Vinkkejä varhaiskasvatukseen ja alakouluille

Vinkkejä varhaiskasvatukseen ja alakouluille

1. Rakenna turvallinen tila lapsille

Aloita pohtimalla näitä kysymyksiä: Voiko jokainen päiväkodissa oleva lapsi, koulun oppilas, opettaja tai henkilökuntaan kuuluva olla oma itsensä ryhmässänne? Onko päiväkotinne tai koulunne turvallinen paikka avoimuudelle silloin, jos henkilö kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön?  On tärkeää tuoda näkyville se, että oppilaat, opettajat ja henkilökunta ovat seksuaaliselta suuntautumiseltaan sekä sukupuoli-identiteeteiltään moninainen joukko ja jokaisella on oikeus olla oma itsensä.

Päiväkodit: Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -hankkeen sivuilta löydät tietopaketit sukupuolen moninaisuudesta ja intersukupuolesta henkilökunnalle

Seta ry:n tilattavat esitteet ja verkkomateriaalit varhaiskasvatuksen tueksi (mm. Sukupuolen moninaisuus ja lapset).

2. Kuunnelma muurahaispesän elämästä

Kuunnelkaa kuunnelma Kuningattaria ja kuhnureita. Tässä lapsille suunnatussa tarinassa päästään seuraamaan suuren muurahaispesän elämää. Mitä seuraa, kun kuningatar Reginald haluaakin luopua kruunustaan ja alkaa kuhnuriksi? Kuka valitaan hänen tilalleen? Tarina sopii hyvin keskustelunherättäjäksi niin sukupuolen moninaisuusteemaan kuin yleisesti ottaen identiteetin merkityksen pohdintaan.  Lisätietoa kuunnelmasta täältä (12 min).

3. Satuja sukupuolen moninaisuudesta

Lukekaa oppilaiden kanssa satuja, jotka käsittelevät sukupuolen moninaisuutta.

Kuvitetut sadut voi myös tulostaa seuraavilta sivuilta (pdf):

Katinka ja salaisuudet: Tarinassa kuvataan lapselle avautuvalla tavalla isän transvestisuutta.

Kuunsilta: Sadussa kerrotaan siitä, miten lapsi löytää sukupuolensa.

Maailman ihanimmat tanssiaiset: Hauskassa ja tapahtumarikkaassa tarinassa kuvataan Santeria, joka haluaa pukeutua mekkoon.

Lapsi joka luuli olevansa hirviö: Tarina sukupuoliristiriidasta.

Yksisarvinen: Pieni surullinen yksisarvinen löytää itsensä ja muita yksisarvisia, jotka hyväksyvät hänet joukkoonsa.

Satu lohikäärmelapsesta, jolla oli keltaiset varpaat: Onkohan kuoriutuva lohikäärmelapsi tyttö, poika, muusu vai isu? Satu kuvaa intersukupuolisuutta.

Kipa Kirahvi: Kuvitettu satu kertoo Kipa Kirahvista, joka tietää olevansa poika, vaikka jotkut pitävät häntä aluksi tyttönä.

4. Materiaalipaketti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta

Kuudesluokkalaisille suunnattu (muillekin luokka-asteille muokattavissa oleva) laaja opetuspaketti tuntisuunnitelmineen sukupuolten tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta on hyvä ja monipuolinen kokonaisuus, josta voi ottaa teeman ja tarpeen mukaan erilaisia harjoituksia opetuskäyttöön.

5. Videoita teemaan liittyen

Videovinkeistä esimerkiksi Love has no labels ja Can you see past the label? sopivat hyvin myös alakouluikäisten oppilaiden kanssa katsottavaksi ja keskustelunherättelijöiksi.

Lisämateriaalia

Setan Opitaan yhdessä! on opettajille suunnattu opas, jonka tavoitteena on antaa konkreettisia välineitä, työkaluja ja toimintaehdotuksia siihen, miten ottaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus osaksi opetusta erityisesti perusopetuksen piirissä. Oppaan voi myös tilata koululle.

Löydät videovinkkilistaltamme paljon videoita päivän teemojen käsittelyyn koulussa.

info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize