesti muita (4 min).

Omakohtaisia tarinoita syrjinnästä. Oikeusministeriön Rainbow rights-hankkeen video, jossa eri vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kertovat käytännön esimerkkejä syrjintätilanteista, joita ovat itse joutuneet kohtaamaan (5 min).

Love has no labels lyhytfilmi, jossa yleisö katsoo ihmisiä screenin läpi röntgen-kuvina (3 min). Sopii erinomaisesti esim. aamunavaukseen.

Kioski-ohjelman ote, jossa kaksi muslimia asettuu sokkona ohikulkijoiden halattaviksi Helsingin asematunnelissa, Olen muslimi – halaa, jos luotat minuun (3 min). Sopii erinomaisesti esim. aamunavaukseen,

Maailma on täynnä kysymyksiä, ennakkoluuloja ja väärinymmärryksiä. Kioski-ohjelman All X Panel oikoo ne suoriksi ja kertoo, mitä asioista todella ajattelee. 12 paneelikeskustelua n. 10 min / video , joissa vähemmistöistä koostuvat paneelit vastaavat yleisimpiin heihin kohdistuviin ennakkoluuloihin, asenteisiin ja väärinymmärryksiin. Esim. All Romani Panel (15 min) ja All Sámi Panel (16 min).

17-vuotias Adina kertoo elämästään videolla Älä ole rasisti, se loukkaa (3 min).

Ennakkoluulojen purkamista voi lähestyä nuoren runoilijan Suhaiymah Manzoor-Khanin runoesityksen kautta. This is not a humanising poem on tekstitetty suomeksi Maryan Abdulkarimin käännöksellä. Runoesitys haastaa ennakkoluuloja ja stereotypioita (3 min). Sopii erinomaisesti esimerkiksi aamunavauksiin.

Ihmisoikeudet

Video ”Mitä YK tekee?” esittelee YK:n historiaa ja toimintaa (5 min).

Amnestyn videolla ”Mitä ihmisoikeudet ovat?” kerrotaan animaation keinoin perustietoja ihmisoikeuksista (3 min).

Lapsen oikeudet

Unicefin videossa Meidän oikeutemme lapset esittelevät kaikkia alle 18-vuotiaita koskevat lapsen oikeudet (8 min).

Sukupuolten tasa-arvo ja tyttöjen oikeudet

Sukupuolten tasa-arvoa sekä lasten ja tyttöjen oikeuksia voi lähteä käsittelemään Planin videoiden kautta. Toiset malalat –video (6 min, tekstitetty suomeksi) sekä Koska olen tyttö -video (3 min, puhuttu suomeksi) kertovat, miksi koulutus on kaikkien lasten ja tyttöjen oikeus.

The girl effect: the clock is ticking -animaatio tyttöjen oikeuksista (3 min).

Like a girl -mainosvideo (3 min) tutkii, mitä eri ikäisten mielestä tarkoittaa juosta, tapella tai heittää ”kuin tyttö”. Videon avulla voi myös pohtia mainostamisen keinoja ja tapoja pyrkiä vaikuttamaan katsojaan.

Invisible barriers (2 min) -animaatio purkaa sukupuolinormeja ja -hierarkioita. Englanninkielisessä videossa on englanninkieliset tekstitykset.

A Class That Turned Around Kids’ Assumptions of Gender Roles! (2 min) -When a real-life firefighter, surgeon, and fighter pilot drop in on a classroom, these kids have their assumptions about gender roles turned around.

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus

Love has no labels on lyhytfilmi, jossa röntgen-kuvat osoittavat, ettei kenestäkään voi tehdä oletuksia ja kaikkien ihmisten pitäisi olla keskenään yhdenvertaisia (3 min).

Setan “Tää on kuka mä oon” – sateenkaarinuoret äänessä -videolla on kokoelma dokumentaarisia haastatteluita seitsemästä 2020-luvun sateenkaarinuoresta, jotka kertovat elämästään, kokemuksistaan ja ajatuksistaan. Video on tekstitetty suomeksi, englaniksi ja ruotsiksi.

Setan Moninaisuus on meissä -videossa nuoret puhuvat seksuaalisuuden ja sukupuolen monninaisuudesta. Valmiit keskusteluvinkit videoon. (20 min).

Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden käsittelyyn sopii Ylen Docstop-dokumentti Mun sukupuoli (28 min).

Setan videossa Sumu kertoo muunsukupuolisuudesta sekä oikeudesta sukupuolen määrittelyyn (2 min).

Elias Koskimiehen ohjaama I’ve only just begun on musiikillinen lyhytelokuva seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Video sisältää väkivaltaa (6 min).

Videotervehdys Can you see past the label? YK:n Free & Equal -kampanjasta (2 min).

Kaikki muuttuu paremmaksi -video on suunnattu HLBTI+-nuorille rohkaisuksi ja kannustukseksi. Video on suomenkielinen. Se kannattaa katsoa koko luokan kanssa, vaikka kaikki eivät kohderyhmää olekaan. Videolla on suomalaisten julkisuuden henkilöiden koskettavia ja vaikuttavia puheenvuoroja, jotka puhuttelevat varmasti. Nämä puheenvuorot voivat auttaa myös muita nuoria ymmärtämään ja tunnistamaan HLBTIQ+-nuorten kokemaa syrjintää ja puuttumaan siihen (8 min).

Mitä ovat sateenkaariperheet? Sateenkaariperheet ry:n tuottamissa lyhkäisissä videoissa esitellään kuvin ja tarinoin erilaisia sateenkaariperheitä (4–7 min).

Kioski-ohjelman All Trans Panel (13 min), jossa transihmisistä koostuva paneeli vastaa yleisimpiin heihin kohdistuviin ennakkoluuloihin, asenteisiin ja väärinymmärryksiin.

BTW, mä en ole tyttö (perjantai-dokkari, 10 min)

Rakelin Kuplassa: Maailma transsukupuolisen ja sukupuolettoman silmin. (29 min)

Kun lapsemme tuli ulos kaapista (5 min)

Mitä sukupuolista tulisi tietää? (3 min, Väestöliitto)

Sairaus, vammaisuus, vammautuminen

Ote A2-ohjelmasta, jossa kommentoidaan kehitysvammaisten asuntojen sijoittamista. Video on esimerkki NIMBY-ilmiöstä (”Not in my backyard” eli ”Ei minun takapihallani”). Eräs alueen asukas kommentoi asiaa todella loukkaavasti eli, jos käytät tätä pätkää, niin huomioi, että se voi loukata myös oppilaita heidän kokemusmaailmastaan riippuen. (3 min).

Tukiliiton Oikeus rakkauteen -videon koosteessa aikuiset henkilöt, joilla on kehitysvamma, kertovat ajatuksiaan rakkaudesta, parisuhteesta ja seksuaalisuudesta (7 min).

Osallisuuteen kuuluu erilaisuus. Mitä osallisuus ja yhteisöllisyys tarkoittavat kehitysvamamisten näkökulmasta? Osallisuus – myytti murrettu -videossa kerrotaan kahdessa minuutissa kehitysvammaisten oikeuksista ja osallisuudesta demokraattisessa yhteiskunnassa (2 min).

Sota ja pakolaisuus

When you don’t exist on Amnestyn koskettava lyhytelokuva pakolaisuudesta yllättävästä näkökulmasta. Video on englanninkielinen (2 min). Sopii erinomaisesti esim. aamunavauksiin.

The UN Refugee Agency UNHCR:n Spend a day with a refugee -videoissa pakolaiset eri puolilla maailmaa kutsuvat katsojan mukaan viettämään tavallista päivää. Viisi pakolaista on kuvannut vlogi-tyylisen videon omasta päivästään. Videoilla he kertovat ja näyttävät, mitä heidän päiväänsä kuuluu. Kaikki videot on tekstitetty englanniksi. Videot kestävät n. 4 min.

Spend a day with Laura

Spend a day with Bertine

Spend a day with Aansar

Spend a day with Alya

Spend a day with Jacob

Most shocking second a day kuvaa tilannetta, jossa pikkutytön iloiset syntymäpäiväjuhlat muuttuvatkin hetkessä sotatilanteeksi. Video on kuvattu sekunnin pätkissä ja se kertoo, miten tuttu kotiympäristö muuttuu vähitellen sotatantereksi (2 min). Still the most shocking second a day on edellisen videon jatko-osa, joka kuvaa elämää sodan keskellä sekä matkaa toiseen maahan lapsen näkökulmasta (2 min). Videot on tarkoitettu järkyttäväksi ajatusten herättämistä varten, joten opettajan pitää tuntea ryhmänsä, jotta tietää, ettei ryhmässä ole oppilaita, joilla on vastaavia traumaattisia kokemuksia.

Happy birthday Finland on englanninkielinen videosarja Suomesta. Migration-video käsittelee Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ja palautuksia. Video on englannin- ja ranskankielinen ja siinä on englanninkieliset tekstitykset. Video sisältää Tarja Halosen haastattelun.

Happy birthday Finland is a series of news reports about Finland. The Migration-video is about the migration to Finland and deportations of migrants. The video’s partly in English and partly in French and it has English subtitles. The video contains an interview of Tarja Halonen (4 min).

Tervetuloa Suomeen -kampanjan video. Video on suomenkielinen (2 min).

Syyrian pakolaisuuden taustoja ja EU:n asenteita avaava animaatio The Europian refugee crisis and Syria explained. Video on englanninkielinen ja siinä on englanninkielinen tekstitys (6 min).

Ympäristö

Muovinen meremme (12 min)
Itämeren roskaantuminen on ongelma, johon jokainen yksilö voi vaikuttaa. Muovinen meremme -lyhytdokumentti tuo esille ongelman laajuutta ja erityisesti muovin aiheuttamia haittoja ja vahinkoja meriympäristölle ja ihmisille.

Ilmastonmuutosaiheinen lyhytelokuva – Polttava Kysymys / The Big Ask (4 min)

Eettinen kauppa

Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) on kansalaisjärjestö, joka edistää oikeudenmukaista maailmankauppaa, kestäviä tuotantotapoja ja vastuullista kuluttamista. Se kannustaa yrityksiä vastuullisuuteen levittämällä tietoa globaalin tuotannon ongelmista ja niiden ratkaisuista. Pyrimme vaikuttamaan myös poliittisiin päättäjiin, jotta kaikki yritykset velvoitettaisiin pitämään huolta ihmisoikeuksista tuotannossaan.

Eetin tekemiä kampajavideoita löydät youtubesta laittamalla hakusanaksi eettisen kaupan puolesta. Videoita löydät esimerkiksi kampanjoista:

LYHYTELOKUVIA

Näissä seuraavissa videoissa opettaja voi keskeyttää filmin ja pyytää oppilaita pohtimaan mahdollisia loppuratkaisuja ennen loppuratkaisun paljastamista.

Kreikkalainen lyhytfilmi perheestä lääkärin vastaanotolla: Keskeytä video kohdassa 1.05, jatka pohdinnan tai keskustelun jälkeen. Videossa on englanninkieliset tekstitykset (2 min).

Naima Mohamudin lyhytelokuva Samuel käsittelee rasismiin puuttumista. Video on suomenkielinen. Keskeytä video 1.29 kohdassa ja jatka pohdinnan tai keskustelun jälkeen (2 min).

MUSIIKKIVIDEOITA JA MUSIIKKIVINKKEJÄ

Rasismin- ja syrjinnänvastaisuus

Bizzyiam eli Hassan Maikalin musavideo Maan tavalla (3 min)

Räppärit rasismia vastaan: Stop urpoilu, mukana myös koululaisten haastatteluja (10 min)

Kansalaiset feat. Medborgare: Olen suomalainen (5 min)

Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana – Mitä Sä Pelkäät? Mukana: Paleface, Tommy Lindgren, Redrama (5 min)

Raappana feat. Asa: Muutoksii, laulu on samannimisen nuortenelokuvan tunnari (4 min). Elokuva käsittelee rasismia, rohkeutta ja ystävyyttä.

Kuningasajatus: Duoo ja sooloo (4 min)

Haloo Helsinki: Vihaan kyllästynyt (5 min)

Macklemore & Ryan Lewis ft. Jamila Woods: White privilege (9 min)

Mashrou’ Leila: Roman (4 min)

Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus

OPETUSVINKKEJÄ MUSIIKKIVIDEOISTA:

  • Analysoikaa kappaleiden sanoituksia syrjinnänvastaisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
  • Kootkaa oma soittolista yhdenvertaisuuden kysymyksiä käsittelevistä lauluista tai musiikkivideoista.
  • Tehkää omia syrjinnän vastaisia sanotuksia tai runoja tai sanoittakaa uudelleen tuttuja lauluja yhdenvertaisuuden teemoista.
  • Järjestäkää oma konsertti, jonka biisilista on koottu yhdenvertaisuutta käsittelevistä kappaleista.
  • Suunitelkaa oma koreografia johonkin yhdenvertaisuutta käsittelevään kappaleeseen.
Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize