Skip to content

Vinkkejä yläkouluille ja toiselle asteelle

Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

1. Mitä reilu kauppa tarkoittaa? Vastaus löytyy Reilun kaupan animaatiosta (kesto: 3 min, puhe: suomi, ei tekstitystä), joka havainnollistaa konkreettisesti, mistä reilun kaupan tuotteissa on kysymys.

2. Maailmankoulu on koonnut monipuolisen materiaalipaketin eettisen kaupankäynnin kysymyksistä yläkouluille ja toiselle asteelle. Maailmankauppa-nimisessä virtuaalilaukussa on runsaasti valmiita tunti-/työpajasuunnitelmia sekä harjoituksia, kuvamateriaalia ja videoita. Materiaaleista on mahdollista poimia myös yksittäisiä tehtäviä ryhmän tarpeiden mukaisesti. Johdanto-osuudesta löydät vinkkejä ja linkkejä teeman käsittelyyn yleisesti. Puuvillantuotanto-osuudesta löydät upean ja teemoja syventävän materiaalipaketin, jonka avulla pääsette tutustumaan burkinafasolaisten puuvillanviljelijöiden arkeen.

3. Maailmankauppa-laukun materiaaleista kannattaa tutustua ainakin Connected by cotton -blogiin, joka  tuo uniikin mahdollisuuden vuoropuheluun niin puuvillan tuottajien kuin kuluttajienkin elämään. Voitte seurata blogikirjoittelua ja käydä kirjoittamassa omatkin kokemuksenne siitä, mitä merkityksiä puuvillalla on teidän elämässänne!

4. Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) puuvillaan keskittyneestä materiaalista löydät monipuolisia tehtäviä vaatteiden elinkaareen ja kuluttamiseen liittyen. Lisäksi Eetti on kehittänyt draamatyöpajan globaalista puuvillan tuotannosta ja vaikuttamistavoista. Osa harjoituksista on käännetty myös englanniksi.

  • Eetin Puuvillan polut globaalissa kaupassa on hyvä taustamateriaali opetukseen. Julkaisussa käsitellään puuvillan historiaa, puuvillan kuluttamisen ja tuotannon ihmisoikeus- ja ympäristövaikutuksia sekä tulevaisuuden materiaalivaihtoehtoja tälle vesisyöpölle tekstiilien raaka-aineelle.

5. Ovatko Eetin Globaalin kuluttajan foorumi ja Globaalin kuluttajan oppikirjat teille jo tuttuja? Sivulta löydät linkit kahteen globaalin kuluttajan oppikirjaan, toisen yläkoululle ja toisen lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille. Oppikirjoihin on myös olemassa helppokäyttöinen ja valmis opettajanopas. Lisäksi Globaalin kuluttajan foorumi sisältää laajasti eri taustamateriaaleja, videoita ja artikkeleita. Kannattaa hyödyntää opetuksessa laajemminkin!

6. Maan ystävät ry:n Tuumasta toimeen – Globaalia ympäristökasvatusta toiminnallisesti – kasvattajan opas sisältää valmiita työpajakokonaisuuksia ilmasto-oikeudenmukaisuuden, globaalien ruokakysymysten ja vaatteiden tuotannon ongelmien käsittelyyn sekä lähiluonnon tutkimiseen, kulutusvalintojen tarkasteluun ja nuorten vaikuttamisinnon herättämiseen. Tuumasta toimeen! – opas on suunnattu 13–19-vuotiaiden nuorten kanssa toimiville opettajille ja nuorisotyöntekijöille.

7. Joillekin paikkakunnille on mahdollista tilata kouluvierailijoita Eetin kautta puhumaan esimerkiksi kestävästä maailmankaupasta, medialukutaidosta ja vastuullisesta kuluttamisesta.

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize