Vinkit yläkouluille ja toiselle asteelle

1. Oikeuspyramidi

Oikeuspyramidi on tehtävä, joka toimii niin nuorten kuin aikuistenkin ryhmissä hyvänä ja keskustelua herättävänä perusharjoituksena ihmisoikeuksiin tutustuttaessa. Ohjeet tehtävään löydät täältä

Harjoitus on osa Ihmisoikeudet.net -sivustolta löytyviä materiaaleja. Sivustoon kannattaa tutustua, sillä sinne on koottu paljon hyviä harjoituksia ihmisoikeuksien käsittelyyn sekä yleisellä tasolla että eri oikeuksiin liittyen. Harjoitusosioon pääset suoraan tästä.

2. Etsikää tietoa ja inspiroitukaa ihmisoikeusaktivisteista!

• Tutustukaa Malala Yousafzai ihmisoikeustyöhön.  Malala kampanjoi, kirjoittaa ja puhuu tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Hän haluaa nostaa esiin kaikkien lasten oikeuden käydä koulua. Malala on palkittu työstään kaikkien aikojen nuorinpana ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnolla. Lukekaa Malalan tarina esimerkiksi kirjasta Favilli & Cavallo (2018): Iltasatuja kapinallisille tytöille (s.104). Kannattaa katsoa myös tämä hänen työstään kertova  video .
  • Katsokaa video: Ihmisoikeuspuolustajat/Koko Hubara (9.min) ja tutustukaa lisäksi Koko Hubaran ja Ruskeat tytöt ry:n ihmisoikeus- ja rasisminvastaiseen työhön esimerkiksi Ruskeat tytöt-sivuston kautta.
  • Tutustukaa myös muihin ihmisoikeusaktivisteihin. Mitä tietoa löydätte esimerkiksi näistä vaikuttajista: Mohandas Gandhi, Nelson Mandela, Kalle Könkkölä, Anna Polikotskaja, Ngawang Sangdrol? Kootkaa luokan seinälle kuvagalleria, jossa kuvien lisäksi esittelette valitsemanne aktivistit ja heidän työnsä.

3. Ihmisoikeuksien verkkokurssi

Jos haluatte syventyä aiheeseen, etenkin lukion ja toisen asteen opiskelijoille suosittelemme myös Ihmisoikeudet.net-verkoston menetelmiä ja materiaaleja. Esimerkiksi Ihmisoikeuspuolustajat-osuudesta löydätte mielenkiintoisia videoita aktivisteista, jotka tekevät ihmisoikeustyötä.

Lisämateriaalia

Videoita:

info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize