Skip to content

Vinkkejä yläkouluun ja toiselle asteelle

Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

1. Tutustukaa ihmisoikeusvaikuttajiin, poliitikkoihin, tutkijoihin ja keksijöihin, jotka ovat naisia

Pohtikaa, miksi näemme asiantuntijoina, päättäjinä ja vaikuttajina useammin miehiä? Hyvä lukumateriaali tähän teemaan on esimerkiksi kirja: Iltasatuja kapinallisille tytöille, joka esittelee naissankarihahmoja lyhyiden satujen muodossa, mutta on mielenkiintoista ja helposti perehdyttävää materiaalia myös nuorille ja aikuisille. Lisää kirjavinkkejä naissankareista löydätte Maailmankoulun kirjalistasta, otsikolla sukupuoli, identiteetti ja tasa-arvo.

Kiinnostavaa tutkittavaa on myös esimerkiksi Saara Särmän ylläpitämä kansainvälisestikin kuuluisaksi tullut All Male Panel -sivusto, johon kootaan esimerkkejä seminaareista, kokouksista ja tilaisuuksista, joihin ei ole kutsuttu yhtään naista asiantuntijarooliin, vaan kaikki asiantuntijat ovat miehiä.

 

2. Kenen tarinoita kerrotaan elokuvissa?

Onko Bechdelin testi teille jo tuttu? Katsokaa tämä 2. min havainnollinen video, joka esittelee testin. Video on englanniksi, mutta asia on esitetty hyvin visuaalisesti ja se on ymmärrettävissä suppeammallakin englanninkielen taidolla.  Käykää läpi testikysymyksien avulla tuntemianne elokuvia. Kuinka moni niistä läpäisee testin? On hämmästyttävää kuinka harva elokuva edelleenkään läpäisee tämän testin hyvin yksinkertaisia kriteerejä. Jatkakaa pohdintaa ja tutkikaa esimerkiksi sitä, kenen tarinoita elokuvissa kerrotaan, millaisia rooleja miehillä ja naisilla niissä on?

 

3. Minna Canth ja työ tasa-arvon edistämiseksi

Tutustukaa Minna Canthin työhön yhteiskunnallisena vaikuttajana ja tasa-arvon edistäjänä. Lyhyt video ja tietoa Canthista löytyy täältä. Pohtikaa yhdessä oppilaiden kanssa, kuka olisi meidän aikamme Minna Canth? Johdannoksi sopii video Minna Canth kahdessa minuutissa.

Tutustukaa tasa-arvotyön ja naisasialiikkeen historiaan esimerkiksi Naisasialiitto Unionin työn kautta. Ottakaa selvää, minkä ajankohtaisten kysymysten kanssa Naisasialiitto unioni työskentelee tällä hetkellä.

Etsikää vastauksia kysymyksiin: ”Mikä puhututtaa tasa-arvotyössä juuri nyt?” ja ”Millä keinoilla tasa-arvotyötä tehdään tällä hetkellä?” Suosittelemme tutustumaan esimerkiksi seuraaviin sivuihin: tasa-arvovaltuutettuTasa-arvotiedon keskus Minna, tasa-arvosanasto, 100-tasa-arvotekoa . Lisäksi löytyy monia mielenkiintoisia blogeja luettavaksi, kuten vaikkapa Ruskeat tytöt -blogi, joka käsittelee ajankohtaisia asioita intersektionaalisen feminismin näkökulmista.

Rauhankasvatusinstituutti
Toinen Linja 17, 3 krs.
00530 Helsinki
info@rauhankasvatus.fi

KASVATA ROHKEASTI AKTIIVISIA MAAILMANKANSALAISIA!

Font Resize