24.10. YK:n päivä

Yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö, joka perustettiin 24. lokakuuta 1945. Maailmanjärjestö perustettiin toisen maailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksia. YK:n virallinen tunnus esittää maapalloa, jota ympäröi oliivipuun lehvistä sidottu rauhaa symboloiva seppele.

Tämä hauska animaatio esittelee YK:n historian vain kolmessa minuutissa. Vauhdikkaassa animaatiossa tutustut maailman tilanteeseen YK:n perustamisvuonna 1945, ja pääset jyvälle siitä, millaiset olivat suurvaltojen välit YK:ssa kylmän sodan aikana.

YK-liiton tuottaman materiaalin avulla YK:n toimintaa, kestävää kehitystä, ihmisoikeuksien tilaa ja monia muita ajankohtaisia kysymyksiä voidaan käsitellä osana oppitunteja tai viettää kokonaisia YK:n teemapäiviä.  Materiaali soveltuu lähes kaikille luokka-asteille ja sitä päivitetään koko lukuvuoden ajan.

Varhaiskasvatus ja alakoulu

YK ja maailman tila (YK 70v, 2015)

Globalis, vuorovaikutteinen tietokanta maailmasta
Tehtäväkirja varhaiskasvatukseen (Pieni YK-opas)

Vuonna 1948 Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokous julkisti ja otti käyttöön YK:n ihmioikeuksien julistuksen.
Pohtikaa oppilaiden kanssa mitä sana oikeus tarkoittaa. Mihin sinulla on oikeus? Laatikaa lista jokaisen ihmisen perusoikeuksista oppilaiden ajatusten pohjalta. (Oppilaita voi ohjata sisällyttämään listaan mm. Oikeus ruokaan, kouluun, terveydenhuoltoon, ystäviin, leikkiin ja vapaa-aikaan, kotiin, mielipiteeseen, turvallisuuteen.) Ottakaa
listasta yksitellen pois äänestämällä jokin oikeus, niin, että listaan jää vain kolme perusoikeutta. Oliko äänestäminen vaikeaa? Mistä oikeuksista oli vaikeinta luopua? Laatikaa luokan kesken oma teidän luokan ihmisoikeusjulistus. Mitkä asiat ovat kaikkien oppilaiden oikeuksia teidän koulussanne? (Parcouria, rauhaa ja perusoikeuksia -open opas, YK-liitto)

Yläkoulu ja toinen aste

Tehtäviä yläkouluun ja toiselle asteelle
Suomi ja YK -tehtäviä kouluille
Agenda 2030-sivusto eli tietoa uusista 17 YK:n kehitystavoitteesta.

Ihmisoikeudet:
Ihmisoikeuksien käsittely soveltuu erityisen hyvin YK-päivän yhteyteen. Yläkouluun ja toiselle asteelle soveltuvia materiaaleja löydät www.ihmisoikeudet.net

Kasvata rohkeasti
aktiivisia maailmankansalaisia!