1. Miina Sillanpää vaikuttajana

Miina Sillanpään elämään ja työhön pääsette tutustumaan tämän lyhytdokumentin (9min) avulla. Syventyäksenne lisää, tarkempaa tietoa löytyy Miina Sillanpää -seuran sivuilta.

 

2. Sankaritarinoita!

Tutustukaa nuoriin, jotka ovat rohkeita maailmanmuuttajia! On kannustavaa ja inspiroivaa kuulla ihmisistä, jotka uskaltavat nostaa epäkohtia esiin ja toimia niihin puuttumiseksi. Ottakaa selvää: Keitä he ovat? Millä keinoin he ovat toimineet? Mitä he ovat saavuttaneet? Miksi heidän esiinnostamansa kysymys on tärkeä?

 

  • Greta Thunberg: Ruotsalainen 15-vuotias Greta Thunberg ryhtyi useamman viikon kestäneeseen koululakkoon istuakseen joka perjantai parlamenttitalon edessä ja protestoidakseen Ruotsin vähäisiä toimia ilmastokriisiin puuttumiseksi. Greta sai paljon kansainvälistäkin huomiota koululakollaan ja hän on kannustanut ihmisiä mukaan ilmastokampanjointiin eri puolilla Ruotsia sekä muissa maissa. Esimerkiksi Suomessa on myös järjestetty paikallisia mielenosoituksia sekä valtakunnallinen tapahtuma: Koko Suomi istuu Gretan kanssa. Katsokaa esimerkiksi tämä video, jossa Greta kertoo koululakkonsa tavoitteista. Tämä laulu on esimerkki siitä, miten hänen työnsä on inspiroinut monia erilaisia uusia ilmastokampanjoinnin muotoja!

 

  • Malala Yosafzai: Malala kampanjoi, kirjoittaa ja puhuu tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta. Hän haluaa nostaa esiin kaikkien lasten oikeuden käydä koulua. Malala on palkittu työstään kaikkien aikojen nuorinpana ehdokkaana Nobelin rauhanpalkinnolla. Lukekaa Malalan tarina esimerkiksi kirjasta Favilli & Cavallo (2018): Iltasatuja kapinallisille tytöille (s.104). Kannattaa katsoa myös tämä hänen työstään kertova  video .

 

  • Coy Mathis : Coyn tarina liittyy sukupuolen moninaisuuteen ja oikeuteen olla oma itsensä. Koulussa kiellettiin Coyta aluksi käyttämästä tyttöjen vessaa, vaikka hän on tyttö (juridiselta sukupuoleltaan poika).  Coy ja hänen vanhempansa ovat käyneet pitkän taistelun Coyn mahdollisuuksista elää ja toimia omana itsenään ja yhdenvertaisin mahdollisuuksin koulussaan. Tarinan voitte lukea kirjasta Favilli & Cavallo (2018): Iltasatuja kapinallisille tytöille (s. 42). Coyn ja hänen perheensä kokemuksista löydätte kuvia tältä videolta

 

  • Pazilaiti Simayijiang: Pazilaiti on nuori poliitikko joka on toiminut aktiivisesti esimerkiksi Suomen Lukiolaisten liitossa sekä Helsingin nuorisovaltuusto Ruudissa. Nyt hän on feministisen puolueen varapuheenjohtaja. pazilaitin tarinan voitte lukea kirjasta Anttonen & Karppinen (2018): Sankaritarinoita tytöille ja kaikille muille (s. 179)

 

  • Boyan Slat : Boyan huolestui 16-vuotiaana meriä saastuttavasta muoviroskasta ja alkoi pohtia erilaisia keinoja merten puhdistukseen. Boyan tutki ja selvitti asiaa ja käytti useita vuosia kehittääkseen merten puhdistukseen sopivaa teknologiaa. Hän onnistui luomaan roskapuomin, jota pidetään erittäin tehokkaana ja merkittävänä maailman merten puhdistustyötä edistävänä keksintönä. Voitte katsoa videon ja lukea Boyan Slatin työstä tältä Ylen uutissivulta. Boyanin tarina on luettavissa myös kirjasta Brooks (2018):  Rohkeiden poikien kirja (s. 28)

 

  • Tuure Boelius: tubettajana, muusikkona ja näyttelijänä tunnettu Tuure Boelius haluaa puuttua seksuaalivähemmistöjen kohtaamaan syrjintään. Hänet on valittu vuonna 2017 vuoden homoksi ja 2018 vuoden eurooppalaiseksi nuoreksi. Tuuren tarinaan voitte tutustua esimerkiksi katomalla tubevideon: ”Olen homo”, jossa Tuure kertoo itsestään ja haluaa rohkaista myös muita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia nuoria. Hän on tehnyt myös biisin Lätkäjätkä- Ville tarkoituksenaan edistää moniarvoisuuden hyväksymistä ja antaa vertaistukea sateenkaarinuorille.

Lisää nuoriin maailmanmuuttajiin ja aktivisteihin liittyviä kirjavinkkejä löydät Maailmakoulun kirjalistalta, otsikolla: ”kansalaisvaikuttaminen, aktiivinen kansalaisuus”.

 

Lisämateriaalia

  • Kuunnelkaa Maria Gasolina -yhtyeen Journalisti -kappale täältä (musiikkivideo, n.3 min). Se on alun perin turkkilaisen Selda Bagcanin kappale. Lukekaa täältä biisin sanat ja pohtikaa sen sanomaa. Tekstissä on kohta:  ”Älä voittajan tarinaa toista, ulkomailla läpimurroista, vaan kirjoita näkymättömistä heikoista, muista: journalistina loista, sä voit kertoa toista”. Ketkä teidän mielestänne jäävät tämän hetken Suomessa näkymättömiin? Keiden tarinnoista tulisi kirjoittaa?

 

  • Lukekaa täältä sanomalehti Kalevan juttu oululaisista nuorista, jotka lähtivät musiikin keinoin kampanjoimaan rasismia vastaan. Linkin kautta pääsette kuuntelemaan myös videon nuorten tekemästä räpbiisistä: Ole kanssani.

 

Ota meihin yhteyttä

Jos sinulla on kysyttävää, niin voit lähettää sähköpostia täältä.

Start typing and press Enter to search